Maandag 1 juli derde etappe 230.1 km vlakke etappe

Opnieuw een verrassende etappe winnaar

De langste etappe van de TOUR heeft de warmte achter zich gelaten.

Vandaag  27 graden, gezien het dikke wolkendek vreest men zelfs voor wat regen, die gelukkig uitblijft.

Ietwat bezorgd reageren de Vlaamse commentatoren; ‘de renners zullen toch wel iets meer tempo moeten maken dan de 38 km. per uur willen zij om 18.00 uur de eerste aftrap van het Belgische voetbal team kunnen zien.’ Voorlopig lijken de renners zich niet druk te maken, er wordt veel geplast, gepraat en gelachen.  Er is ook tijd om over de gele trui van Pogacar te praten. Wilde hij hem nu wel of niet? Ach…

wielrenners kunnen ook – gelukkig – aardig komedie spelen, want hoe makkelijk was het geweest om heel even in de remmen te knijpen?  Dan was Evenepoel de gelukkige geweest. Wie vanavond het geel om de schouders krijgt zal evenals gisteren na enig rekenwerk worden beslist. Het wordt uiteindelijk de overgelukkige Richard Carapaz (AG2R) uit Equador. Stralend staat hij op het podium.

Medische staf sterk aanwezig

De jarige Noor Jorgensen (Visma Lease a Bike) wordt vandaag 25. Hij haakt aan bij het portier van de ronde-arts auto om de pleisters – gisteren opgelopen tijdens een val – te laten verschonen. Wielrennen is onmogelijk zonder valpartijen daarom is de medische staf rond de renners groot en uitgebreid. Naast de zeven ambulances is er een schare van artsen, specialisten en apparatuur aanwezig om onfortuinlijke renners zo goed als mogelijk is weer op de fiets te krijgen. De schade – drie gebroken voortanden – die de Tsjech Jan Hirt (Soudal Quickstep) afgelopen zaterdag opliep was echter te gecompliceerd. ‘Ik weet niet hoe het is gebeurd, ik lag opeens op de grond.’  Gelukkig is het netwerk van directeur  Patrick Lefevre zo groot dat er een Italiaanse tandarts gevonden werd die de schade wist te herstellen. En Hirt zondag “gewoon” weer op de fiets zat.

De Tour als leerschool

De Vlaming Arnaud de Lie (Lotto DSTNY) is debutant in deze Tour. Hij wordt gezien als één van de sprinters die kans heeft om vandaag te winnen. De renners die hem in de juiste positie moeten brengen, zijn net als Arnaud debutanten. Voor hen telt de Tour als een leerschool. Zij zijn de eerste zware dagen allemaal goed doorgekomen en dat wekt vertrouwen voor de komende weken.

Punten bij de tussensprint

Voor de commentatoren hoeven die lange ritten niet. Nu zijn de Belgen grage praters en zorgen bovendien bij de minder spannende momenten voor leuke interviews. Over het algemeen gaat het om goed gestelde vragen die interessante informatie opleveren.

De komische zwart-wit film waarin een hoofdrol was weggelegd voor de Italiaanse wielerlieveling Fausto Coppi mocht er best even tussendoor. Verder zorgt de tussensprint voor een duidelijke versnelling in het peloton De Deen Mads Pedersen (Lidl-Trek) deed de beste zaken en won twintig punten. Jasper Philipsen (Alpecin) zeventien punten en de Fransman Bryan Coquard (Cofidis) behaalde vijftien punten.

Het wordt gezien als een aardige opwarmer voor de eindsprint.

Snipperdag voor de renners?

Jasper Philipsen is de meest geïnterviewde renner. Hij wordt getipt als de grote kanshebber voor het groen. Wanneer er gesproken wordt of deze dag gezien kan worden als een snipperdag voor de renners, weet Philipsen dat toch behoorlijk snel te ontzenuwen. Vanaf vanmorgen zeven uur begon de voorbereiding, eten verplaatsen, klaar maken, interviews geven, en dan 230 kilometer fietsen, vervolgens weer naar hotel, massage, nabespreking eten en dan is het al gauw een uur of tien. 

Hetgeen neerkomt op een lange werkdag, die mag dan wel niet superzwaar zijn maar vergeet niet de hectiek bij het formeren van de sprinters ploegen en de klassement ploegen die uit het gedrang willen blijven. Niet bepaald een snipperdag dus.

Het wordt helaas ook zeker niet de dag die de renners en gebroeders Roodhooft voor ogen hadden. Op het meest ongelukkige moment rijdt Mathieu van der Poel lek.

Van een goede lead-out voor Philipsen is geen sprake meer. Tot overmaat van ramp raakt Philipsen betrokken bij een valpartij en hij is niet de enige van zijn ploeg. 

Alle kansen zijn verkeken. Ploegleider Roodhooft weet achteraf de grote teleurstelling aardig te relatieveren. ‘Natuurlijk is doodzonde maar iedereen heeft geen echte grote schade opgelopen en er komen nog wel kansen. Het is opstaan en weer doorgaan.’

Merkwaardige dag

Bij alle genoemde namen die mogelijk de sprint kunnen winnen zit niet die van Biniam Girmay (Intermarche) Het is voor de derde keer op rij dat er een verrassende overwinning wordt geboekt. De renner uit Eritrea weet heel slim gebruik te maken van net dat éne kleine gaatje dat hem als eerste over de streep doet komen.

De afspraak was dat hij zou werken voor de Belg Gerben Thijssen maar deze raakt ingesloten waardoor er in het oortje van Girmay wordt geschreeuwd ‘ga voor eigen kansen.’ En hij is het die alle springkanonnen te snel af is. Er zijn tranen even geen woorden maar Girmay weet zich te herpakken. ‘Dit is ons moment, dit is voor Afrika en voor Eritrea. Hij is trots op zijn team op zijn familie. Het is een uitgekomen droom. Zijn fans zwaaien met vlaggen en laten zich horen. Eritrea was ooit een kolonie van Italië dat maakt deze winst extra bijzonder en mooi!

Uiteindelijk zorgt de gemiddelde snelheid van 43 km p.u ervoor dat deze wat merkwaardige dag om half zes kan worden afgesloten. Om 18.00 uur begint de wedstrijd België – Frankrijk. ‘Wij zien morgen wel morgen bij het ontbijt wie er het meest lacht’ is een Belgische reactie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.