De klassieker

Zondag is het weer zover…. Dan speelt ons aller (laatste tijd tegenvallend) Ajax tegen Feyenoord, de club die het zo moeilijk heeft in Europa. Om met de laatste club te beginnen. De eerste 20 minuten van afgelopen dinsdag waren goed. Misschien wel de beste 20 minuten van het lopende seizoen. En dat zijn er niet veel geweest… beste minuten. Je ziet bij de kampioen van het afgelopen seizoen duidelijk dat zij moeite hebben met drie wedstrijden in een week. Dat merk je vooral aan het groot aantal blessures. Wat ook opviel is dat de pijp na 80 minuten volledig leeg was afgelopen dinsdag. Alleen de komst van Kramer bracht de harten van de Rotterdammers nog op hol, maar een aantal spelers stonden letterlijk en figuurlijk (in beeld) met de tong op de knieën.

De kansen van Ajax liggen na 25 tot 30 minuten. De eerste storm moeten ze zien te overleven. Als dat lukt dan zijn er kansen voor de Amsterdammers. Alleen wanneer er druk op de verdedigers wordt gezet, dan blinken de (jonge) ajaxieden nog niet echt uit in zekerheid. Je zag het ook in de uitwedstrijd in Heerenveen, waar de Friezen de druk er vol opzetten en waar Ajax met hangen en wurgen deze periode overleefde. Feyenoord zal met de sterkste voorhoede gaan spelen. Van Beek zal Tapia wederom vervangen. De kansen van Ajax liggen dus achterin in het midden. Je weet dat St. Juste veel kaarten pakt, dus ik zou met snelle voorhoede spelers gaan spelen. In dat geval zou mijn keuze vallen op Kluivert, Dolberg en Neres. Al is het alleen maar omdat dit vaardige spelers zijn, waar Van Beek en St. Juste veel moeite mee hebben. Dat hebben we dinsdag goed kunnen zien met Bernard. Die was te snel en te handig om twee keer af te stoppen. Waarom Dolberg? Gewoonweg omdat ik denk dat hij een keer uit die dip gaat komen. Dolberg moet die goal maken, waardoor de negatieve ban wordt doorbroken. Het zou zo maar eens kunnen zijn, dat dit aanstaande zondag is. Waar Ajax echt voor uit moet kijken, is dat de linkerverdediger (ik gok dat dit Viergever is) de binnenkant goed afdekt. Het gevaar van alle buitenspelers van Feyenoord is dat zij tegendraads staan, dus met een sterke linkerbeen (Berghuis) op rechts en het sterke rechterbeen (Boëtius) op links. Met andere woorden, zij komen nagenoeg altijd naar binnen. Wanneer Ajax dit goed weet op te vangen, dan kunnen zij het lang volhouden. Zodra de goal toch valt, dan zal het publiek er massaal achter gaan staan en is de 12e man een factor in deze wedstrijd.

Maar waar ik echt bang voor ben, is de scheidsrechter van dienst. In dit geval is dat Danny Makkelie, de politie-agent uit Dordrecht. Ik hoop dat hij het werk in blauw beter doet dan hij soms beslissingen neemt op het veld. Nou ben ik pas geleden terecht gewezen door een amateur scheidsrechter, die vond ik dat ik iets te kritisch was. En in zekere zin had hij gelijk. Maar ik word ook beoordeeld op het werk wat ik aflever. Ik kan (net als wij allemaal) bepaalde cruciale fouten niet maken, omdat dit direct mensen op hun loonstrook raakt. En dat geldt uiteraard ook voor het elitekorps van scheidsrechtersbaas Uilenberg. Wij mogen met z’n allen de scheidsrechters veroordelen op hun fouten. Zij krijgen daar gewoon salaris voor (en die ligt hoger dan wat wij verdienen) en dan mogen wij daar ook iets van terug verwachten. Afgelopen zondag was de beurt weer aan Blom om in de eerste minuten Ajax een meer dan terechte pingel te onthouden. Ongelofelijk waar sommigen wel een strafschop krijgen en andere teams niet. Het gaat mij om de gedachten van de scheids. Hoe begint hij de wedstrijd? Waar denkt hij aan, als hij duidelijk kan zien, dat het een pingel is? Maar uiteindelijk toch niet geeft. Voor mij is een kaart een kaart, al is het na 10 seconden. Maar waar de een heel lang wacht met kaarten geven (Nijhuis), daar is de ander (Makkelie) sneller met kaarten. En juist daarvoor ben ik bang voor zondag. De meeste scheidsrechters kunnen de druk van de Kuip (of Arena) niet aan. De enige die er nog een beetje aan kunnen tippen zijn Nijhuis en Kuipers. Maar Nijhuis is het zwarte schaap in Zeist, helemaal na het uitbrengen van zijn boek afgelopen week en Kuipers floot afgelopen week nog Champions league. De wegen van Zeist zijn vaak ondoorgrondelijk. Ik heb nu al medelijden met Danny Makkelijk. Er zal extra gelet worden op een eventuele reputatie van thuisfluiter. Hij zal de druk van de Kuip juist willen weerstaan en we gaan zondag zien of hem dat lukt. Want het meest rampzalige zou zijn, als de wedstrijd beslist gaat worden door een scheidsrechterlijke dwaling. Laten we daarom maar hopen dat de wedstrijd beslist wordt door een geniale actie, zoals Rafael van de Vaart ooit deed in de Arena.

Wat ik het meeste hoop is dat wij volgend jaar weer als Amsterdamse supporter in de Kuip mogen zitten tijdens de enige echte klassieker. De gesprekken zijn daarvoor weer gaande en ik hoop dat Aboutaleb nu zijn fiat zal geven. Waar Van der Laan dat al eerder deed, durfde Aboutaleb dat nog steeds niet aan. Ajax-Feyenoord en Feyenoord-Ajax hoort een wedstrijd te zijn met de aanwezigheid van beide supporters schare.


De pose die ik zondag graag zie!


Danny Makkelie in actie


Een voorbeeld van een zeer grote scheidsrechterlijke dwaling tijdens de klassieker. Guidetti stapt op de voet van Vertonghen en krijgt als dank een pingel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.