Sagan…. en Ten Hag

Peter de Grote
De titel van dit bericht staat een beetje raar. Maar het zijn twee zaken die mij bezig hielden als toeschouwer en als fan.

Ten eerste, ik had van de week al voorspeld dat het vrijdag een lange vlucht met happy end zou worden of een massasprint. En dat voor die sprint het rijtje favorieten aardig is uitgedund is een gegeven. En jawel, de twee echte topsprinters die nog over zijn, zorgde er bijna voor dat er vrijdag bijna twee winnaars zouden zijn. Uiteindelijk won degene die bijna op zeker het groen naar Parijs mee gaat nemen. Zijn naam: Peter Sagan! Zijn palmares begint nu toch echt schokkende vormen aan te nemen. Het is toch echt ongelofelijk wat de krachtpatser uit Slowakije iedere keer toch weer presteert. In een van de drie bergetappes zag ik hem ook weer in de kopgroep rondrijden. Niet met speels gemak, maar Sagan is op dit moment absoluut de beste klimmende sprinter. Helaas voor de rest van het peloton kan de hulk uit Zilina nog veel meer.

Sagan is wellicht de enige alleskunner van het peloton. En van hem zijn er niet veel geweest. En zeker niet in deze huidige tijd waarin de renners zich veel meer zijn gaan specialiseren dan vroeger. Daar zag je Guido Bontempi (de Buffel) echt niet een berg oprijden met de eerste groep. Sagan doet dat met twee vingers in zijn neus. Je moet zeker niet raar opkijken als er nog een vierde dan wel vijfde overwinning bij gaat komen. Sagan voelt zich nu echt de allersterkste, met nagenoeg alle topsprinters reeds op het terras van hun kapitale villa. Het zou voor de spanning van de massasprints leuk zijn als een dezer dagen Colbrelli, Demare of een andere outsider de snelste zal zijn. Tot die tijd geniet ik van het onbevangen gedrag van de beste wielrenner van de 21e eeuw. Sagan is niet alleen de allerbeste. Sagan is ook nog eens erg grappig, al hoef je daarvoor alleen naar het stemmetje van de Hulk van Slowakije te luisteren.

De kleine kale generaal
Na NBA basketball en wielrennen is voetbal mijn grote sportpassie. En uiteraard bestaat er maar één club voor mij, namelijk de allergrootste uit Nederland, komende uit de Hoofdstad. Voor lezers die voor de eerste keer mijn stukjes lezen en niet weten wie de grootste club van Nederland is, dat is nog altijd de Amsterdamsche Football Club Ajax. Deze club wordt sinds afgelopen zomer geleidt door een man, die als speler hooguit bij de middelmaat in de Nederlandse competitie heeft gespeeld. Om een kleine opsomming te geven: Twente, De Graafschap, Utrecht en RKC. Daarbij denk je nou niet direct, “poeh … dat is mij toch een grote jongen!”. Dat gevoel heb ik eerlijk gezegd nog steeds niet.

Erik is een beetje een grijze muis. Uiteraard kun je iemand ook niet meteen aanvallen op zijn stemgeluid. Als ik buiten Amsterdam/Almere ben spreek ik voor mij toehoorders ook redelijk plat Amsterdams. Ooit kreeg ik bij Raet (ik was daar docent) een matige beoordeling. Niet zo zeer, omdat mijn les niet goed was, maar omdat de heer in de zaal (kwam uit Rotterdam) zich mateloos had geïrriteerd aan het Amsterdamse accent van de docent. Erik daarentegen spreekt alsof hij de avond van tevoren wel erg diep in zijn glaasje heeft gekeken. Nu vragen de supporters zich vandaag de dag af of Erik die lijn in de oefenwedstrijden niet gelijk heeft doorgezet. Want je moet wel straalbezopen zijn om van Wolverhampton Wanderes en Walsall niet te kunnen winnen. Het tweede garnituur verloor zelf van de League One club uit Wales. Maar Erik zit midden in zijn proces. 50 miljoen is er inmiddels uitgegeven, maar Erik blijft maar met zijn proces bezig. De looplijnen waren wel in orde, zegt onze kale vriend uit Haaksbergen dan. Looplijnen?? Ja, looplijnen. Geen idee wat hij er mee bedoelt en ik verdenk de spelers ervan dat zij het vaak ook niet snappen.

Ik mag toch hopen dat Tadic, Schöne en Blind de handschoen oppakken en Erik corrigeren op het moment dat het echt uit de hand loopt. Vroeger had je Blind en Rijkaard die Louis van Gaal terugfloten als hij een kamikaze tactiek had uitgedokterd. Zulke spelers heeft Ajax nu weer binnen gehaald. Eindelijk riepen de supporters. Maar deze oefencampagne was om te janken. Ze wonnen alleen van een Duits bierelftal uit de 5 divisie. Maar dat kwam vooral omdat de Duitse groenteboer en Duitse gymleraar geblesseerd waren en werden vervangen door een Duitse tuinman en een Duitse transseksueel. Deze laatste streed voor de mensenrechten (en terecht) en wilde daarmee een statement maken. Hij kon helaas voor de Duitsers geen potten breken. Hiervan wist Ajax dan wel te winnen, maar de overige wedstrijden in het buitenland werden niet in winst omgezet. Erik blijft maar aanmodderen. Ik mag er toch vanuit gaan, dat kleine Marc (die het FANTASTISCH doet) en lange Ed (die er nog steeds geen hout van kan) afspraken met de kleine kale generaal uit Haaksbergen hebben gemaakt. Wamt dan vrees ik het ergste en zie ik PSV wederom het kampioenschap binnenhalen. Nee, bij Ajax moet het kwartje snel gaan vallen, omdat de prijzen (lees, deelname CL) aan het begin van het seizoen wordt verdeeld. Daar moet Ajax op in zetten. Dan worden de (super)talenten, zoals Frenkie de Jong, Kasper Dolberg, David Neres, Andre Onana en Mathijs de Ligt, alleen nog maar meer waard. Ajax is op organisatorisch gebied uitstekend bezig (getuige ook de 50 (!!!) miljoen euro deal met Adidas), nu alleen nog op het veld. Ten Hag heeft tot aan de winterstop. Zijn we dan Europees niet een ronde verder en staan we in december ook niet bovenaan, dan pakt Marc het telefoonnummer dat boven in zijn la ligt. Geschreven is op een blaadje….. het nummer van Peter Bosz.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.