Wie is er nu werkelijk favoriet….?

Wat een spektakel gister in de Tour! En wat belooft dat niet te worden in de etappe van vandaag. Maar het nieuws, zelfs in het gekkenhuis van de Tour was het nieuws rondom Abdelhak (Appi) Nouri. Gister schreef ik daar reeds een bericht over op mijn Facebook pagina. Het in- en intriest dat een jong, aardig en talentvolle sporter van zijn talenten wordt beroofd zonder dat hij hier schuld aan heeft.
Zelfs in de Tour was het bij de Nederlandse renners het gespreksitem. Bau en Lau waren er stil van. Sinkeldam (groot Ajax-fan) kon het niet geloven en wist het ook nog niet toen hij met het nieuws werd geconfronteerd. Zelfs bij Tour du Jour hing het shirt met nummer 34 duidelijk in beeld! Stay strong Appie!! Verras ons nog een keer met je kunsten…!!

Dan de etappe van gister, want de Tour stopt voor niemand. En zelfs Landa stopte gister niet voor Froome. En daar ligt toch wel een beetje de crux van deze etappe. Al het verrassende werd bewaard voor het laatst. Want Contador (toch een van mijn favorieten all-time) demarreerde gister opeens weg. Er zat kracht achter de demarrage. Ik kreeg weer hoop en ging op het puntje van mijn stoel zitten. Had de Spanjaard echter niet kort daarvoor gezegd, dat ze met hem geen rekening moesten houden in de Pyreneeën? De hoop werd snel de kop ingedrukt, want de wijze waarop Barquil zo makkelijk naar Contador sprong zei mij al genoeg. Het tijdperk Contador is voorbij. Schrijnend om te zien, maar waar. Ik heb mij daarbij neergelegd, net zoals het pijn doet om te weten dat ik de fantastische kwaliteiten van Abdelhak Nouri nooit meer kan aanschouwen. Maar ook dat is de Tour. Ik weet nog dat Indurain voor het absolute record ging in 1996 van 6 Touroverwinningen. Indurain kraakte en kraakte. De een na de andere renner die hem voorbij ging. Iets wat El Rey niet gewend was in de jaren ervoor. Het deed mij pijn om mijn held kopje onder te zien gaan. Ik heb ook direct de tv uitgezet (iets wat bijna nooit voor komt). Ik kon er niet naar kijken. Het lijden van jouw held, die met holle ogen beseft, dat het voorbij is. Dat de carrière hier stopt. Opeens, zomaar. De rest is gewoon beter. En dat zal je moeten accepteren. Net zoals Contador dat ook beseft. Wat overblijft is een eventuele ritwinst waarvoor hij kan rijden. Maar tegen het geweld van Froome, Aru, Bardet en zelfs Uran is hij niet meer bestand.

Gister was daar dan opeens het onverwachte kraken van Froome. Minder erg dan Indurain in 1996, maar een Froome in goede doen was dit niet overkomen. Je moet echter niet gek opkijken, als hij vandaag vernietigend uithaalt. Daar is de lange Britse Keniaan absoluut toe in staat. Wat mooi was om te zien (als je tenminste geen fan bent van de poenerige ploeg van Sky en die ontzettend irritante Brailsford) dat de ploeg ook kraakte in zijn voegen. Tot 1 kilometer voor de finish klopte alles nog in de tactiek. Maar opeens was daar de mini inzinking van Froome. Iedere renner (van Uran tot Aru) schoot hem voorbij. Froome stond stil en je kon de wanhoop in zijn gezicht zien. Landa die tot 500 meter nog steeds het kopwerk deed, reed opeens bij hem weg en ging voor eigen succes. Later kwam daar de lachwekkende uitleg voor, dat hij de bonussecondes (te verdienen aan de streep voor de nummer 1 t/m 3) wilde wegkapen voor de concurrentie. Nee, mijnheer Brailsford, Landa veegde zijn Spaanse kont af met de ploegorders! Of had het te maken met het feit dat Landa volgend jaar voor Movistar (de ploeg van Quintana en de ongelukkige Valverde) rijdt!? En zo stond Sky er beteuterd bij aan de finish. Weg was de dominantie! De tegenstanders ruiken nu bloed. En als ik ploegbaas was van Astana (Aru), AG2R (Bardet), Canondale (Uran) of Lotto Jumbo (Bennett), dan had ik vanochtend tegen mijn kopman gezegd, dat ze Froome moeten blijven aanvallen. Froome lijkt nu te pakken. Met de nadruk wel op het woord lijkt. Maar deze ontwikkeling maakt de Tour wel spannend en voor de liefhebbers was dit het scenario waar iedereen van droomde.

Daarom kijk in uit naar de dag van vandaag. Zal Aru nu echt aan gaan vallen? Met in zijn achterhoofd die vervelende tijdrit op de een na laatste dag nog. En met de prestatie van Dumoulin in het achterhoofd zal Aru niet veilig zitten, als het gat kleiner is dan 2 minuten. Aru is begonnen en weet dat hij nog ruim anderhalve minuut zal moeten pakken op Froome. Niets is onmogelijk, dat hebben we gister maar weer gezien. Het moment waarop Froome en Aru recht op de campers afgingen staat de kijker nog op het netvlies. Zoiets dergelijks kan altijd gebeuren. Mijn voorspelling is daarom: 1. Aru 2. Bardet 3. Uran


De jump (wel watt korte) van Alberto


Samenvatting etappe 12

https://www.youtube.com/watch?v=_6VvE3TFRP0
Indurain vindt zijn waterloo in 1996

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.