Tour de France 2018 – veertiende etappe

Een taaie klus!

Vandaag wordt het een taaie klus voor de renners. Nergens vlak, behoorlijk bochtig en een puist aan het eind. Een typische etappe voor Dumoulin. Die daar ook zo over denkt. Niet om te winnen want de winnaar moet vandaag gezocht worden bij de uitdagers die van het peloton voor eigen kansen mogen gaan. Het wordt een wedstrijd voor de prijs van één.

Toch verwachten de Belgische commentatoren wel strijd tussen Froome en zijn belagers. ‘Froome kent geen genade, zal altijd voor zichzelf gaan om het onderste uit de kan te halen.’ Het charme offensief tussen de twee Britten dat wordt getoond naar de pers toe is gewoon een farce.

Puntje van de stoel

Het is de sympathieke Belgische renner Jasper Stuyven die je op het puntje van de stoel laat zitten. Hij weet met allure een mooie voorsprong op te bouwen maar de klim in de laatste kilometer met een stijgingspercentage van 13% blijkt uiteindelijk toch net iets te veel voor hem.

Wel krijgt hij het rode rugnummer voor de strijdlustigste renner. Het levert zijn ploeg 2000 euro op.

Je hoopt natuurlijk altijd dat een leuke renner – die nooit te beroerd is om voor een ander te rijden – zijn slag mag slaan. Van zijn ploeg Trek Segafredo heeft de 26 jarige renner de tijd gekregen om te groeien. Dat betaalt zich uit, alleen helaas vandaag niet in de dagzege.

Het is de Spanjaard Omar Freile van Astana die de armen juichend omhoog steekt. Met behulp van Jasper Stuijven weet de Fransman Julian Alaphilippe na 6 seconden de finish te halen. Daarmee behoudt hij de bollentrui. Stuijven wordt heel knap derde in dezelfde tijd.

Twintig minuten later is het de Slowaakse voormalige skiër Primoz Roglic uit de Lotte Jumbo ploeg die als eerste bovenkomt. Tom Dumoulin probeert nog in de laatste kilometer aan te vallen. Hij speelt het slim door net even buiten om de ruimte op te zoeken maar die duivelse Froome en Thomas gunnen hem geen meter. Zij komen gedrieën over de finish. Ben benieuwd of Tom in de Pyreneeën nog een truc weet te verzinnen.

Vooraf aan de veertiende etappe antwoordt Tom Dumoulin op de vraag van één van de journalisten dat hij zich inderdaad beter voelt dan in de Giro. Hoe dat komt is de volgende vraag. ‘Ik ben wat lichter in gewicht’, lacht hij. Die ene kilo schijnt echt te schelen. Tom lijkt de lieveling van de pers te worden. De dagen tevoren waren er al veel lovende woorden en ook vandaag waren de complimenten niet van de lucht. ‘Tom praat rechtuit, zonder een ommetje te maken.’

Een bijdrage van janna

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.