Dinsdag 16 juli etappe 16  Vlakke rit

Gruissan – Nîmes  188.6 kilometer

Derde overwinning voor Jasper Philipsen

“Wij zijn er op gebrand deze etappe te winnen”, is het antwoord van Mathieu van der Poel (Alpecin) op een vraag van een journalist. Of morgen de Tour eindigt voor de sprinters want daarna valt er weinig meer te halen, wordt zo her en der gesuggereerd en geïnformeerd. Dan staan de renners en zeker ook de sprinters hele pittige dagen te wachten. Er moeten weer vele hoogtemeters overwonnen worden. Toch lijkt het er op dat de meeste sprinters de Tour in Nice gaan beëindigen. Veel van hen met De Olympische Spelen in het achterhoofd. De Tour is een goede training.

Veel uitvallers

De zestiende etappe start met 150 starters. Het aantal uitvallers is nu al net zoveel als verleden jaar over de gehele Tour, terwijl er nog vijf dagen te gaan zijn.

Vandaag kan de sprinter  Biniam Girmay  (Intermarché) zijn groene trui veilig stellen. 

Ploegleider Laurenzo Lapage van Intermarché rekent zich nog niet rijk. ‘Er kan nog genoeg gebeuren. Wij moeten ons bij iedere etappe blijven focussen. Maar Girmay heeft vertrouwen in zijn capaciteiten, voor hem zijn de drie overwinningen al zoveel meer dan hij had gedroomd.’

Christoph Roothoofd ploegleider van Alpecin laat weten ; ‘Wij gaan zeker proberen er het beste van te maken, een derde zege van Jasper behoort tot de mogelijkheden. Hij voelt zich goed, wordt eigenlijk alleen maar beter, dat zelfde telt voor Mathieu. Roothoofd verwacht niet dat Jasper Philipsen vandaag nog in staat is de groene trui te kapen van zijn concurrent Girmay. ‘Dat zou alleen kunnen wanneer er iets gebeurt met Biniam en dat is natuurlijk niet waar wij op hopen. Wij moeten gewoon realistisch zijn. De vier overwinningen bij de vorige Tour zullen niet herhaald worden.’

Net geen wandel etappe

‘De etappe kan wel wat peper gebruiken’, vinden de commentatoren. Daar moet nog even op gewacht worden; de renners bepalen – zoals iedereen weet – de koers.

‘Vooral rust bewaren en niet als gekken vanaf de start tegen de vijftig kilometer p.u. rijden.’ Nu is dat 37.9 en dat mag dan net weer geen wandeletappe heten. ‘Snelwandelen dan?’ Ach … Heet is het wel, boven de dertig graden. Het ijs in de nekken van de renners smelt letterlijk zoals sneeuw voor de zon. ‘Maar’ zo wordt uitgelegd… ‘in de nek zit een zenuw die er voor zorgt dat de hitte voor de renners minder warm aanvoelt.

Dan is er ook nog het vraagstuk wind. Zou deze vandaag een rol mee kunnen gaan spelen?

De meningen zijn zeer verdeeld.  Het kan …. of er ook echt een waaier spektakel komt? ‘Als ‘íe er al komt dan is dat mogelijk in de buurt van de finale.’ wordt er voorspeld. Maar de waaiers blijven uit.

Wat wel zorgen baart is de Covid virus. Opnieuw moeten er renners naar huis.

Aan Klaas Lodewijck (Lotto Soudal) wordt gevraagd of hij klaar is voor de derde week. En wat hij er van vindt dat er renners in het peloton zitten die positief getest zijn. ‘Dat is niet aan mij om hierover te oordelen ik kan mij overigens niet voorstellen dat de ploegarts dat risico neemt.’  ‘Er komt een wat treiterige vraag;  ‘Maar stel… Remco test positief wat doe je dan?’ het antwoord is simpel. ‘Dan volgen wij het advies van de medische staf. Maar er is van deze veronderstelde situatie geen sprake.’

Op weg naar de officiële start loopt er een hond los waarvan de Australische renner Luke Durbridge (Jayco Alula) de dupe wordt. De schade is pijnlijk vanwege de opgelopen schaafwonden. Geen lekker begin van de derde en laatste week voor hem. 

Philipsen laat  bij de tussensprint zien – waar 20 punten te verdienen zijn – dat het wel goed. Hij blijf Girmay voor. Dat geeft vertrouwen voor de eindsprint waar 50 punten te verdienen zijn. Niet dat hij bezig is om de groene trui mee naar huis te nemen, de nadruk ligt op de derde ritzege tijdens deze Tour.

Naarmate de finish dichterbij komt stijgt de nervositeit binnen het poloton, de vele te nemen rotondes leveren ook een behoorlijke bijdrage aan deze onrust. En dan is daar een valpartij – door de bomen is niet direct te zien wie daar bij liggen en hoe dat is ontstaan – maar al snel wordt duidelijk dat Girmay het grootste slachtoffer is. ‘Daar ligt de groen trui’, wordt er verschrikt gereageerd.  De val is zodanig dat zijn kans om vandaag de vijftig punten te verdienen, waarmee hij zijn trui veilig had kunnen stellen is vervlogen. Door ploeggenoten wordt hij zwaar gedesillusioneerd naar de finish gereden. Zijn royale voorsprong zal slinken tot slecht 32 punten. De fikse wonden zien er akelig uit. ‘Je moet echt geluk hebben om geen enkele mis of- tegenslag te hebben’, verzucht de commentator.

Soeverein over de streep

Jasper Philipsen wint soeverein – met een geweldige lead-out van Mathieu van der Poel – deze rit. Juichend komt hij over de streep. Hij heeft zijn derde ritzege binnen en alle narigheid van eerder bestaat niet meer. De vijftig punten zijn voor hem!

In de ploegwagen zit een breed lachende Roothoofd hij steekt drie vingers omhoog gevolgd door een duim.

Een dolgelukkige Philipsen wordt geïnterviewd. ‘Mooi dat wij met elkaar gewonnen hebben. Ik geloofde er in, wij gingen voor de winst.’ Wij konden op de juiste momenten opschuiven. Een overwinning in de Tour is belangrijk, blij dat wij uit de problemen konden blijven.’

Pas nadat Philipsen over de finish is gekomen hoort hij over de val van Girmay.

‘Ik hoop dat Girmay oké is, Bini verdient het niet om op deze manier te verliezen.’ 

‘Zover is het ook nog niet… Girmay komt nog in zijn groene trui op het podium .

De strijd om de groene trui is nu wel veel spannender geworden maar de zware etappes die er nog aankomen zijn voor Jasper veel minder makkelijk te verteren. Girmay is naast een goede sprinter ook een verdienstelijke klimmer. ‘Het is alleen voorbij als het echt voorbij is.’ zijn de wijze woorden van José de Cauwer.

Tot slot wordt de vraag gesteld; ‘Hoe noem jij deze etappe?’   Het antwoord volgt snel; Dit is een springetappe! De renners reden gemiddeld 45 kilometer per uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.