Magnifieke Schachmann

De TOUR 2020 etappe dertien

Magistrale finale

11 september is voor de wereld een beladen datum. Vandaag de dertiende etappe in een vulkanisch gebied. Joris van den Berg commentator  van NPO 1- is een liefhebber van het theatrale woord en hij kan dan ook vandaag helemaal los gaan.

Soms lijkt het alsof voor hem de wereld vergaat; ‘Bernal gaat een eeuwige tijd verliezen.’ en dan gaat het om 36 seconden! Dat is natuurlijk niet niks maar de eeuwigheid? 

Vandaag is het de hel voor sprinter Caleb Ewan. Zijn bouw en spiermassa is totaal anders dan die van de klimmers. Peter Sagan probeert te redden wat er te redden valt om wie weet toch nog die groene trui te kunnen bemachtigen of desnoods een rit te winnen. Roerloos ten ondergaan staat niet in zijn woordenboek. Fransman Alaphilippe is een schim vergeleken met de Tour van een jaar geleden en komt er ook niet aan te pas. Sleurend over het stuur gebogen zwoegen de vluchters zich omhoog. Vanaf de motor komt de opmerking; ‘De renners leken wel een stelletje koeien die voor het eerst in de wei mogen.’ Bij journalist Hank Kok staat de grote pechvogel Wout Poels. Hij geeft aan dat hij weer op de weg terug is en hoopt toch in de derde week nog iets voor zijn ploegmaten te kunnen doen. De Vlaming Tiesj Benoot heeft duidelijk napret. Hun plan van gisteren was prima geslaagd. ‘Wij doen als Sunweb mee in deze Tour maar tenslotte gaat het allemaal om de benen. Wij hebben goede – sterke benen nodig.’Op 86 kilometer voor de streep in een flauwe bocht naar rechts ontstaat ogenschijnlijk vanuit het niets een valpartij. De als vierde geplaatste Fransman Romain Bardet (AG2R) valt en houdt het even spannend door te blijven zitten – en dat is niet iets wat wielrenners gauw doen – gelukkig klimt hij toch weer op de fiets. Het peloton maakt een sympathiek gebaar door langzamer te gaan rijden zodat Bardet weer kan aansluiten. Zijn ploeggenoot Oliver Naessen bedankt met een schouderklopje voor deze sportiviteit. Voor Bauke Mollema verloopt de val minder fortuinlijk. Zijn houding geeft al aan dat het voor hem einde oefening is. Iedereen is er even stil van. Zelfs Joris van den Berg. 

Later op de avond wordt gemeld dat Bauke een gecompliceerde polsbreuk heeft opgelopen en moet worden geopereerd . Ook Bardet zal niet meer starten.

Alweer een dag met een akelige valpartij

Bora renner Max Schachmann weet de kijker te trakteren op een fabuleuze solo rit met een buitengewoon spannende ontknoping die wordt beslist in het voordeel van  Daniel Martinez. De Colombiaan is niet alleen Schachmann te snel af maar ook Bora renner Lennard Kamna die van alles probeert om het Martinez behoorlijk moeilijk te maken. Helaas voor de twee renners kwam het door hen bedachte plan niet uit.  

Ook al was de gun-factor nog zo groot voor een renner – die een paar weken geleden werd aangereden door een auto die plotseling het parcours op rijdt hetgeen hem op een sleutelbeenbreuk komt te staan – en zo heeft gevochten voor de winst, Maar wat Martinez liet zien was magnifiek. 

janna

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.