Scheidsrechters……

Wat is er toch aan de hand met onze scheidsrechters? Waarom is er zo’n groot verschil tussen de verschillende leidsmannen in zwart, geel of groen? Gister was er weer zo’n dag waar je in iedere wedstrijd je weer heerlijk kon ergeren aan deze man met zijn bekende fluit. Ik heb gister zeer aandachtig de wedstrijd ADO-Ajax en PSV-Feyenoord bekeken. En ja hoor, bij beide mannen heb ik mij, netjes gezegd, verbaast. Iedereen die mij kent weet mijn voorkeur voor de club. Deze voorkeur steek ik ook niet onder stoelen of banken. Ik ben nou eenmaal een fanatiek supporter. Echter, ik ben ook realist. Wat goed is goed, wat slecht is, is slecht. En de leidsman (zeker in Den Haag) was vreselijk slecht.

Hendrikus Sebastiaan Hermanus (en we noemen hem maar Bas) werd 40 jaar geleden geboren in Enschede. Kleine Bas was vroeger al een ijdel mannetje. Bas zat ’s avonds altijd met strak gekamde haartjes voor de televisie om de voetballers te aanschouwen. Bas kon vroeger zelf voor geen meter voetballen en omdat hij wel graag in het voetbalwereldje rond wilde lopen, besloot hij op vroege leeftijd om scheidsrechter te worden. Hij maakte snel furore in het Tukker land. Bas weet namelijk precies waar roem te halen valt. Dat is zeker een kwaliteit. Ook in het bedrijfsleven begon Bas snel naam te maken. Bas is niet van onbesproken gedrag. Bas wordt vaak voor hooghartig beoordeeld. Dat roept Bas ook een beetje over zichzelf af. Bas is ook echt een alfa-mannetje, althans dat vindt Bas heel erg van zichzelf. Begin dit jaar maakt Stegeman (trainer van Heracles) Bas nog helemaal af, omdat Bas werd verdacht van marchanderen. Ofwel in begrijpelijk Nederlands, Bas meet met twee maten en heeft vaak in wedstrijden de schijn dat hij een voorkeur heeft voor bepaalde teams. Nu is het een publiek geheim (geboren in Enschede) dat Bas een voorkeur heeft voor Twente. En alles wat tegen Twente is, daar heeft ijdele Bas ook direct een hekel aan. En één club in Nederland wil Bas maar al te graag benadelen. Wellicht komt dit gedrag voort uit het feit dat er ooit op 15 mei 2011 een wedstrijd is gespeeld. Op die dag vond de beslissing plaats in de eredivisie. Nu vond Bas voor die tijd Ajax al arrogant. Een woord overigens waar ijdele Bas zelf ook niet vies van is. Sinds 15 mei 2011 heeft Bas een directe bulls-eye op de Amsterdamse trots gezet. En daar waar hij in twijfelgevallen de recordkampioen kan pakken, daar twijfelt Bas geen moment.

Gister was daar weer verschillende momenten als zuiver bewijs. Geval nummer 1, de vermeende duikelpartij van Kluivert. Ja, ik geef ook direct toe dat Kluivert gretig (overtreding is buiten het strafschopgebied dus een vrije trap is het hoogst haalbare) naar de grond gaat. Maar als Bas (of een van zijn secondanten, Stevie W. en Jules de C.) goed had gekeken, dan had hij makkelijk doorgang laten spelen. Kluivert werd namelijk licht aangetikt. Gewoon doorgaan was de beste optie. Nee, dat is niet in de gedachte van Bas. Bas vindt het heerlijk om in een stadion waar geen Ajax supporters zijn de supporters van het thuispubliek te pleasen. Heerlijk, die grijns op zijn gezicht als hij Kluivert de gele kaart geeft. Je ziet Bas glunderen. Hij vind het prachtig, als de supporters hem toejuichen. Bas kan prima na afloop de bezoekers van de business-unit in Den Haag entertainen. En met deze gele kaart kan Bas zijn (ware) gezicht goed laten zien na de wedstrijd. Maar de gele kaart was nog niet genoeg voor Bas. Bas heeft namelijk direct besloten om alles tegen Kluivert af te fluiten en elke overtreding op de kleine zoon van Patrick weg te wuiven. En ook dat wegwuiven doet hij met volle overgave. Bas steekt nog net niet zijn armen in de lucht om het publiek voor de steun te bedanken. Dat komt straks na afloop wel, denkt de namaak bakker uit Enschede. Nee, Bas is dan pas echt op dreef. Beugelsdijk die een ronduit smerige overtreding maakt op Ziyech wordt in eerste instantie zelfs weggewuifd. Als Bas ziet dat het toch wel ernst is geeft hij Crazy Tommy een gele kaart. Waarom geen rood is een hele goede vraag. En zo gaat het maar door. Ajax krijgt niets tot weinig meer mee. Ziyech is vogelvrij verklaard. Laat het wel zijn, Ajax verliest niet door de scheids. Ajax verliest omdat het team op cruciale plekken schromelijk kwaliteit tekort komt. Maar Bas beïnvloedt een wedstrijd. Niet alleen bij Ajax, ook bijvoorbeeld Heracles staat bij Bas op de zwarte lijst. Het grote probleem is dat Bas zichzelf belangrijker vindt. En die combi is levensgevaarlijk. Kuipers in de topper had ook een aantal vreemde beslissingen. De vraag borrelt mij op of de scheidsrechters nog wel opgewassen zijn om in een vol stadion te fluiten. Een vorm van licht thuisvoordeel licht op. Dat meneer Johan Derksen watertandend naar Bas kijkt, zegt alles over de heer Derksen. De heer Derksen is een groot promotor van Bas en daar groeit Bas alleen maar van. Ik hoop nu dat Jack van Gelder, Peter R. de Vries, Jack Spijkerman, Johnny de Mol e.v.a. een pleidooi willen houden om Bas per direct uit het ambt van scheidsrechters te zetten. Dat zou een verademing zijn voor de voetbalwereld. Dan kan Bas weer doen waar hij het beste in is…. zoete lieve broodjes bakken in zijn mooie bakkerij.

Dan over Ajax. Een redelijke goede eerste helft waarin veel kansen werden gecreëerd. Maar het bekende euvel kwam weer naar boven. Ajax maakt de kansen niet af, waarmee je in de tweede helft de ellende over je afroept. Met als dieptepunt de tegengoal. Mitchell Dijks…. tja, wat moet je daarvan zeggen. Is het alleen maar onkunde om een bal van ver al te laten lopen, voordat de bal echt over de achterlijn is? Ja, dat is absoluut onkunde. Dijks is niet het niveau wat Ajax nastreeft. Maar dit geldt onder andere ook voor Viergever (in de Amsterdamse volksmond ook wel Weggevert genoemd), Van de Beek (nog te licht), Veltman (harde werker, maar aanvallend schromelijk tekort komend), Kluivert (zie van de Beek) en Younes (leuke dribbelaar, maar nul rendement). Keizer gaat een moeilijk seizoen tegemoet. Keizer moet zelfs gaan vrezen dat het einde sneller dichterbij komt, dan hij vermoedt. En dan kan Dennis Bergkamp ook niet meer zijn hand boven het hoofd houden. Ajax weet ook dat wanneer het publiek een zondebok gaat zoeken de trainer als eerste aan de beurt is. Triest voor Marcel, maar het zal de waarheid zijn. Ik hoop alsnog dat in de winterstop Ajax alsnog gaat reageren. Of… Keizer moet eens bij Jong Ajax gaan kijken. Daar lopen twee spelers die de pannen van het dak spelen. Deze twee zouden wel eens Keizer kunnen gaan helpen. Alleen durft Marcel het aan….? Tot nu toe blinkt Keizer niet uit in zijn keuzes. Ajax is opeens heel snel terug geworpen en dat doet ongelofelijk veel pijn in Amsterdam.


De grootste narcist onder de scheidsrechters, Bas Nijhuis


De schlemiel bij Ajax, Mitchell Dijks


De meest schandalige beslissing tijdens een topper in de laatste jaren, Guidetti stapt op de voet van Vertonghen en wordt daar door Kuipers voor beloond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.