De rijke historie van de Tour. Deel 4

Vandaag staat er een heuvelachtige etappe op het programma van de Tour. De favorieten zijn Van Avermaet, Sagan en Gilbert. Deze renners zijn klassieke voorbeelden van een zogeheten Puncher.
Een zeer bekende puncher van Nederlandse bodem was Johnny Hoogerland. Wie Hoogerland zegt, denkt direct aan één ding: prikkeldraad! Wie kent het verhaal niet, dat inmiddels legendarisch en tragisch tegelijk is.

We zijn aangekomen in de negende etappe van de Tour in 2011. Hoogerland, op dat moment deel uitmakend van de kopgroep, werd door een bizarre actie van een volgauto (die een boom wilde ontwijken) van de Franse televisie aangetikt. De vreselijke beelden van een vliegende Hoogerland die uiteindelijk vast komt te zitten in het prikkeldraad staat een ieder nog op het netvlies. Een bloedende en vol pijn getekende Hoogerland vervolgt vervolgens weer de etappe. Na de finish ontving hij op het podium geëmotioneerd de bolletjestrui en hij reed vervolgens op karakter en wilskracht de Tour uit. Zo groeide Johnny uit tot een nationale held. De beelden van Hoogerland achtervolgen hem tot aan de dag van vandaag. De renner, die grote capaciteiten had, wordt later alleen nog maar herinnert aan dat ene moment in 2011.

Aan een andere puncher, die helaas nooit een overwinning in de Tour heeft behaald is de Belg Frank vandenBroucke. VandenBroucke was de klassieke puncher. Een fantastische renner met geweldige kwaliteiten, die weinig renners bezaten. VandenBroucke kon als geen ander op een heuvelachtig parcours een overwinning veilig stellen. Zijn ultieme overwinning behaalde hij niet in de Tour, maar waren zijn overwinningen in de Vuelta van 1999. Het einde van de carrière van VandenBroucke was echter dramatisch. Door psychische problemen ontnam hij zich een aantal jaren terug van het leven. Maar de herinnering blijft aan een fabelachtige renner, die helaas door (doping)schandalen werd achtervolgd.


De val van Hoogerland

https://www.youtube.com/watch?v=KRoyEqvC-fE
De Vuelta van 1999 met twee overwinningen van vandenBroucke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.