De tour door de ogen van Janna (deel 16)

Kansen pakken

Het is koud, voor de start slaan de renners – dik ingepakt – zich warm.

Vlak voor de kilometer teller op 0 staat, gaan de alle jasjes pas uit.

Het tempo zit er direct meteen fiks in, evenals in de vorige etappes. De Franse hoop in bange dagen; David Gaudu laat zich goed van voren zien. Ach… hij zou zo graag door het Franse publiek tot held gekroond willen worden. Daar doet hij alles aan maar moet helaas – samen met de Italiaanse renner Sonny Colbrelli – toch zijn meerdere erkennen in de 29 jarige Patrick Konrad die goede klimmersbenen heeft.

‘Dat wordt een Mollemaatje!’ vinden de commentatoren. De Oostenrijker volgt op eigen wijze de actie van Bauke op door zo’n veertig kilometer voor de finish er van door te gaan.

Afdaling

Het is prachtig om te zien hoe de ene renner seconden weet te winnen door in een afdaling de bocht in een vloeiende lijn te nemen en de andere renner met daalangst als vijand seconden verliest. Dan wordt het een bloedstollende horror vertoning. Konrad daalt – bijna – voorbeeldig, slechts één keer  – bijna op het eind – wijkt hij van zijn lijn af maar herstelt dit weer snel in een volgende bocht.  Zo pakt hij weer wat meer tellen op zijn achtervolgers.

Konrad heeft nog nooit een etappe buiten zijn geboorteland gewonnen. En nu weet hij voor zijn vaderland de derde overwinning in negentig jaar binnen te halen. ‘Ik zag het Bauke Mollema in de veertiende etappe doen en dacht; dat wil ik ook, ik ga vandaag mijn kansen pakken.’ Voor hem is dit een dag die hij nooit zal vergeten.

En de emotie van het winnen is als altijd weer tranen trekkend.

Goed hersteld van verwondingen

In de eerste week van de Tour maakt ook Konrad een onfortuinlijke val. De eerste nachten zal hij zeker niet lekker geslapen hebben. Maar gelukkig weet hij aardig snel te herstellen van zijn vele verwondingen.  In de tweede week kan hij al laten zien waar hij goed in is al levert dit hem nog geen overwinning op. Maar vandaag wordt er weer feest gevierd bij Bora Hansgrohe. Een ploeg die met Wilco Kelderman, Nils Politt en Ide Schelling al een tal van successen heeft binnen gehaald.

janna van zon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.