Tour de France 2018 – zestiende etappe

Fladderend als een vlinder
Ja….en daar had de Franse gendarmerie geen rekening mee gehouden. Zij namen korte metten met protesterende boeren maar dupeerden daarmee de renners door pepperspray te gebruiken dat de verkeerde kant opwaaide. Er was veel water nodig om de renners weer helder te kunnen laten kijken en dat was ook wel nodig, want vandaag – na de rustdag – moest er een ingewikkelde etappe gereden worden met gevaarlijke afdalingen. Ook door het spel van zon en schaduw en de natte plekken op het wegdek. De Belg Philippe Gilbert zorgde voor behoorlijk wat angstige minuten. In een scherpe te snel genomen bocht werd hij gekatapulteerd en verdween over een muurtje. Gelukkig bleek hij in staat om zelfstandig naar boven te klimmen. Kwam even bij van de schrik stak zijn duim op naar de familie die thuis te bibberen op de bank achter de buis zat en klom weer op de fiets. Ook Adam Yates kwam ten val en mede daardoor kon bollenkoning Julian Alaphilippe fladderend als een vlinder over de streep komen. De Nederlanders Geesink, Mollema zaten opnieuw goed vooraan. Zij misten helaas de juiste concurrenten om zich heen om hun slag te kunnen slaan. Wielrennen is niet alleen hardrijden!

Geesink zag er na afloop van de etappe bijzonder fris en helder uit. ‘Ik heb vandaag lekker gekoerst en ben weer een stukje wijzer geworden.’ De rol die hem bij Lotto Jumbo is toebedeeld ligt hem goed. Een ploeg die er goed voor staat met twee etappe overwinningen en renners die durven te gaan voor eigen kansen. Voor de Nederlandse fans kleuren zij voor een groot deel de Tour. Zo zal de solo van Steven Kruijswijk niet snel worden vergeten. En wat de voormalige skiër Primoz Roglic laat zien is toch zeer veel belovend voor de toekomst.

De klassement renners hielden hun kruid droog voor de dag van morgen.

Dan wordt er spektakel verwacht en wie weet wel een aanval van Froome of laat Thomas zien dat hij drie weken koersen goed aan kan of is het Dumoulin die iets in petto heeft of wie weet gaat Quintana nog iets wagen? En wat te denken van Roglic hij staat vierde in het klassement. Laten wij ook Kruijswijk niet vergeten, hij kan dit soort klimmetjes goed aan. Morgen avond weten wij of er veel in het klassement is veranderd.

Een bijdrage van Janna van Zon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.