De Tour door de ogen van Jeroen…..

Rivaliteit

Rivaliteit is iets wat we in de Tour nodig hebben. Eigenlijk leeft daar de gehele sport op. In het Nederlandse voetbal is er niets mooiers dan Ajax-Feyenoord wedstrijden. In het tennis kijken we met genoegen naar Nadal tegen Federer. In het mondiale ijshockey is de wedstrijd Amerika tegen Canada een happening. En zo hebben we in iedere sport wel een gezonde rivaliteit. Ook in het wielrenner leven we op deze rivaliteit. In de jaren 70 reed Merckx vele gevechten uit met Joop Zoetemelk. Helaas voor Joop en Nederland was de Belg te sterk. En moest Zoetemelk wachten op het moment dat Merckx gestopt was en Hinault geblesseerd raakte. Wat te denken van de strijd tussen Lemond en Fignon in 1989. De strijd later in de 80-er jaren tussen Delgado en de twee Nederlanders Theunisse en Rooks.

De strijd tussen Hinault en Lemond

Maar een van de allermooiste was toch wel de strijd tussen Hinault en Lemond. Wat wil het geval. Hinault heeft in de Tour van 1982 voor de 4e keer gewonnen en is op zoek naar zijn vijfde, waarmee hij gelijk zou komen met Merckx en Anquetil. In 1983 en 1984 wordt hij verslagen door het nieuwe boegbeeld van Frankrijk, Laurent Fignon. In 1985 rijdt Hinault voor de La Vie Claire ploeg van Bernard Tapie. Tapie is een schatrijke miljonair die een nieuw speeltje op wil starten. De ploeg wordt geleid door de Zwitser Paul Köchli. In de ploeg rijden opeens een aantal talentvolle Amerikanen rond. Steve Bauer, Andrew Hampsten en Greg Lemond. Lemond is in 1985 de beste renner van het peloton. Maar Hinault moet van de ploegleiding de 5e tourzege behalen. Halverwege de Tour van 1985 wordt er een pact gesloten. Lemond zou Hinault aan de overwinning in 1985 helpen, ondanks dat hij de beter renner is en in staat is om de Tour te winnen. Maar een overwinning van Hinault zou veel meer publiciteit opleveren. En als tegenprestatie zou Hinault Lemond gaan helpen in de Tour van 1986.

De tour van 1986

De tour van 1986 zou een legendarische worden. Hinault staat zelfverzekerd aan de start. Ook Lemond blaakt van het vertrouwen. Hij rekent inmiddels op de hulp van de Breton. Maar Hinault, blijkt later, heeft andere plannen. Hij wil de 6e Tourzege behalen. Hij bespreekt dit ook met Köchli en Tapie. Die kennen de afspraak van een jaar eerder, maar zien ook heil in een 6e tourzege en het absolute record van de Fransman. De Tour begint met een proloogzege van Marie. Tot zover nog niets aan de hand voor beide kemphanen. Die strijd zou pas loskomen in de 12e etappe die gewonnen word door Pedro Delgado, maar waar Hinault geweldig is. Vanaf die dag heeft Hinault zijn felbegeerde gele trui te pakken. Lemond voelt nattigheid en beklaagt zich bij de leiding. Die laten doorschemeren dat de afspraak van een jaar geleden niet bindend is. Vanaf dat moment is de Amerikaan witheet. Hij voelt zich belazerd door zijn ploeg en vooral Hinault. Hij had het woord gekregen en dat werd geschonden. Voor Lemond is dan de maat vol en hij besluit vol voor zijn kansen te gaan. Het wordt dan ook binnen de ploeg van La Vie Claire oorlog. Er beginnen zich ook echt twee kampen te ontstaan. Hianult probeert ook in het peloton renners om zich heen te verzamelen van andere teams. Hinault voelt ook dat Lemond de betere is van de twee. Vooral de soms gênante manier waarop Hinault geholpen wordt door de Columbianen, met Herrera als voorbeeld, is sprekend. In de 17e etappe naar Serre Chevalier (bergop) moet Hinault dan toch het hoofd buigen. Lemond is ontkennend en slacht de fransman. Lemond heeft wat hij wil, de gele trui.

18 etappe naar L’Alpe d’Huez

Dan de volgende dag, wanneer de karavaan naar L’Alpe d’Huez rijdt. Hinault heeft snode plannen, maar de Amerikaan is op zijn hoede. Hinault rijdt de rit van zijn leven en samen rijden ze de beruchte ‘Nederlandse’ berg op. Rijen dik zien de supporters de twee zij aan zij naar boven rijden. Wat Hinault ook probeert, Lemond wijkt niet van zijn zijde. Stilaan bergop komt er een moment dat Hinault beseft dat Lemond echt de sterkste is. En van vijanden, wordt de Fransman opeens de helper van Lemond. Hinault is niet te stuiten en rijdt snoeihard L’Alpe d’Huez op. De tegenstand wordt op minuten gereden. En net voor de finish als ze met zijn tweeën het dorp binnen rijden, gebeurt een van de mooiste momenten in de geschiedenis van de Tour. Lemond beseft dat hij de Tour heeft gewonnen en kijkt opzij. Hij legt dan zijn arm om de schouders van Hinault. En ze blijven gezamenlijk zo doorrijden. Op de finish pakt Hinault de arm van Lemond om de wereld te laten zien dat de Amerikaan de Tour wint. Dat beeld zal mij altijd nablijven. Opeens is daar dan toch de broederliefde als Hinault de strijd definitief staakt. Sport kan zo mooi zijn. Hinault wordt dat jaar tweede en Lemond wint zijn eerste Tour.

De etappe van vandaag

Wat een etappe…. wederom! De wielerliefhebbers werden opnieuw verwend. En nu was het weer een Nederlander en een Fransman die de Hoofdrol stalen. De Fransman zag zijn aanvalsdrift van de afgelopen dagen eindelijk beloond. De jump van de sterke Fransman was een ieder te machtig. Maar achter de Fransman kwam de volgende Fransman. Gister vroeg ik mij nog af waar het zou eindigen. En eerlijk gezegd, na vandaag weet niemand dat meer zeker. Alaphilippe hield geweldig stand en werd tweede. De Fransen worden bijkans gek. Op dit moment zit ik in Frankrijk en zijn beeltenis doemde hoog boven de supermarkten hier in Frankrijk. Iedere Fransman is JuJu gek geworden. En eerlijk gezegd, hij rijdt werkelijk indrukwekkend.

Ook verrassend is het rijden van Emanuel Buchmann. De Duitser van Bora werd knap vierde. En dan komen we gelijk bij de tweede verrassing…. het ijzersterke rijden van Kruijswijk. Kruijswijk voelde zich als een vis in het water en werd knap derde, Als hij zo doorgaat, wordt Stevie echt een kanshebber op het podium. Hadden we ook tegenvallers?? Ja zeker! De grote favoriet, Geraint Thomas kreeg een geweldige draai om zijn oren. De manier waarop Uran bij hem wegreed, verraadt slechte tijden voor de Ineos ploeg. Alaphilippe staat nu twee minuten voor op Thomas. Kruijswijk staat daar kort achter als derde. Het belooft een fantastische Tour te worden.

De samenwerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.