Regelrechte blamage…..!!

Was de prestatie van hedenavond een afgang? Daar kan ik ronduit Ja op antwoorden. Dit is een regelrechte blamage. Een ander woord zal geen betere bewoording geven op de prestaties van de afgelopen weken.

Ajax had de kansen gehad vanavond. Dat zeker. Maar waarom gaan die ballen er niet in? Ik denk dat de ballen er niet in gaan, omdat de kwaliteit ontbreekt. De talenten zijn nog te jong. Het zijn wel talenten, maar ook zij worden kapot gemaakt door het huidige beleid. De balans is scheef gegroeid. De leiding zet vol in op de jeugd en dat is te prijzen. Dat hoort ook wel bij Ajax, maar in het verleden heeft bij de behaalde successen altijd de routiniers een belangrijke rol gespeeld. Nu is het alleen maar jeugd. Klaas-Jan Huntelaar is de enige belangrijke aankoop met routine, maar zit nog wel vaak op de bank.

Achterin is het helemaal kommer en kwel. Dijks speelt alsof hij een loden last met zich mee tilt. Viergever doet zoals altijd zijn stinkende best, maar komt echt kwaliteit tekort. De Ligt is erg talentvol, maar heeft een hand van een routinier nodig. Vorig seizoen had hij Sanchez en dat ging prima. Nu mist hij (en alle supporters ook) de grote, berensterke Colombiaan. Met Sanchez is alles anders en is het een grote gatenkaas. En dan Joel Veltman (Veltvrouw onder de trouwe supporters). Hij werkt hard, maar mist in elke vezel van zijn lichaam de kwaliteit om zijn team te leiden en tegelijkertijd goed te voetballen. Dat laatste is al erg lastig voor Joel, die onderwijl gek moet worden om voor de camera zijn zoveelste blunder uit te leggen. Nu werd er weer een jong talent een koppie kleiner gemaakt. Dit keer luisterde hij naar de naam van Zeefuik. Zeefuik kwam erin, zag het drama gebeuren en delfde op een beschamende manier het onderspit. Dit was misschien wel het meest pijnlijke debuut die een jonge speler kan maken. Bij de derde goal zag Lasse er ook niet goed uit. Een goede tweede goal gemaakt, maar op het einde gewoon geen kracht meer om fatsoenlijk te verdedigen. Ongelofelijk, als je beseft dat dit jouw sterkhouders moeten zijn.

Wie mogen wij hierbij de schuld geven voor deze blamage? Deze vraag is ook heel makkelijk te beantwoorden. De schuld ligt volledig bij de Directie, de RvC en de technisch directeur. En misschien ook wel de judasrol die Bergkamp hierin vertolkt. Dennis zie je niet, hoor je niet, maar heeft een belangrijke stem in het beslissen van het huren dan wel kopen van nieuwe spelers. Gelukkig voor Ajax dat het geld niet ontbreekt, maar met 50 mln op de bank doe je het ook al goed. Nu is dat bedrag 100 miljoen euro meer en met de helft daarvan had je je goed kunnen versterken. Vorig jaar hebben we gezien wat er gebeurd als je je niet tijdig versterkt. Dan loop je achter de feiten aan. Nu speel je voor het eerst na meer dan 50 (!!) jaar geen Europees voetbal, het seizoen na het wereldberoemde staafincident niet meegerekend. Ajax is de weg kwijt. De voorbereiding was natuurlijk al chaotisch, maar het vervolg eigenlijk nog slechter. Je verliest nu twee keer van Rosenborg. Natuurlijk, de Noren hebben een stugge ploeg, maar het zijn geen hoogvliegers. Als je zoals Ajax 10 (100%) kansen krijgt en je benut daarvan maar twee ballen, dan schiet je schromelijk tekort. Plus het feit dat deze blamage doordreunt in de komende wedstrijden. Ajax moet zondag naar Venlo en krijgt het daar zwaar. Maar het ergste zal zijn, dat de wel op dit moment echte talenten (Ziyech en Dolberg) nu nog eens goed na gaan denken om nu niet weg te gaan, omdat zij de etalage van het Europese voetbal missen. Lange Ed (van de Sar) stotterde een end weg bij het interview van de in een pyjama slapende Jan Joost van Gangelen. Jan Joost had snel zijn Ajax sjaal afgedaan en interviewde de lange Ajax directeur. Het interview was pijnlijk om te zien, net als de interviews met Veltvrouw en Ziyech. Allen zijn er kapot van. De trainer ook. Die moet echter vrezen dat hij wel eens de kop van Jut zal gaan worden. Op zich treft hij niet zoveel blaam, op een aantal hele slechte en merkwaardige wissels na (Zeefuik voor Dolberg).

Ajax is ver weg gezakt in drie maanden tijd. De reden is het beleid. De jeugd heeft de toekomst en daar hebben ze bij Ajax ook gelijk in. Maar sla asjeblieft niet zo door en haal die geroutineerde middenvelder en aanvaller. Ajax heeft geld zat. Waarom Ajax het toch niet doet? Alle beslissingen die Ajax heden ten dagen neemt heeft met geld te maken. Heel veel geld. En bij Ajax zijn ze gek op geld. Maar de leiding van de club lijkt uitslag te krijgen op het moment dat ze het ook weer eens uit moeten geven. Nee, dat willen ze liever niet. Dan moeten de supporters deze consequentie maar dragen. De spelers kunnen niet meer, dan zij nu op de grasmat neerleggen. Soms goed, maar vaak niet om aan te zien. Nee, dit is niet het Ajax wat vorig jaar zoveel indruk maakte. Daar doe je spelers als Klaassen, Sanchez en Traoré wellicht tekort mee. Want juist deze spelers gaven je lucht en wel de broodnodige ervaring en klasse mee. Nu ontbreekt die klasse volledig. Er is niemand (al speelde Ziyech wel aardig en Younes de tweede helft) die bij dit Ajax opstaat en zegt: “nu is het genoeg!”.

Leiding van Ajax, bedankt voor een goed werkend beleid! En de totale wanorde die nu ergens in Trondheim (Noorwegen) heerst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.