Donderdag 11 juli etappe 12 vlakke rit

Aurillac – Villeneuve  – sur – Lot  203.3 kilometer

Een peperdure rekening voor Primoz Roglic

De Brit Fred Wright  (Bahrain Victorius) had gisteren een vreselijke dag. Eenzaam en alleen was het zwaar zwoegen om de 211 kilometer af te leggen en toch bleef de wil om uit te rijden. Helaas kwam de moedige renner na deze heroïsche solo tocht te laat binnen en moest hij totaal uitgewoond en ontgoocheld de Tour verlaten. Bij binnenkomst stonden nog een aantal  trouwe fans, zij beloonden hem met een warm applaus.

‘Ik heb alles gegeven maar ik heb er geen spijt van deze zware etappe te hebben uitgereden.’

Bahrein heeft te maken met een virus waardoor de Sloveen Metaj Mohoric vandaag niet meer opstapt .De Spanjaard Pello Bilbao treft het zelfde lot ook hij is ziek. Bahrein mist nu een aantal zeer belangrijke renners. De Tour is prachtig maar kan ook wreed zijn.

Dat ervaart ook Fabio Jakobsen (DSM) Hij heeft het al een aantal dagen moeilijk en hoopt zich nog te kunnen herstellen maar het lijkt tegen beter weten in. Het voelt voor Fabio alsof hij zijn ploeg in de steek laat. Binnen gehaald door DSM vanwege zijn sprint capaciteiten en dat heeft hij nog niet kunnen waarmaken, eer rust nogal wat op je schouders wanneer een hele ploeg veel van je verwacht. Een ploeg die nog wat meer op elkaar ingesteld moet raken en dat kost tijd. Gisteren was het al iets om zwaar medelijden te hebben met deze sympathieke renner. Vandaag gaat de rode lantaarn definitief uit. Fabio stapt af, geeft zijn bidon weg aan een omstander, krijgt een arm om zijn schouders als troost, zwaait even naar thuis en met gebogen hoofd stapt hij gedesillusioneerd de ploegwagen in. Voor hem is de Tour ten einde. 

Gestolen fietsen

De Franse ploeg Total Energie ziet tot grote verbazing dat er elf fietsen gestolen zijn.

Waaronder de fiets waarmee de Franse renner Anthony Turgis de negende etappe won.Vandaag kan er gelukkig wel gereden worden in de hoop dat er geen rare dingen gebeuren waardoor er reserve materiaal nodig is. Dat geeft toch weer extra stress waar je als renner en ploegleiding niet op zit te wachten. Alle ontbrekende materialen zijn besteld en worden morgen geleverd.

Wel of geen hongerklop?

Natuurlijk wordt er uitgebreid gesproken over de mogelijke hongerklop van Pogacar.

Dat hij zodra hij van de fiets stapt van alles in zijn mond propt, op het podium staat met een mond vol winegums doet vermoeden dat hier wellicht sprake van is. Van alle kanten wordt de zaak belicht en vele theorieën worden uitgebreid besproken. 

Het wordt o.a. een goede leerschool genoemd. ‘De ploegleiding zal nog zorgvuldiger moeten zijn om dit soort incidenten te voorkomen. Pogacar vroeg om een yelletje dat bleek niet voor handen en ja… dan kan je niet meer de prestaties leveren die nodig zijn op dit niveau.’  Pogacar een sprint verliezen? Dat was wel heel lang geleden.

Vandaag raakt Pogacar betrokken bij een valpartij, hij valt zelf niet maar heeft wel materiaalpech.  Maar als de gele trui iets overkomt dan temporiseert het hele peloton. Met behulp van een ploegmaat is hij weer snel in de voorste gelederen te vinden. Daar wordt hij omringd door zijn ploegmaten die de gele truidrager zoveel als mogelijk is uit het gewoel houden.

De Belg Jonas Rickaert  (Alpecin Deceuninck) is naast Mathieu van der Poel een belangrijke renner voor de sprinter Jasper Philipsen. Hij raakt eveneens bij een valpartij betrokken en komt daar heel wat minder goed van af. Hij raakt nogal ernstig geblesseerd aan zijn hand en Jasper vreest of hij wel binnen de gestelde tijd kan binnen komen.  Daarin heeft  hij een vooruitziende blik want de onfortuinlijke Rickaert mag morgen niet meer starten.

Veel belangstelling voor Grimas

De ploeg Intermarché doet goede zaken met Biniam Girmay.

Na een periode van tegenslag lijkt de Eritrese renner uit de as te zijn herrezen.

Vandaag behaalt hij zijn derde overwinning in deze Tour en de wijze waarop dat gebeurt, is werkelijk fenomenaal. ‘Wat kan die man sturen, hij maakt “gewoon”ruimte voor zichzelf.’ Succes hebben betekent veel blijdschap voor de renner en zijn ploegmaten maar het betekent ook meer belangstelling van sponsoren en meer geld krijgen zorgt dan weer voor nog meer de doelen en mogelijkheden kunnen realiseren. ‘Ja er zijn al onderhandelingen gaande’, wordt er geglunderd.

Tot nu heeft deze ploeg niets te klagen. Girmay voelt dat er vandaag opnieuw winst in zit. ‘Wanneer ik in de juiste positie wordt gebracht dan kan ik vol gas geven.’ Het afgelopen jaar heeft hij gewerkt aan een andere training, een ander doel en een andere filosofie, hij kreeg daardoor meer vertrouwen dat zich nu uitbetaald. ‘In mijn hoofd ben ik nu een sprinter geworden en de groene trui geeft mij nog meer vertrouwen.’

Er moeten nog een paar sprints gewonnen worden om er echt helemaal zeker van te zijn dat het groen mee naar Nice kan.. Maar het sprookje lijkt nog lang niet afgelopen.

Elf juli

11 juli is voor de Fransen een magisch getal. Jaren achterheen werd er op deze datum gewonnen door een Belg. Dit jaar zat Wout van Aert er zo dichtbij….Hij wilde niet veel kwijt waarom het niet gelukt was. ‘Ik ga eerst maar eens de beelden goed bekijken.’ Want opnieuw was de nu ontstane chaos eigenlijk totaal onnodig geweest wanneer de finish iets anders geplaatst was. Natuurlijk was Wout gefrustreerd.

Slechts  voor even … ‘ik had na de val van gisteren niet gedacht dat ik vandaag zo goed zou zijn.’

Gele kaart voor de Tour de France

De obstakels op het wegdek vormen een groot gevaar voor de renners. Alleen degenen die voorop rijden zien deze staan de andere renners zien alleen ruggen van hun voorgangers. ‘Dit zijn de valstrikken voor het hele peloton’, schrijft analist Thijs Zonneveld in het AD.

Bij gebrek aan een waarschuwing ontstaat er een chaotische valpartij met grote gevolgen voor o.a. Primoz Roglic (BORA Hansgrohe)  Ook de Kazachstaanse renner Aleksej Loetsenko (Astana) blijft liggen. Links en rechts vallen er renners of worden opgehouden ook Mathieu van der Poel is daarvan de dupe. Hij komt zover achter dat hij niets meer kan betekenen voor zijn sprinter Jasper Philipsen. 

De sprinters die vandaag verwacht worden zitten allemaal vooraan en krijgen in eerste instantie niets mee van deze massale valpartij.

Roglic – naar de Tour gekomen met het doel deze te winnen – stapt met een gehavende schouder weer op de fiets. Hij wordt omringd door alle ploeggenoten maar de kracht vloeit uit zijn benen waardoor hij steeds meer achterop raakt. Je ziet de secondes wegtikken en secondes worden minuten.

De teleurstelling valt op zijn gezicht af te lezen. Door zo een stomme fout – buiten zijn eigen schuld – een mogelijke podiumplaats verliezen is natuurlijk een drama voor iedere renner. Er kan er maar één de beste zijn, dat is nu eenmaal het spel maar buiten jouw schuld te moeten verliezen is buitengewoon tragisch en bovendien zeer beschamend voor de organisatie, 

‘Dit is echt een gele kaart voor de Tour de France, hoe is het mogelijk dat de UCI en ASO die over zoveel geld beschikken niet kunnen zorgen voor meer beveiliging.’ 

Het is een nijpend onderwerp dat al eerder deze Tour aan de orde is geweest.

De Tour moet en kan veiliger!  Roglic zakt door dit ongeval – dat absoluut voorkomen had kunnen worden met een duidelijke waarschuwing – van de vierde naar de zesde plaats. ‘Een peperdure rekening’ vinden de commentatoren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.