De Tour door de ogen van Janna….

De Tour 2019 veertiende etappe

Stoomwals Kruiswijk doet goede zaken

Een mythische Col zo wordt de Tourmalet door renners en analytici gezien.

Door de klimmers wordt uitgekeken naar de dag van vandaag. Misschien dat zij nú het verschil kunnen maken. Omdat tot nu toe voorspellingen verrassend anders uitkomen, houden de analisten hun kruid droog. Die onvoorspelbaarheid maakt het kijken naar de Tour des te leuker en spannender, geen dag is het zelfde. Dat is in vorige jaren wel eens anders geweest! De Fransen staan bekend om hun chauvinisme; de Tour is van hen en niet van een Brit of Texaan. Dit jaar komen zij goed aan hun trekken. Al elf dagen rijdt de Fransman Alaphilippe in de gele trui. Een renner met een tomeloze energie, een die je maar beter niet als slaapmaatje op je kamer kan hebben. Een goede gangmaker die rijdt met zijn hart. Voor de verplichtingen die hij als gele trui drager heeft, draait hij zijn hand niet om. Ju-Ju wordt de lieveling van de Fransen genoemd. Vandaag is de etappe zege voor een andere Franse held: Thibaut Pinot, ook al zo’n explosief klein gifkikkertje. Heerlijk om naar te kijken hoe hij dansend op de pedalen de laatste 2 kilometer van de bergreus overwint. Nederland kent de nuchtere stoomwals Steven Kruijswijk een man van weinig woorden maar grote daden. Hij weet op zijn rivaal Geraint Thomas weer seconden te winnen en behoudt daarmee zijn derde plek. De telkens weer gestelde vraag; kan Steven de Tour winnen wordt door ploeggenoot George Bennet – die vandaag beulswerk verrichtte – positief beantwoord. Steven zelf bekijkt zijn kansen dag voor dag. Verstandig!

janna van zon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.