Rustdag…..

Wat staat ons te wachten?
De tour gaat nu echt beginnen. Tom kan zich opmaken voor twee hele zware weken. Is Tom goed genoeg? Wie zal het zeggen? Over twee weken weten we het antwoord. Gister op de beruchte kasseien voor Roubaix was Tom goed tot heel goed. Ik zag hem sleuren op de beroemdste kinderkopjes van Europa. Morgen gaat de Tour voor het eerst echt de bergen in. We krijgen zelfs een strook zonder asfalt te zien. Dit belooft uiteraard weer een spektakel te worden. Grote vraag zal zijn of de klassementrijders morgen al hun neus tegen het venster zullen zetten. Of dat ze een van hun helpers naar voren sturen of de concurrentie langzaam te vermoorden. Wat valt tot nu toe op? Heel stilletjes zonder hem gezien te hebben (behalve op de Muur de Bretagne) sluipt Allejandro Valverde de top drie binnen. Van alle klassement renners staat de al op leeftijd zijnde spanjaard er het beste voor. En dat is reuze knap, al bewijst de Spanjaard dat hij al jaren tot de beste renners van het peloton behoort. Verder valt op dat Sky nog geen tegen slag heeft gehad. Op het uitstapje van Froome in het gras hebben zij alle 8 renners nog aan boord. Dat kan niet elke ploeg meer zeggen. Maar Sky heeft nog geen trap extra hoeven doen. Dat belooft niets goeds voor de komende berg etappes. De voorgaande Tours waren redelijk tot zeer saai door het dominerende rijgedrag van de mannen van Dave Brailsford. Ik zal niet weer een tirade beginnen tegen de man en zijn ploeg. Ik ben en zal ook nooit fan worden van zijn poenerige ploegje.

Rustdag
Vandaag een rustdag in de Tour. En deze is zeker wel verdient. De meeste renners waren er ook aan toe, wat veel zegt voor de afgelopen week. En in het bijzonder de rit van gister die als erg zwaar was ervaren. Als je ook zag hoe hard de renners over het parcours gister denderde. Hoe hard sommige renners op de stenen vielen. Ook in het Nederlandse kamp was het bij een aantal kommer en kwel. Zo gingen vooral Groenewegen en Terpstra er ongenadig hard vanaf. Nikki (Terpstra) zelfs zo hard dat hij niet meer op de fiets stapte. Dylan (Groenewegen) had heel veel last van zijn knie, maar verwacht morgen wel weer op de fiets te stappen. Vandaag rijden de meeste renners toch wel rustig nog een oefenrondje. Hierin zal duidelijk worden of Groenewegen de komende bergritten echt kan verteren. Trouwens over Dylan Groenewegen gesproken, heeft iemand zijn vriendin gezien? Nee?! Gister had ik het over echt emotie, ik was Dylan z’n vriendin vergeten. Echt even kijken, het was geweldig! Vroeger heel lang geleden was er op de rustdag een echte traditie in het Nederlandse kamp. Namelijk iedereen kende de mosselparty van de ploeg TVM. De bekende transport ploeg liet op de rustdag zakken vol met mossels overkomen en de journalisten, volgers, renners en bobo’s deden zich tegoed aan het Zeeuwse lekkernij. Nu heb je een dergelijke traditie niet meer in de Tour. Alles in de Tour is commerciëler geworden. De ploegen dienen eerst door het journaille doorgezaagd te worden over tactiek, eerste ervaringen, doping en verwachtingen. Voordat ze in alle rust kunnen trainen en vooral rusten. Vrouw en kind mogen ook nog langskomen. En voor ze het weten zitten ze morgen weer op de fiets voor een zware bergetappe.

Verwachting
Het kan alle kanten opgaan, maar ik verwacht dat Sky de koers in de eerste dagen keihard gaat maken. Dat betekent een moordend tempo in de bergen, zodat vele renners en concurrenten (van Froome) naar adem zullen happen. Met maar één doel: om de concurrentie uit te putten. Als dit inderdaad gebeurt, dan kunt u ervanuit gaan, dat Chris Froome heel goed is. Rijdt zijn ploeg niet vooraan, dan is Froome niet zo sterk als iedereen denkt. Ik verwacht ook wel iets van de reeds geslagen renners, zoals Bardet, Quintana en Landa. Deze renners staan al op achterstand en willen graag hun gelijk gaan halen. In geval van Landa en Quintana zou dat in het voordeel zijn van hun huidige kopman Valverde zijn. Die kan lekker in het wiel van Froome gaan zitten, Sky het werk laten doen en dan profiteren. Wat moet Tom doen? Tom dient zijn rust te bewaren. Als hij steeds bij Froome kan blijven is er niets aan de hand. Die 20 seconden gaat hij winnen op Froome in de tijdrit. Het zal heel lastig worden, omdat de punch van Froome beter is. Maar Tom kan perfect in een hoog tempo omhoog rijden. Ook al wordt hij gelost, het is zaak dat hij zich niet gek laat maken. Zijn tijd komt echt nog wel….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.