De Tour door de ogen van Janna….

De Tour 2019 negentiende etappe

Een zwarte dag voor de Fransen.

Het is bijna niet om aan te zien: het verdriet van de Franse renner Thibault Pinot.
Een scheurtje in een bovenbeenspier dwingt hem om vandaag af te stappen. Zijn verdriet lijkt niet te stuiten, ploegmaat Bonnet neemt met een innige omhelzing afscheid van de renner die zeker niet kansloos was voor het geel. Romain Barnet – gisteren nog in de bollentrui komt er vandaag niet aan te pas…voor zijn inspanning van gisteren betaalt de Fransman vandaag de tol. En dan de Franse lieveling Julian Alaphilippe veertien dagen in het geel, vandaag raakt hij het geel kwijt aan de Colombiaan Egan Bernal. Het is een zwarte dag voor de Fransen! Maar niet alleen voor de Fransen……

Net als in de voorgaande dagen is het warm. Sommigen renners vonden het zelfs onverantwoord om in deze extreme hitte zulke lange afstanden te moeten rijden. Maar de Tourdirectie is niet ontvankelijk voor de klachten. Vandaag echter wordt er wel een impopulaire maatregel genomen. Overigens terecht: Juist op de weg waar de renners na een snelle afdaling uit een tunnel komen, vindt – ogenschijnlijk vanuit het niets -een aardverschuiving plaats. Een laag modder, stenen en hagel zorgen ervoor dat de weg levensgevaarlijk, spiegelglad en onbegaanbaar wordt. De wedstrijd wordt geneutraliseerd en zelfs gestaakt. Het leidt tot grote chaos, onbegrip, begrip, boosheid, opluchting en gelatenheid bij renners en hun ploegleiding. Logistiek moet er veel geregeld worden om de renners en de toeschouwers weer naar een veilige plek te brengen.

Kruijswijk lijkt het kind van de rekening. Hij had zich enigszins gespaard om te kunnen vlammen op de laatste klim die hij tijdens een wekenlange hoogtestage goed had verkend. Nu werd het wedstrijd resultaat gerekend vanaf de top van de voorlaatste berg. Het betekent dat Alaphilippe nog een nipte voorsprong houdt op Kruijswijk. De laatste dag van Tour gaat bloed spannend worden. Kruijswijk zal vechten voor wat hij waard is om een plaats op het podium te veroveren en Alaphilippe wil het geel weer terug.

In de verte zien de renners de puist die zij als laatste klim van de dag moeten zien te overwinnen. Wat hebben zij de laatste dagen moeten afzien in de hitte. Het aantal bidons en de vele liters waters zijn niet te tellen. Maar wielrenners beschikken over een wilskracht die onmetelijk lijkt. Zie maar eens naar George Bennett, twee keer op één dag gevallen maar hij moet en zal vandaag zijn kopman Stevy – Steven Kruijswijk – zo goed mogelijk blijven ondersteunen. En een Pinot die ondanks helse pijn het toch probeert. Hij was zo goed en rook zijn kansen en dan door domme pech…uitgeschakeld. Hoe sprinter Dylan Groenewegen zich over alle colls sleept omdat Parijs wacht en wie weet nog één keer een ritzege. Dat hij het moeilijk gaat krijgen … dat weet hij. Het uitvallen van de onfortuinlijke Wouter van Aert en door de veel te zware sanctie van de jury ook Tony Martin maakt het er niet gemakkelijker op. Maar hij wil zo graag!

Maar die puist zullen de renners niet bereiken vanwege een verdwenen weg.
‘En waar geen weg is kan je niet rijden’, aldus Tourdirecteur Christian Prudhomme.
Wanneer hij deze onheilsboodschap meedeelt aan de ploegleiding en de renners, praat hij zeker vijf keer zo vlug dan normaal. De adrenaline lijkt met de zelfde vaart als de modder over de weg door zijn aderen te stromen.
Ook vandaag wordt de route ingekort vanwege onbegaanbare wegen. Het maakt de Tour nog spannender maar ook oneerlijker…. helaas het kan niet anders tegen het natuurgeweld kunnen zelfs de renners niet op.

janna van zon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.