Nietzsche op de fiets

De TOUR 2020 etappe twaalf

Een prestatie van buiten categorie

Er was stevig op de Sunweb renners ingepraat op de ochtend van de twaalfde etappe. 

Een op papier genoemde overgangs etappe. “Vandaag moest het nu maar eens gebeuren”, vond de leiding. Dat bleek niet tegen dovemansoren. gezegd. Het perfecte samenspel van de gewaarschuwde ploeg zorgde voor een fabelachtige prestatie met een hoofdrol voor de 22 jarige Zwitser.

Marc Hirschi die afgelopen zondag al een huzarenstukje leverde waardoor de hele wielerwereld wenste dat hij zou worden beloond met de winst. Zijn teleurstelling was groot maar brak hem niet want vandaag  wist hij na een bloed spannende solorit van 30 kilometer met een voorsprong van 46 secondes over de finish te komen. Zijn eerste optreden in de Tour en zijn eerste profzege. Wat een smaakmaker!  Na afloop zocht hij tijdens een interview naar de goede woorden; Hij weet wel dat hij sterk is maar hij was ook onzeker of het nu wel zou lukken vandaag. ‘Voor mij is dit een droom.’ Voor de analisten een prestatie van de buitencategorie en voor de ploegleiding  in de auto was het peentjes zweten. 

Ontoelaatbaar gedrag

Wie een gerekend had op een sensatie antwoord van de best betaalde renner van de Tour Peter Sagan, over het sprint-akkefietje tussen hem en Wout van Aert, werd teleurgesteld. Sagan kwam niet verder dan “Niénte” en herhaalde dat nog maar een keer. Of hij ging protesteren tegen zijn declassering vroeg de journalist. “Dat is aan de ploegleiding.” en vervolgens stapte de Sloveen op de fiets. De kansen voor Sagan om het groen voor de achtste keer mee naar Parijs te brengen lijkt nu wel verkeken. Dus dan maar proberen om een rit te winnen. Deze etappe leende zich daarvoor. Maar helaas het zat vandaag opnieuw niet in. Sagan is een artiest en een artiest heeft een podium nodig. Sagan lijkt echter achter de coulissen te verdwijnen. Voor hem een hard gelag. De reactie van de sympathieke Duitse sprinter André Greipel loog er overigens niet om; “Zijn gedrag was ontoelaatbaar.” 

Van Nietzsche tot fietsen

Guillaume Martin (Cofidis) heeft filosofie gestudeerd, toneelstukken en boeken geschreven. Zijn moeder is een actrice en in navolging van zijn vader beoefent hij de Japanse vechtsport Aikido. Een citaat van de Duitse filosoof Friedrich Nietzsche loopt als een rode draad door zijn leven. “De wil van de mens is in zichzelf.” Je moet dus worden en tonen wie je werkelijk van nature bent. Voorlopig staat hij derde in het klassement.  

janna

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.