Jasje aan of jasje uit?

De TOUR 2020
Derde etappe

Jasjes aan jasjes uit

Gisteren was er een emotioneel weerzien met het geel voor Julian Philippe. Vandaag vertrekt het peloton uit het rode code gebied op weg naar een oranje zone. Het wordt een dag van jasjes aan en jasjes uit vanwege de regen en de zon die elkaar afwisselen. Je houdt – als kijker – je hart vast maar tegelijkertijd stijgt de bewondering. Wat een stuurmanskunst. Er is een camera in de buurt die slow-motion beelden laat zien. Het is prachtig om naar te kijken! Bij de voorbeschouwing zijn het Theo Bos en Stef Clement die uitleggen hoe ingewikkeld de voorbereiding van een sprint is. Het is een leerzame les. Zij hebben een vooruitziende blik want de Australiër Caleb Ewan – de kleinste renner van de Tour – springt als een vlo langs de renners en kan de armen omhoog steken. Voor zijn ploeg Lotto Soudal is deze dag een geweldige opsteker na het moeten missen van John Degenkolb en Gilbert Philippe. Deze onfortuinlijke renners moesten na een lelijke val de Tour verlaten. Een enorme aderlating die nu door Caleb Ewan enigszins werd verzacht. Caleb eveneens de eerste dag gevallen had zich tijdens de tweede etappe aardig kunnen herstellen en pakte vandaag zijn kansen.

Vetgehalte
De Belgische commentatoren gaven aan zich zorgen over het vetgehalte van de renners. ‘Het zou de broodmagere renners de komende weken wel eens kunnen opbreken in de bergen. In juli ligt de temperatuur heel wat hoger dan in september.’
Aan de finish plaats van vandaag – Sisteron – bewaren de heren duidelijk niet de beste herinneringen wat de “jeukhotels” betreft. Ook blijkt er heel wat te mankeren aan de airco. Het zijn vermakelijke verhalen waardoor het een feest blijft om naar de Belgen te luisteren. Een aantal renners wordt vooraf aan de derde etappe geïnterviewd.
Zo ook de Zaandammer Kees Bol van Sunweb. Zelfverzekerd – dat volgens de Belgen typisch Nederlands is – vertelt hij zijn verhaal. ‘Zaandam? Nooit van gehoord! Weet jij waar dat ligt?’ Twee minuten later is er een kijker die de mannen een topografisch lesje geeft.

Thierry Gouvenou
Voor de sprinters valt er deze Tour niet veel te halen De architect van de Tour; Thierry Gouvenou heeft dit jaar zijn oog laten vallen op de vele cols. Zelf was hij een matige klimmer maar dat belette hem geenszins om eens wat verder rond te kijken in andere Franse streken waar hij een aantal interessante beklimmingen en afdalingen ontdekte. Dit tot volle tevredenheid van verschillende commentatoren.
‘Dat verdient toch complimenten want het landschap levert fabelachtige beelden op.’

janna van zon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.