Een nieuw seizoen staat voor de deur….

We staan voor het begin van een nieuw seizoen! Wat valt ons op in deze zomer? Dat is het verschil in daadkracht c.q. slagkracht met betrekking tot het op orde brengen van de selecties binnen de Nederlandse top. Daar waar ze in Rotterdam snel reageren op behoefte in de selectie, daar zijn ze in Amsterdam en Eindhoven wel erg traag. Mijn gedachten gaan terug naar een aantal jaren geleden, waar Ajax een nieuwe spits nodig had en in Bas Dost er ook één gevonden had. In plaats van de papierwinkel snel te regelen (het was tenslotte een paar uur voor het sluiten van de transferwindow) zat het gehele bestuur van de Amsterdamse trots lekker een rijsttafel weg te tikken. Ondertussen tikte de minuten voor de sluiting ook vrolijk weg, waardoor Bas Dost (die vroeger al in een Ajax pyjama rondliep) zwaar teleurgesteld werd en Ajax op dat moment geen adequate vervanger in de spits had.

Bij deze weg een opsomming wat er bij de grote drie tot nu toe is gebeurd:

Feyenoord; de kampioen van het afgelopen seizoen blonk in ieder geval wel uit in het feit goede vervangers snel binnen te hengelen. Daar waar Dirk Kuyt zijn visjes in Katwijk op het droge had en een nieuw seizoen op de bank niet zag zitten, daar ging Martin van Geel snel van slag. Karsdorp en Kongolo (twee zeer goede verdedigers) werden voor een mooie prijs verkocht. Van Geel dook er direct bovenop en hengelde Haps van AZ en St. Juste van Heerenveen snel binnen. Omdat Elia ook is weggegaan (koos voor het vele geld in Turkije) is de noodzaak van een buitenspeler hoog. Feyenoord wacht op dit moment nog op de vrijgave van Watford voor Berghuis. Daarnaast worden er nog enkele jonge spelers waarschijnlijk verhuurd. Feyenoord is op zich drie basisspelers (Elia, Karsdorp en Kongolo) kwijtgeraakt, maar heeft goed terug gekocht. El Ahmadi is de nieuwe aanvoerder voor de club, die opnieuw een poging gaat doen om kampioen te worden. Belangrijk zal worden hoe het team zich houdt een jaar nadat zij kampioen zijn geworden. Zal de drang naar nieuwe successen nu minder worden bij een zeer druk programma dit jaar (CL, competitie, beker en landverplichtingen)? Helemaal omdat vorig seizoen ook heeft aangetoond dat op het einde de smalle (kwalitatieve) bank voor problemen kan gaan zorgen.

PSV; ook in Eindhoven is het (nog) redelijk rustig gebleven. De Mexicanen kozen hier het hazenpad. Moreno ging richting Italië, terwijl Guardado richting het Siberisch Schiereiland trok. Van Jeroen Zoet (die zijn naam eer aan heeft gedaan qua aangekomen kilo’s) is tot op heden nog steeds geruchten dat hij wellicht weg gaat. PSV heeft een goede slag geslagen door Van Ginkel nu een vol jaar te huren van Chelsea. De grootste inkomende klapper is de komst van Lozano. De zeer talentvolle Mexicaan voetbalt de komende jaren in het Phillips stadion en de verwachtingen zijn erg hoog gespannen. Nu heeft PSV goede ervaringen met Mexicanen, dus Lozano zal geen uitzondering zijn. De spitspositie is een mooi puzzelstuk voor Cocu. Kiest Philip voor Locadia of voor De Jong? Of hopen ze in Eindhoven nog steeds dat Luuk wordt verkocht? Dat zou het probleem voor Philip in ieder geval makkelijker worden. PSV staat er goed op. Ook Pröpper is gebleven en met een middenveld van Pröpper en Van Ginkel behoor je tot de beste van de competitie. De zwakte zit waarschijnlijk achterin.

Ajax; in Amsterdam blinkt onze kleine grote baas, Overmars, wederom uit in verkopen. Vandaag ging Riedewald voor heel veel geld naar het Crystal Palace van Frank de Boer. Daarvoor waren Tete en Traoré al weggegaan naar Lyon en ging Davy Klaassen voor een recordbedrag naar Everton. Tot zo ver, knap gedaan, Overmars. Onderwijl zijn reserves Boer, Warmerdam en Westermann ook naar de uitgang gebracht door onze kleine hulpkabouter. Maar dan de aankopen, allereerst is er een nieuwe trainer. Bosz wilde heel graag weg en gaf Bergkamp de schuld, die zich daar niet in herkende. Marcel Keizer werd als opvolger gevonden, wat meer te maken had doordat degene die Ajax graag wilde (Stam) niet wilde. De grootste vis in het water die Overmars eruit heeft gevist is de verloren zoon, Klaas Jan Huntelaar! Huntelaar wil hetzelfde doen als Dirk Kuyt. Teruggekomen en succes vieren. Verder nieuw zijn Benjamin van Leer en een handvol jeugdspelers. De grootste klap kreeg Ajax te verwerken met de hartstilstand van Abdelhak Nouri. Het grootste talent van Ajax al jaren, begeerd door half Europa (en let wel, dat is de top) en nu is zijn ster uitgedoofd. Een hartstilstand bracht ook zijn carrière tot stilstand. Zijn reanimatie op een Oostenrijks veld was lang en wellicht ook veel te lang. De engelen uit Mokum hebben hun eigen ster erbij gekregen. Helaas voor alle supporters, want Ajax had Nouri heel goed kunnen gebruiken. Nu is het al weken wachten op zeker één Braziliaan, die in de A1 zal beginnen en een andere Braziliaan, die opeens wordt begeerd door Chelsea. En zo moet je het als verliezend Europa League finalist afleggen (met heel veel geld op de bank) tegen een Engelse topclub met heel veel zwart Russisch oliegeld van Roman. Het zijn roerige tijden in Amsterdam. Het kan twee kanten opgaan of Ajax zakt door alle ellende van Appie in elkaar en het is een verloren seizoen. Of de spelers doen er alles aan om Nouri op de enige en juiste manier te eren door het rugnummer aan het gelijke aantal kampioenschappen te helpen. Het zullen nog drukke weken worden t/m 31 augustus, waarin Ajax moet gaan vrezen voor het mislopen van Richarlison en het weggaan van Sanchez, Dolberg en/of Younes. Mocht dat laatste onverhoopt toch gebeuren, dan moet Ajax vrezen met betrekking tot de zwakke plek van hele kleine Marc O., namelijk het tijdig en goede aantrekken van vervangers.

De competitie begint op vrijdag 11 augustus. Het wordt hopelijk weer een mooie en spannende competitie. Ik ben vooral benieuwd hoe Ajax zich gaat houden na het drama van Nouri. Wat is de reactie van het team en wat voor rol zal de voorronde van de CL hierin zijn? Maar ik ben ook benieuwd hoe sterk PSV uit de startblokken zal schieten, want een zwakke start als vorig jaar zullen ze in Eindhoven willen voorkomen. En wat betreft Feyenoord, die gaan een hele zware en drukke periode tegemoet. En als iets vorig jaar heeft aangetoond dat zij in de breedte juist zwak zijn. Vorig jaar werd dat net niet afgestraft, maar de voorsprong die zij hadden verdween steeds als sneeuw voor de zon, omdat Feyenoord hun uitwedstrijden wel heel moeizaam won.

Wordt vervolgd…..


Nouri zal ontzettend gemist worden…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.