Een sprintersdagje

Wat een wedstrijd was het gister. Het is altijd heerlijk om nog een keer terug te kijken naar een etappe, maar de etappe van gister leent zich daar uitstekend voor. Vingegaard was goed. Beter dan Pogacar en dat was niet verwacht. Maar Vingegaard was echt diep gegaan en dat zag ik minder af bij Pogacar. Vingegaard tekende wel behoorlijk na afloop. Dat had ook te maken met alle emoties, die er vervolgens uitkwamen. Maar Pogacar oogde wel frisser.

Twee fouten werden Pogacar fataal

Pogacar maakte echter twee fouten, als was de eerste fout niet geheel zijn schuld. 1) door niet eerder te gaan op de Puy Mary Pa De Payrol bleef Roglic ook nog dichtbij de toppers. Hierdoor werd Vingegaard en Evenepoel geholpen door de uitstekende dalerskunsten van de Sloveen. Was Pogacar eerder gegaan, dan was Roglic eerder gelost en had hij Vingegaard nooit zo kunnen helpen als dat nu het geval is geweest. Nu bleef Vingegaard in het spoor van Pogacar en daar heeft hij alleen maar meer vertrouwen uit geput. 2) de aloude fout van Pogacar: eten! In de voorlaatste beklimming zag ik dat hij eten/drinken weigerde van de volgauto. Ik snap het goed, als je al hoog in de inspanning zit, denk je niet aan eten. Maar de tank gaat een keer leeg en dus moet je die tank wel continue bijvullen. Pogacar deed dat niet en je zag na afloop dat hij alleen maar gum zat te kauwen. Wat impliceert dat hij energie tekort kwam. Het zal hem waarschijnlijk ook door de ploegleiding de volgende keer echt wel op het hart gedrukt wordt.

Van Poppel recordhouder Nederlandse overwinningen

Vandaag hebben we een overgangsrit en het voelt een beetje als stilte voor de storm. Het peloton begon vanmiddag richting Villeneuve-sur-Lot. Het is een beetje een omgekeerde opmaak dan de etappe van gister, waarbij in de finale veel klimwerk aanwezig was en in de rit van vandaag was dat juist in het begin. Het is wederom een lange etappe, 204 kilometer. De verwachting is dat als het een rustige etappe is, dat de kans groot is dat de sprinters de bergen in het begin van de etappe zullen overleven en er dus een grote kans bestaat dat het op een sprint uitdraait. Een sprint waar goede sprinters als Girmay, Van Aert en Philipsen opnieuw kansen zien. Ik denk zelfs dat Groenewegen kansen heeft vandaag. De geboren Amsterdammer verkeert in een uitstekende vorm. In de jaren 80/90 was Jean-Paul van Poppel een van de allerbeste sprinters van het peloton. De Tilburger met de bijnaam Popeye begon zijn carrière bij Skala-Skil (nu DSM/PostNL), reed daarna voor Ploeg Raas (Superconfex) en vertrok naar de aartsvijand Post (Panasonic), PDM, Festina om zijn carriere af te sluiten bij Le Groupement. In 1988 won Van Poppel 4 etappes in de Tour de France. Dat is het hoogste aantal door een Nederlandse wielrenner behaald in de Tour de France. Hij won 95 overwinningen in zijn profloopbaan. Na zijn wielercarriere werd Van Poppel ploegleider bij verschillende (vrouwen) ploegen. Van Poppel wordt algemeen beschouwd als een van de grootste Nederlandse sprinters ooit.

Girmay doet het weer!

En dat is nummer drie. Wat de vele volgers al zagen aankomen, was een saaie etappe. Nu is de Tour nooit saai, dus moesten we wel weer opgeschrikt worden door een valpartij met als grootste slachtoffer, Roglic. De Sloveen die gister zo belangrijk bleek te zijn voor Vingegaard en Evenepoel en die er eigenlijk voor heeft gezorgd dat de Tour 2024 nog spannend is. Roglic lag op de grond en verloor kostbare tijd. Waar gister de teller voor uitvallers nog op 8 stond kwamen daar vandaag 6 (!!) uitvallers bij. Grootste slachtoffers Morkov (was al ziek en heeft de verschijnselen van Covid), Bilbao (ziek) en twee renners van Alpecin vanwege tijdsoverschrijding, Rickaert en Andersen. Philipsen is dus nu twee belangrijke helpers kwijt. Maar dat deerde de rest van de sprinters niet, die zich opmaakte voor een massasprint. Demare trok het lint op de kant en blokkeerde Van Aert aan de binnenkant. De Belg van VLB moest hierdoor een zwiep naar binnen maken en dat kostte hem de overwinning. Nu was het Girmay die als een duveltje uit een doosje binnendoor stak en net voor Van Aert de overwinning pakte. Wat een feest voor Intermaché-Wanty. Aike Visbeek kon zijn geluk niet op. Ben je een van de kleinste ploegen en win je drie etappes en sta je een straatlengte voor met de groene trui. Dat wordt een dure rekening voor champagne bij de Belgische formatie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.