De Tour door de ogen van Jeroen….

En dat is 3!!

3 overwinningen voor de Jumbo/Visma ploeg. Een ongelofelijke weelde voor de Nederlandse ploeg. Jarenlang waren we al blij dat we als Nederland één Nederlandse overwinning in de Tour hadden behaald. Die renner werd gelijk als held binnen gehaald en zijn kostje was bij de criteriums gekocht. Hoe is dat deze Tour? De teller van de supermarkt/software ploeg staat op 1/3 van de Tour al op 3 overwinningen. Is dat een record in de Nederlandse geschiedenis? Nee, zeer zeker niet. Willen ze dat record halen, dan moet de Jumbo/Visma ploeg echt gaan knallen in de komende weken.

Het record staat namelijk op 11 (!!) overwinningen. Dat ongelofelijke aantal staat al sinds 1980. In dat jaar won Joop Zoetemelk (die later ook nog eens wereldkampioen zou worden) de Tour na het uitvallen van topfavoriet Bernard Hinault. Peter Post had een superploeg om zich heen gevormd met louter toprenners. Waarom noem ik steeds Jumbo/Visma en TI-Raleigh? Simpel, de ploeg van Dylan Groenewegen heeft het beleid van Peter Post gekopieerd. De volgende toprenner die Jumbo/Visma probeert binnen te halen is Tom Dumoulin en wellicht zelfs Wout Poels. En dat zijn net als in de jaren 80 allemaal Nederlandse renners. Dat was ook het beleid van Post. Hij wilde de beste Nederlandse renners aangevuld met een paar buitenlandse toppers. In de jaren 80 hielp dat Post om een ongeëvenaarde status te veroveren. Die zelfs na zijn dood nog fier overeind staat.

In dat topjaar 1980 behaalde de mannen van Post 11 (!!) touroverwinningen. Voor de oudere lezers komen de volgende namen natuurlijk bekend voor: 3 x Jan Raas, 2 x Joop Zoetemelk, Gerrie Knetemann, Bert Oosterbosch, Henk Lubberding, Cees Priem en 2 x winst in een ploegentijdrit. 2x een ploegentijdrit?? Ja zeker, in die tijd was de ploegentijdrit een belangrijk onderdeel van de Tour. Het zal een aantal zijn wat waarschijnlijk nooit meer geëvenaard worden. Net zo zeer er heden ten dagen natuurlijk geen 2 ploegentijdritten zouden komen.

De etappe van vandaag

Natuurlijk is Dylan Groenewegen de grote man van de dag. De topsprinter van de Jumbo/Visma ploeg klopte op de meet nipt Caleb Ewan van de Lotto ploeg. De schreeuw na de afloop sprak boekdelen. Een last was van zijn schouders afgevallen. Zijn vader vloog hem na afloop om de hals. Iedereen blij bij Jumbo/Visma. Maar Dylan mag één man heel erg dankbaar zijn: Wout van Aert! Wat een renner is dat. Zo van het veldrijden in het diepe gegooid en er staat geen maat op. Over drie jaar zouden van Aert en Matthieu van der Poel zomaar de dienst uit kunnen maken in het peloton. Van Aert is ontzettend belangrijk voor deze ploeg. Hij behaalde in totaal 8 eremetalen in het veldrijden. In de lente was daar opeens het gerucht dat hij weg wilde bij Cibel-Cebon offroad ploeg. En Jumbo/Visma hapte dankbaar toe. En het zou zomaar de beste aankoop van de laatste jaren zijn. Als je al Roglic en Kruijswijk in de ploeg hebt, Dumoulin al bijna binnen hebt, dan is het natuurlijk ongelofelijk dat je daarnaast ook nog Van Aert in de ploeg hebt. Als je zag hoe hij de sprint vandaag aantrok voor Groenewegen, dan grensde dat bijna aan het ongelofelijke. Hij trok zo hard en lang door dat de rest van het peloton naar adem hapte en Dylan het dankbaar af kon maken.

2x Dylan achter elkaar!

Grappig feit is dat na de eerste dag twee overwinningen voor dezelfde ploeg was en met gister het de tweede Dylan was die een etappe won. Gister Dylan Teuns en nu Dylan Groenewegen. Toeval?!
De etappe was vandaag ongelofelijk saai. Iedereen ging voor de massasprint. En dat werd het ook. Maar de sprint uiteindelijk vergoedde veel. Het was er een uit het boekje, waarbij de Jumbo/Visma ploeg alles goed deed. Mike Teunissen deed weer zeer goed zijn werk voor de sprint en Van Aert was geweldig als lead-out man. Als het een beetje mee zit, is dit zeker niet de laatste overwinning van de ploeg. En dat zou in deze tijd een unicum zijn. Zeker voor een Nederlandse ploeg. In de jaren 80 was de breedte van de top in de Tour minder breed dan nu. Het wielrennen is verandert. Maar de prestaties van de mannen van Post zal wel nooit meer verbetert worden. Nog steeds een ongelofelijk record in de geschiedenis van de Tour.

Dylan was na zijn val weer de beste! En dat was hij eigenlijk ook aan zijn status verplicht. Maar het blijft ongelofelijk knap dat je het dan ook maar waar maakt. Magnifique, Dylan!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.