Marc O.

Wat moet er heden ten dagen in het hoofd omgaan van Marc O? Ook wel bekend als de gierige tuinkabouter, a.k.a. Dagobert Overmars, a.k.a. de smurf die wel geld binnen krijgt, maar te gierig is om het uit te geven. Een bekende trainer uit het verleden zei ooit een keer: “deze man is zo gierig, dat hij huilt met één oog, omdat hij het zonde vindt om dat met twee ogen te doen”. Deze zin is voor Marc O. gemaakt. De kleine autohandelaar uit Epe heeft schijt aan het verwachtingspatroon en verschuilt zich achter het feit dat ze nog altijd een rits aan jeugdspelers achter de hand hebben. Ja, nationaal kom je daar nog wel eens mee weg, maar het zo gewenste Europa? Nee, daar kom je al jaren tekort op fysiek en teveel jeugdig elan (zie de finale van Stockholm dit jaar). Vorig jaar was een goed jaar in Europa. Onverwachts zelfs met goed voetbal, maar juist in de finale zag je ook direct waar je tekort kwam. Wat bezield er in hemelsnaam in het hoofd van Marc O. om ieder jaar de trouwe achterban zo in de maling te nemen….

Ik zal u terugnemen in het verleden…. Ajax is bekend geworden om zijn jeugdopleiding. De jeugdopleiding, die vele grote namen heeft voortgebracht. En dat eigenlijk nog steeds doet. De laatste jaren koopt Ajax echter veel jeugdige spelers om deze vervolgens te laten rijpen in de verschillende jeugdelftallen. De jeugd, die het aantrekkelijk vindt om naar Ajax te komen, omdat zij dan van mening zijn een kans in het eerste elftal van de Amsterdamse trots te krijgen. In ieder geval is die kans groter, dan bij welk ander (top)team dan ook. Echter, de laatste jaren blinken wij naast onze jeugdige talenten ook uit in nog een ander onderdeel, namelijk het altijd te laat zijn van het aantrekken van noodzakelijke krachten voor de selectie. Het mooiste voorbeeld blijft voor mij toch altijd het verhaal van Bas Dost. Bas was een ontzettend grote fan van de Amsterdamse trots. Sliep volgens de geruchten nog altijd in een Ajax pyjama. Zijn komst ging toen niet door, omdat het toenmalige bestuur (Nee, dat was gelukkig nog voor de komst van onze kleine mini-me) liever een rijsttafel wilde wegtikken. Toen was het al hopeloos gesteld met het aantrekken van de juiste spelers. Graaft u eens goed in uw geheugen en noem (buiten de komst van Sanchez) nog eens een speler die direct impact had op het elftal? Hakim Ziyech komt er dicht in de buurt, maar daarvoor…. Ik ga terug tot aan Huntelaar (ironisch dat hij juist weer terug is) en Suarez. Maar elke dorpsidioot zag dat bij deze twee kanjers direct. Over Milik waren vele mensen ook sceptisch, totdat hij voor 32 mln. euro wegging. Marko Pantelic werd een held van de supporters. Maar was geen hoogvlieger. Gabri kwam ook, maar was transfervrij. Als je de lijstjes ieder jaar nog eens langsgaat, zijn de aankopen niet best.

Laat staan de snelheid waarmee een transfer tot stand komt. Waarom wacht Marc altijd tot de laatste week van de transferperiode totdat Ajax een (uitstekende en broodnodige) speler haalt? Denkt de kleine gierige smurf dat de spelers dan goedkoop zijn?? “Nee, kleine oliebol!! Dan zijn de spelers juist duur, omdat de verkopende club dan nooit meer tijdig een vervanger kan halen en daardoor de hoofdprijs wil hebben”. Over twee jaar janken ze bij het bestuur, omdat ze dan beseffen dat Richarlison van Ajax had kunnen zijn, mits Marc O. niet veel te veel tijd gebruikte om uiteindelijk tot een deal te komen. Het is bijna een godswonder dat Sanchez buiten de klauwen van grijpgrage Spaanse en Engelse zijn gehouden. Daar mag Marc de credits voor krijgen, maar als je daarnaast alle missers en miskopen zet, moet je je nu echt af gaan vragen of we niet beter af zijn met iemand die wel een risico durft te nemen. Al wis ik de rol van de Raad van Bestuur ook echt niet uit. Dit zijn over het algemeen oude, “wijze” mannen, die gepokt en gemazeld zijn in het verleden. Die één belangrijk aspect nooit uit het oog verliezen en dat is de bonus die zij ieder jaar op kunnen strijken bij een mooi bedrijfsresultaat. Dit misselijkmakende aspect begint bij iedere supporter echt grote irritatievormen aan te nemen. Maar Marc O. en de Raad van Bestuur zitten in hun ivoren toren en schrijven voor, dat Ajax niemand nodig heeft. Althans daar lijkt het op, want de best doen om een echte kanjer te halen is er niet (al hebben ze het geld er wel voor). Ja, ik ben voor een basisplaats van Frenkie de Jong en Donny van der Beek. Dit zijn toptalenten en horen erin te staan. Maar Younes (is niet constant genoeg), Kluivert (veel te jong, fysiek tekort), Dolberg (heeft nu last van het altijd moeilijke tweede seizoen) en vooral Veltman (welke Jules de Korte heeft hem een verlenging van zijn contract gegeven?) komen nu echt de klasse tekort om Ajax naar een hoger niveau te brengen. Dan zie ik nog liever Viergever spelen. Die geeft nooit op en speelt met zijn hart. Nick is absoluut geen ster, maar zo’n speler heb je echt nodig, die het slechte gras van de Arena wel op wil vreten. En Marc heeft in al zijn wijsheid (al moet je bij dit woord echt je vraagtekens zetten) besloten Nick geen verlenging te geven en Joel wel. Dit is werkelijk de wereld op zijn kop. Wat wil Ajax met al dat geld op de bank? Dat is al tijden het grote geheim van de club. Niemand die het weet, wat de supporters wel weten is dat de kluis in de Arena al jaren niet meer dicht kan. Dat er een tweede en derde kluis bij moet om al het geld in op te bergen.

De gebeurtenissen met Nouri werken niet mee. De hoop bij de supporters is dat het een extra motivatie moet geven. Dat is eigenlijk al te gek voor woorden, omdat de drive om kampioen te worden vanzelf moet komen. Nouri had niet voor niets nummer 34. Dit jaar moest zijn jaar worden en Nouri wilde maar één ding, het 34e kampioenschap behalen. Nouri, Frenkie en Donny hadden iets moois in gedachten. Nu staan de jonkies er helaas alleen voor, met Lasse en Klaas-Jan als routiniers, omdat Nouri een tragisch ongeluk kreeg. Het zou mooi zijn als een speler als Sneijder de jonkies bij de hand had kunnen nemen. Maar nee, dat was geen optie. Amerika had een grote aantrekkingskracht voor Yo. Yo die ooit 10 seconden in een film met Mark Wahlberg zat en bij de laatste cuttingsessie er maar helemaal uit werd geknipt. Totaal ongeschikt om als actrice te slagen. Marc O. en lange Ed konden Wesley ook niet overtuigen om zijn oude club nog een keer te helpen. Waarschijnlijk had Marc O. het druk op de camping en nam hij niet eens de moeite om Wes over te halen. En daar ging de kans om Frenkie en Donny langzaam te brengen. Nu is mijn hoop gevestigd op Donny en Frenkie. Op de revival van Dolberg. Op nog één jaar Sanchez en de verdere ontwikkeling van De Ligt.

Nogmaals ik hoop dat ik met bovenstaande ongelijk heb. Dat Ajax fantastisch uit de startblokken schiet in de competitie. Dat de poulefase van de Champions League wordt gehaald. Maar iets zegt mij dat dit niet gaat gebeuren. De noodzaak voor een enkele aankoop (zie een hele goede buitenspeler en verdediger) is gewoon heel groot. Het is mijn club niet, maar dat moet ik Feyenoord wel toegeven. Die hebben gezien wat zij nodig hebben en hebben daar zeer snel op gereageerd. Daar mag Ajax (bestuur en Directeur Spelerszaken) een voorbeeld aannemen. De jeugd komt er echt wel, maar schiet nu in deze belangrijke fase nog iets tekort. Laat ze nog even wachten in plaats ze kapot te maken met een te hoog verwachtingspatroon. Koop die kanjer uit Argentinië of Brazilië. Geef dat geld daar nog eens aan uit en je speelt een topseizoen. Kampioen worden levert aankomend jaar geen directe plaatsing CL op. Je zal dus echt van goede huizen moeten komen met een uitstekende selectie. Begin daar nu mee, voordat iedereen verkocht is en de supporters dus weer met lege handen staan. Ik hoop op een wisseling van de wacht in het bestuur. Geef de Directeur Spelerszaken de vrije hand in die twee aankopen. Iedereen ziet dat we op minstens twee plekken tekort komen. Marcel keizer is niet te benijden. Maar het bestuur zou hem juist helpen om nog twee kanjers aan te trekken. Aan het gebrek van geld ligt het niet, nu moet de wil er nog zijn…..


Is de terugkeer van die andere verloren zoon de oplossing?


(Hij past nog net op de foto. Is genomen met een groothoeks lens) De geplaagde directeur spelerszaken, die op een geweldige berg met geld zit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.