Heeft de VAR nog zin?

Als je mij de vraag stelt, zou ik heel eerlijk zeggen: “Ja”. Het nut van de VAR is er in 7 van de 10 gevallen zeker. Ook na vandaag zal ik dat nog volhouden. Echter twee momenten vandaag op de Nederlandse velden doen mij wel heel erg twijfelen. In het begin van het seizoen was Bas Nijhuis (de VAR van vandaag bij Ajax-Psv) al een veelbesproken man tijdens de wedstrijd Sparta-VVV. Europees was de VAR ook al niet gelukkig bij de wedstrijden van Ajax in de Champions League, waarbij de handsbal van Veltman en de buitenspelgoal van Promes veelbesproken was. Daarbij zullen er veel mensen zijn die zeggen dat ik Ajax supporter ben en dat in het seizoen het altijd wel 50/50 is wat beslissingen betreft. En dat is volledig waar.

Maar de regel blijft dat de VAR de tijd heeft om beslissingen goed te beoordelen. Een scheidsrechter moet in een split second een beslissing nemen. Dat kun je de scheidsrechters vandaag niet kwalijk nemen. Dat blijft toch het lastigste. Maar een scheidsrechter heeft tegenwoordig de hulp van de grensrechters, vierde man en sinds een tijdje de VAR. Juichend werd de VAR verwelkomd en terecht. Maar dat gejuich is de laatste maanden wel wat minder geworden. En dat is niet alleen in Amsterdam. Wekelijks zijn twijfelgevallen waarbij de VAR het alleen maar erger maakt. Vorige week scoorde Sierhuis met zijn hand. En sinds dit seizoen was het duidelijk dat aanvallend hands altijd afgefloten moet worden. Sierhuis mocht echter met dat lichaamsdeel wel scoren. Ok, die goal was bepalend voor de rest van de wedstrijd, al had Ajax daarna nog genoeg tijd om de boel recht te trekken. Ajax was wel heel erg zwak en dat zorgde ervoor dat die goal uiteindelijk fataal zou zijn.

Maar vandaag maakte de VAR het helemaal bont. Allereerst was daar het penalty moment bij VVV-Utrecht. Gufstafson van Utrecht mocht een penalty nemen. Hij schoot de bal redelijk in, maar keeper Kirchbaum van VVV ranselde de bal er knap uit. Utrecht baalde en VVV was blij, want het bleef 1-0 voor de club uit Venlo. Maar dat gejuich sloeg om in totale waanzin. Want wat bleek, Dennis Higler (de man is een garantie voor schandalen) werd naar de kant geroepen. En wat bleek, Kum van Venlo stond met één voet in het strafschopgebied. Hij was dus te vroeg ingelopen. Met één voet nogmaals. De penalty moest worden overgenomen en Gufstafson scoorde nu wel. De waanzin ten top, want Kum had geen deel aan de situatie. Maar ja, als dat de regel is, dan moest het zo zijn. Maar gelet op alle situaties die de afgelopen maanden de revue hadden gepasseerd, was deze beslissing niet uit te leggen.

Maar als je denkt dat het niet erger kan, dan waren daar de heren Kuipers en Nijhuis. Ik vind persoonlijk zelf ook dat Nijhuis de beste scheidsrechter is op de Nederlandse velden. Dat gevoel heeft wel een knauw gekregen. Niet omdat hij een foutieve beoordeling heeft gemaakt. Dat kan gebeuren. Scheidsrechters zijn ook mensen. Alleen van sommige scheidsrechters in het Betaalde Voetbal vraag je je wel af of ze werkelijk niets kunnen, zo slecht zijn ze. Maar Kuipers is overwegend goed. Behalve vandaag. Waar ik echt misselijk van werd is dat hij na het douchen gewoon een veer in de kont van Nijhuis steekt. Bas had het goed gedaan, vond Kuipers. Ook nadat Björn in zijn kleedkamer de beelden tig keer had gezien. Dat had hij niet moeten doen. Daarmee maakte hij zich volkomen belachelijk. En toen de verslaggever hem daarmee confronteerde, werd Kuipers een beetje giftig. Een teken dat hij drommels goed wist dat hij volkomen verkeerd zat. Zijn tweede fout was het feit dat hij maar bleef draaien, wel of geen penalty. Dat houdt hij tot aan dit moment nog steeds vol. Bij het zien van de beelden twijfelde Kuipers wel heel erg toen hij voor de camera’s stond.

Maar de ergste was vandaag Bas Nijhuis. Die vond het als VAR geen penalty. Ook nadat Bas in Zeist de beelden van allerlei hoeken kon bekijken. Bas, die morgen weer met zijn net gekamde haartjes tussen twee mooie dames bij Veronica Insite weer zichzelf op zijn borst mag slaan. Want als u het nog niet weet, Bas kruipt graag in de kont van Johan Derksen. Wellicht vindt de dochter van Derksen Bas een leuke man, want anders begrijp ik de adoratie van “De snor” richting Bas totaal niet. Waar Bas vandaag ten tijden van het penalty moment naar zat te kijken weet nu nog niemand. Ik hoop voor hem dat het een mooie film was die hij wel zat te kijken, want zijn ogen waren niet gericht op de camera’s. “De snor” zal morgen in Veronica Insite zijn billenmaat uit Enschede niet laten vallen. Waarschijnlijk vindt Johan Derksen het een goede beslissing. Het deed mij daarom goed dat in de studio van Fox Sports de analisten (zowel Ajax al ook Psv minded) de beslissing van het komische duo Nijhuis/Kuipers met de grond gelijk werd gemaakt. Zelfs drs. Arnold Bruggink (zeker geen Ajax supporter, maar wel Psv) vond de beslissing ronduit belachelijk. En dat was het ook. Het ene deel van het komische duo, Kuipers, vond dat Dest de tegenstander opzocht. Dat was al fout nummer 1, want Dest zie je een lichaamsschijnbeweging naar buiten maken, wat er op duidt dat hij omheen wilde. Na de wedstrijd ging hij Dest dat ook vertellen. Die uitleg toverde bij Dest een glimlach op zijn gezicht. Want de kleine Amerikaan dacht dat hij ieder moment in een programma van Candid Camera zou zitten. Niets was minder waar, want Nijhuis zat met zijn vingers aan de knoppen in Zeist als VAR. Althans we hopen wel dat hij met zijn vingers aan de knoppen zat. Zijn ogen waren echter ergens anders op gericht. Morgen weten we wat Nijhuis bij Veronica Insite er zelf van vond. Ik mag toch hopen dat hij heel zwaar door het stof gaat. Maar de grootste ijdeltuit van Nederland zal dat hoogstwaarschijnlijk niet doen. Basje durft namelijk nooit zijn fouten toe te geven.

Als ik Jaap Uilenberg (de scheidsrechtersbaas) zou zijn, zou ik Nijhuis keihard schorsen. Voorlopig geen wedstrijden laten fluiten of überhaupt achter de VAR te gaan zitten. Zijn salaris die hij normaal verdient, moet hij doneren aan een goed doel. Want als je voor dit soort beslissingen je hand nog durft op te houden, dan moet je je heel, heel diep schamen. Uilenberg zal zich in ieder geval wel schamen, want hij moet morgen weer door het stof bij de media omdat zijn werknemer wederom blundert uit ijdeltuiterij. Want Bas wil mannelijk voetbal. Alleen er is niemand die dat nu nog snapt. Behalve Björn Kuipers en Johan Derksen. Gelukkig dat de blunder van de Knabbel en Babbel van Zeist niet van invloed was op de uitslag. Dat zou het alleen nog maar meer zuurder maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.