Bijklets dag

De TOUR 2020
Vijfde etappe

De renners hebben het voor het zeggen

Het werd voor de renners een bijklets dag. Er werd veel gelachen. Hoewel er vooraf door de architect van de Tour – Thierry Gouvenou – een nerveuze etappe was voorspeld, was daar niets van te merken gezien alle gemaakte grappen en grollen.
Als er vandaag iets duidelijk werd, dan is het wel dat de renners het voor het zeggen hadden. Zij bepaalden het tempo en daardoor werd het voor commentatoren een hele zware dag…. waar moesten zij het nu over hebben? Ah…. “Wout Poels – nog steeds aan het overleven – krijgt de prijs voor de strijdlustigste renner. En… het horloge dat Alaphilippe draagt kost een ton!” Natuurlijk is de heer Gouvenou niet van gisteren; het venijn dat ‘m in de staart zat, maakte dat er in het laatste uur van alles gebeurde. Er was wind, er waren waaiers en een wegversnelling die alleen voor attente renners goed afliep. Wie niet voorin zat was verder kansloos. Even leek het of ploeg Ineos de Jumbo Visma renners te snel af was, die droom duurde precies één minuut en spatte vervolgens uit elkaar. Tenslotte ging het tussen de sprinter Cees Bol (Sunweb) – die er al een paar keer zo dichtbij zat – en vandaag ook zijn meerdere moest erkennen in Wout van Aert. Twee dagen na elkaar feest bij het team Jumbo-Visma!

Geen geel meer voor Alaphilippe
Het aanpakken van een bidon 17 kilometer voor de finish kostte Alaphilippe (De Ceuninck – Quickstep) de gele trui. Hij kreeg een straf van 20 seconde en verdween daarmee zelfs uit de top tien.

Laurens ten Dam – te gast in de avondetappe – heeft meerdere malen met Ju-Ju – zoals de Fransen hem liefkozend noemen- in het peloton gereden. Op zijn Laurens’ vertelde hij: ’Voor hem was deze etappe gewoon te saai, hij kan geen minuut stilzitten moet altijd iets te doen hebben, ik heb ooit wel eens achter hem gereden en het is echt vreselijk om zo’n ADHD’er voor je te hebben rijden. Misschien had hij die bidon helemaal niet nodig.’ Het bleek nog iets gecompliceerder, De onfortuinlijke renner had met zijn actie teveel de andere renners gehinderd volgens de jury. Natuurlijk was Alaphilippe ontgoocheld maar hij is zeker zeer gemotiveerd om het geel weer te gaan pakken. vertelde hij een journalist. Nu was het Adam Yates die op het podium stond met de begeerde trui maar keek er wel wat sip bij. Renners willen een trui echt verdienen! Ook Peter Sagan (Bora – Hansgrohe) raakte zijn groene trui kwijt. De kracht van voorgaande jaren heeft hij nog niet weer terug. Sem Bennett (De Ceuninck – Quickstep) is zijn opvolger. Ach… het had zo mooi kunnen zijn het geel en het groen binnen de zelfde ploeg.

janna van zon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.