De Tour door de ogen van Janna…..

De Tour 2019 twintigste etappe

Steven Kruijswijk op het podium!

Hoewel het er even naar uit zag dat de één na laatste etappe van de Tour helemaal niet gereden kon worden, kwamen de Franse weergoden toch op tijd tot inzicht. Weliswaar werd de rit behoorlijk ingekort – van 130 km. naar 59 km. – maar de weg naar de laatste en zwaarste klim bleek gelukkig op tijd moddervrij. Opnieuw dus een etappe die anders uitpakte dan vooraf in het Tourboek gepland. Het zou een survival of the fittest worden, de sterksten zouden winnen.
Dat laatste klopte wel. Maar door beslissing van de jury gisteren, was er toch wel wat meer spanning ontstaan bij de Jumbo Visma ploeg. Want de gewenste podium plaats liet nog op zich wachten. Bovendien was de ingekorte etappe van dien aard dat het ook nog helemaal niet zeker was dat Alaphilippe zomaar zijn derde plaats zou hoeven prijsgeven. Zo lag de druk op de vierkante schouders van Steven Kruijswijk – voor mij de meeste constante renner van deze Tour – vandaag behoorlijk zwaar, waar nog bij kwam dat de ploeg twee renners – Wout van Aert en Tony Martin miste en George Bennett na 2 keer te zijn gevallen zich niet 100% kon geven. Laurens de Plus compenseerde dat door beulswerk te verrichten. Vooraf aan de koers sprak Steven met de pers; ‘Het enige wat ik kan doen is hard koersen en alles geven. En hopelijk valt het geluk onze kant op. En dat gebeurde na een spannende rit waar Jumbo Visma risico moest nemen door aan te vallen zonder te kraken. Dat laatste deed wel Alaphilippe halverwege de etappe. Zo had Steven de eerste hindernis overwonnen, maar dat was voor hem niet genoeg. Hij voelde de hete adem van nummer vijf de Duitser Emanuel Buchmann in zijn nek. Maar de tactisch goed opgebouwde race werd uitbetaald met een derde plaats op het podium.

De voormalige student journalistiek – de 22 jarige Colombiaan Egan Bernal – won het geel en hij kreeg ook nog eens de witte trui – het jongeren klassement – om de schouders.

Als tweede eindigde de winnaar van verleden jaar Geraint Thomas van de zelfde ploeg Ineos. De Slowaak Peter Sagan kan voor de zevende keer de groene trui mee naar huis nemen en Romain Bardet redde uiteindelijk toch nog de Franse en zijn eigen eer door de bolletjes trui te veroveren. Tijdens een interview toonde hij zich blij met de trui hoewel hij er wel de nodige vraagtekens bijzette welke vragen dat waren? Bardet – in eerdere Tours toch een smaakmaker – was in deze Tour behoorlijk kleurloos, terwijl -volgens insiders – deze koers toch op zijn lijf geschreven was.

Ja.… zelfs ontworpen! Hij verontschuldigde zich naar het publiek toe en gaf aan zich te schamen voor zijn prestatie. Er zelf ook geen verklaring voor had. Hij was zelfs bang dat hij zou worden uitgejouwd. Maar die angst bleek ongegrond. Ook voor de komende jaren in zijn contract verlengd door AG2R, een ploeg waar hij zich heel prettig voelt.

De Nederlandse renner Sebastiaan Langeveld kreeg de rode lantaarn. Een prijs voor de renner die als laatste in de Tour eindigt. Hij had met een niet echt lekker herstelde elleboog breuk drie weken lang moeten afzien. ‘Ik ben er niet echt trots op deze prijs, had er ook helemaal geen rekening mee gehouden maar hoorde net dat die rode lantaarn voor mij is.’ Hij was vooral blij dat het hem toch gelukt is Parijs te halen.

janna van zo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.