Het noodlot…..

Het noodlot
Het noodlot betekent zoiets als: dat er een noodzakelijk en onveranderlijk verloop in het leven van een mens plaatsvindt, waarbij de persoon in kwestie niet bij machte is zelf invloed op deze gang van zaken uit te oefenen. Wanneer u vandaag de finale van de tour etappe naar de Muur van Bretagne heeft gekeken, denk dan nog eens terug aan de bovenstaande uitleg. Tom Dumoulin kreeg pech vlak voor de finish en zag opeens zijn comfortabele voorsprong als sneeuw voor de zon verdwijnen. Nu was het vandaag weer erg warm in de Tour, dus de sneeuw was sowieso al erg snel verdwenen. Net als de marge die Tom zo heerlijk had opgebouwd. Toen Tom pech kreeg, ging opeens Sky aan de grote bel trekken. Om in wielertermen te blijven; ze gaven er een flinke snok aan! Grappig is het wel dat Sky als hardste jankt, als de concurrentie hard wegrijd zodra er met de eigen kopman iets gebeurd. Dan zijn de rapen gaar. Ik snap dat Calimero gedrag echt niet van Sky. Ieder jaar halen ze de beste rijders bij andere ploegen vandaan. De knechten van Froome zouden de kopman elders zijn. Deze tactiek mag, hoor. Real, Barcelona, Bayern zijn er heel goed mee geworden. Maar ga dan niet piepen, als de concurrentie profiteert van een misstap van de eigen rijders.

Maar goed, Tom heeft pech en tartte het noodlot. Laten we maar zeggen, dat iedere renner een keer pech in de Tour heeft. Laat Tom het nu maar gehad hebben. Froome heeft dat ook al gehad, dus de strijd zal straks tussen deze twee losbarsten. Waarbij Froome de kracht van de tijdrijder Dumoulin later nog heel erg gaat vrezen. Wanneer Froome dus met 1 seconde voorsprong de tijdrit (later in de Tour) in gaat, durf ik de weddenschap wel aan. Schrijf hem dan maar vast op: dan maakt Dumoulin gehakt van de concurrentie. De concurrentie weet dit ook en zal zeker in de loodzware bergetappes die nog komen gaan, proberen zo veel mogelijk tijd op onze Limburgse Hulk proberen te winnen. Wordt vervolgd….

De concurrentie
Wie zijn de concurrenten van Tom dit jaar? Buiten Froome, die een ieder zeker op het lijst heeft staan is er wellicht vandaag één iemand opgestaan. Daniel Martin is de naam. Daniel komt uit Ierland, waar de zeer bekende wielrenner Stephen Roche ook vandaan kwam. Stephen werd uiteraard bekend door de touroverwinning in 1987, waarbij hij maar liefst 3 overwinningen boekte. Nadat Roche in 1986 zwaar geblesseerd was, kwam hij in 1987 ijzersterk terug en won hij eerst de Ronde van Italië na een spannende strijd met zijn ploegmaat Roberto Visentini. Hij werd dan ook direct bestempeld als de grote favoriet in de Ronde van Frankrijk. Hij wist deze favorietenrol waar te maken, al moest hij tot op het laatst afrekenen met Jean-François Bernard en Pedro Delgado. Datzelfde jaar werd Roche ook Wereldkampioen wielrennen op de weg. Het laatste in combinatie met het winnen van de Ronde van Frankrijk en de Ronde van Italië, leverde hem de prestigieuze Triple Crown op, iets dat eerder enkel door Eddy Merckx werd gerealiseerd. Daniel Martin hoopt dit huzarenstukje uiteraard ook ooit eens te behalen. Wellicht zal hem dat nooit lukken, omdat hij niet de inhoud en de ijzeren wil had die Roche wel had. Maar Martin kan wel koersen en bezit buitengewoon veel talent. Net als zijn Franse compaan Julian Alaphilippe. Julian rijdt in de beroemde ploeg van Quick-step floors. En bezit nagenoeg dezelfde kwaliteiten als Martin. Al vind ik persoonlijk Martin iets meer inhoud hebben.

De aankomst
De aankomst van vandaag was wel weer erg mooi. Over een brede aankomst en een redelijk steil einde reed Martin al vroeg weg om niet meer terug gegrepen te worden. Martin kwam, zag en overwon. En niets of niemand die hem kon stoppen. Waren er verder nog opvallende zaken? Ja, toch wel. Ook Bardet (de Franse hoop in bange dagen) had een hele slechte dag. Bardet had ook pech en kreeg een fiets van een ander. Echter, zijn ploegmakker waar hij de fiets van kreeg, is een stukje groter. Gevolg, dat deze Bardet werkelijk niet vooruit kwam. Zo zie je maar, dat de pech een ieder kan raken. Zelfs de Franse hoop. Ik ga er de komende dagen weer goed voor zitten. Morgen is het een rit, die Gaviria wellicht weer op het lijf is geschreven. Morgen rijden de wielrenners op een zoals dat heet, glooiend terrein. Er is een piepklein bergje/heuvel in het parcours opgenomen. Voor de rest zullen de sprintersploegen vooraan te vinden zijn. Wellicht kan Dylan Groenewegen nu eindelijk zijn status waar gaan maken. Dat zal de Nederlandse wielerharten (na de dreun van vandaag) weer enigszins goed doen….


Stephen Roche, die in 1987 een heldenstatus kreeg


Klasbak Alaphilippe


Nog steeds een van de grote favorieten


De winnaar van vandaag, Daniel Martin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.