Sagan, Sagan, Sagan…..

De kreet hierboven werd gistermiddag bijna letterlijk door Gio Lippens (verslaggever Radio Tour de France) geschreeuwd op de vraag wie de grote favoriet was in de Etappe naar Longwy.

Peter Sagan is de naam en als je hem nog nooit hebt zien fietsen, dan moet je echt eens op YouTube gaan kijken naar de fratsen die hij op een fiets uit kan halen. Nu al zoveel keer bekeken is de manier waarop hij op een auto (met zijn fiets!!) springt en dan boven op het dak stilstaat. Of de keren dat hij in de koers op een wiel gaat rijden. Let wel, als je al eens op een racefiets hebt gezeten, dan weet je hoe dun de bandjes zijn. Als je het dan presteert om op één wiel naar boven te rijden, dan getuigt dat van absolute stuurmanskunst. Maar dan dienen we vooral niet te vergeten, hoe goed deze Slowaak wel niet is. In zijn jongere jaren deed hij alles op de fiets, mountainbiken, veldrijden en rijden op de weg. Het maakt de kleine Sagan echt niet uit. Hij blonk gewoon overal uit. Later toen hij meer de weg koos (vergeet niet dat hij bij de laatste Olympische Spelen in Rio grote indruk maakte bij zijn uitstapje naar het Mountainbiken. Door pech eindigde hij niet vooraan) kwam zijn ware klasse bovendrijven.

Gister naar Longwy was het weer eens zo’n dag die je uit het leven van Sagan niet snel zal vergeten. De Slowaak loerde aan de voet van de Côte de Religieuses al naar zijn belangrijkste tegenstanders om te kijken hoe fris ze er bij zaten. Toen zag hij eigenlijk al dat het goed zat. Porte was de eerste van de grote kleppers, die zijn zenuwen niet in bedwang kon houden. Gevolgd door ook een nerveuze van Avermaet. Contador reageerde op de twee en toen kwam de grote Slowaak naar voren. En toen vond de grote Sagan het wel welletjes. Eigenlijk was hij te vroeg voorin gaan zitten, maar ach wat deerde hem dat. Druk kent de veelzijdige Slowaak toch niet. Met zijn machtige turbodijen zette hij aan en toen gebeurde er iets wat hem niet vaak overkomt. Hij slipte met zijn voet uit de rechter clip. Geen paniek dacht de veelvraat! Gewoon de voet weer vastzetten met een simpele voetbeweging (let wel, de mannen zijn echt in volle vaart) en weer opnieuw de boel op gang trekken. Menig renner valt dan stil, maar Sagan zet op dat moment nog een keer vol aan. Matthews (van Sunweb) komt nog akelig dichtbij, maar Sagan wint met een half wiel voorsprong. Een ongelofelijk moment van een ongelofelijk talent. Terecht dat Lippens zijn naam met groot machtsvertoon op de Nederlandse radio bijna schreeuwde! Voor Sagan bestaat niet anders dan je hoed of pet afnemen en een diepe buiging maken.

Vandaag staat de etappe naar Vittel op het programma. Reken maar (alleen al om de woordgrappen) dat Kittel deze op zijn lijstje heeft staan. De Duitser, die zeer goed Nederlands spreekt door toedoen van zijn Nederlandse vriendin, heeft lak aan alle sprinterswetten en loert alleen maar op records. Zijn grote tegenstander zal Démare zijn. Verder de gebruikelijke namen van Groenewegen, Greipel, Cavendish en Bouhanni. Het wordt weer een mooie etappe met de sprinterstactieken die ik gister heb uitgelegd. Laat een groepje lang voorop zitten, geef ze een beetje ruimte en 25 kilometer voor de finish gaan we het groepje langzaam binnenhalen. Let ook op de treintjes! Ik ben benieuwd welke trein vandaag het beste op het spoor van de winnaar terecht komt.
Mijn voorspelling voor etappe 4: 1. Kittel, 2. Démare en 3. Cavendish


De laatste kilometer van etappe 3

https://www.youtube.com/watch?v=DM2_kBQQoQA
Kijk dit filmpje als je echt wil weten hoe goed Sagan is!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.