we gaan weer beginnen……

Eindelijk, we gaan weer beginnen. De tour van 2018 gaat aanstaande zaterdag (7 juli) van start op het eiland Île de Noirmoutier (kent u de Vendee?) om na ruim drie weken, op 29 juli, zoals ieder jaar te finishen op de Champs-Élysées in Parijs. Eigenlijk wilde ik beginnen met het allergrootste nieuws van de afgelopen dagen voor mijzelf: de (wellicht beste aller tijden) grootste basketballer van dit moment, LeBron James tekent een contract bij de Los Angeles Lakers. De afgelopen weken heb ik iedere dag op de internet pagina’s gekeken of de geruchten nu eindelijk waarheid zouden worden. En ja hoor, op de eerste dag van de trade period was het zover, King James is een Laker. Ik kan mijn geluk niet op. Maar….

Het grootste nieuws van de afgelopen dagen was natuurlijk de verbanning van Chris Froome uit de naderende Tour de France. Die lange witte Keniaan van de ploeg Sky. Chris rijdt onder de Engelse vlag, maar is geboren in Kenia. Deze Chris Froome mag van de ASO (de organisator van de Tour) de Tour niet rijden. Sky pikt dit niet en spant daarom een kort geding aan, die morgen dient. Sky…. het Real Madrid van het wielerpeloton. De meest gehate wielerploeg ook van het peloton. En niet eens zo zeer om de renners of ploegleiders van de ploeg, maar meer om het imago wat van de ploeg afdruipt. Het poenerige van Real Madrid past ook prima bij Sky. De ploeg die in de winter alles analyseert en exact weet wat de renners (aan wattage) moeten trappen om de concurrentie voor te blijven. Alle renners van Sky zouden kopman zijn bij een (kleinere) ploeg. Maar allen moeten in dienst rijden van maar één man. En laat deze man nou juist verbannen zijn…

Al vaak geschreven is dat de baas van de ploeg Sky, die luistert naar de naam Dave Brailsford, de kwade genius is. Kleine Dave is een beetje een dictator. Hij regeert met harde hand zijn ploeg, duldt daarbij geen tegenspraak en staat als hardste te schreeuwen als zijn ploeg onrecht is aangedaan. Als zijn kopman is gevallen, schreeuwt hij als een mager speenvarken over het onrecht. Maar o wee, als de ploeg Sky keihard doorrijdt als Tom Dumoulin een grote boodschap in de berm doet, dat vindt onze Dave niet erg. Dat mag, dat hoort bij de sport. Nee, ik ben geen fan van Dave. Allesbehalve, ik vind de man ronduit weerzinwekkend. Ik heb ook eerlijk gezegd een beetje een hekel aan ploeg Sky. Net als ik een hekel heb aan Real Madrid. Geweldige spelers allemaal, maar het poenerige en vooral jankerige imago stuit mij ontzettend tegen de borst.

Nee, geef mij dan maar Thomas de Gendt, die iedere Tour een aanval doet, waarvan je denkt: “waarom??”. Totaal zinloos, maar gelovige Thomas blijft geloven dat het hem ooit één keer gaat lukken. Of Tom Dumoulin en Bauke Mollema, die niet de top klimmers zijn, maar wel met de beste naar boven gaan en vaak ook op pure wilskracht en een geweldig karakter. Zo was ik ook gek van Contador. De aanvaller pur sang. Renners met een geweldige instelling. Daar kunnen de renners van vooral Sky een voorbeeld nemen. Het zijn verwende jochies in een ploeg, waarbij alles kan. Alles mogelijk is. Kosten noch moeite worden gespaard om de renners zo optimaal mogelijk te prepareren. Alleen het nodigt nooit uit tot een mooie koers. Nog erger, een bergrit was ooit geweldig om naar te kijken, maar sinds de ploeg Sky het peloton geselt in haar klauwen is er weinig tot niets aan. De renners van Sky rijden op kop en vervolgens wordt het tempo zo hoog gehouden, dat bijna niemand het in zijn hoofd haalt om nog te demarreren.

Zaterdag begint het weer, waarvan we eigenlijk niet weten wat we kunnen verwachten puur omdat de status van Froome nu nog niet bekend is. Wat we wel weten is dat het bij de grote concurrent van Sky, het Spaanse Movistar, verdacht rustig is. Movistar heeft werkelijk alle kaarten op deze Tour gezet. Waarom? Omdat zij niet een, nee ook geen twee, maar drie kopmannen heeft. Of kan ik beter zeggen Topmannen heeft. Buiten Valverde en Quintana zal ook Landa zijn kunsten voor de Spaanse topformatie gaan vertonen. Ik kijk er naar uit, net als de broers Yates (ja, alle twee), Nibali, Richie Porte, Daniel Martin Geraint Thomas, Bardet en onze eigen kanonnen; Kruijswijk, Kelderman (mits hij hersteld is van zijn valpartij van gister), Mollema en uiteraard Tom Dumoulin. Tom aast op revanche na zijn net-niet Giro van een aantal weken geleden. De uiteindelijk tweede plaats die hij te danken heeft aan die ene rit, waarbij het mij niet zo verbazen als Froome weer heel veel last had van Astma, waarbij Froome het ongelofelijke presteerde.

Nee, ik ben er klaar voor. Eerst morgen even afwachten. Ik hoop dat Sky de laatste dreun te verwerken krijgt, als het hoort dat Froome definitief niet mag starten. Het regelement zegt namelijk dat de organisatie een renner of ploeg mag weren, waarbij het vermoeden bestaat dat die de koers in een kwaad daglicht zou stellen. Nou, als dat bij één ploeg of renner geldt, dan is het wel het Engelse Sky. En vervolgens na de uitspraak van morgen langzaam opwerken naar Zaterdag. Als er tussen nu en zaterdag dan luidt mijn voorspelling, dat Dumoulin de Tour gaat winnen. Waarom? Ik heb zo’n raar gevoel, dat er gekke dingen gaan gebeuren. Net zoals bij het WK voetbal, waarbij een poule invullen ook weinig zin heeft, omdat iedereen maar van iedereen wint. Zo’n gevoel heb ik ook met de Tour. Bij een niet deelname van Froome zal het een ongecontroleerde bende worden. En zo moet het ook weer zijn. Minder voorspelbaar en volop spektakel. Aan mijn grote favoriet zal het niet liggen…. Tom is er klaar voor!!


De king himself


De pure aanvaller, Thomas de Gendt


Wie kent hem niet? Tom Dumoulin!!


De misselijk makende Dave Brailsford!

2 antwoorden op “we gaan weer beginnen……”

  1. En ik ga ruim 3 weken genieten van jouw messcherpe analyses/column!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.