De tour door de ogen van Janna……

De Tour 2019 zesde etappe

Geitenpaadje zorgt voor spektakel
‘Nu begint de Tour pas echt’. Analist Danny Nelissen kijkt er buitengewoon vrolijk bij. ‘Het gaat vuurwerk worden.’ Al eerder was deze La Planche des belles filles onderdeel van de Tour. Ooit kwam Chris Froome er als eerste boven. Maar nu heeft de Tourorganisatie een geitenpaadje ontdekt dat dit jaar is toegevoegd om het allemaal nog spannender te maken. Men is buitengewoon trots op deze vondst en denkt zo nog meer aan prestige te winnen. Ergens lukt dat aardig want de hele week gaat er geen dag voorbij of er wordt wel over deze zesde etappe gesproken. Logistiek gezien heeft de Tourdirectie het de technici behoorlijk lastig gemaakt. Maar met wat bestudering kwam men daar toch uit. Wat de renners betreft had dit laatste spektakel niet gehoeven, en werden dan ook wel wat vraagtekens geplaatst…..Maar ja orders zijn orders en de coureurs meegaand.

“Voor de renners is dit een dag waarbij zij heel goed moeten nadenken hoe zij hun krachten verdelen. Die laatste kilometer is een monster! En dan zullen er heel wat zijn die – volgens commentator Maarten Ducrot – om hun moeder schreeuwen.”

De Belgische coureur Tim Wellens kijkt ’s morgens uit het raam en ziet dat het bewolkt is, het zelfs een beetje miezert. Dat komt hem best uit. Zijn verstandhouding met de zon kent zo zijn grenzen. De benen voelen goed dus zet hij in op het verdedigen van zijn bollentrui. In een interview geeft hij aan dat het voor de kijkers wel heel plezant zal zijn om naar dit spektakel te kijken. En daarin heeft hij geen ongelijk. Zes pittige beklimmingen met tot slot een klim waarvan het stijgingspercentage 24% is. Wellens kan lang mee maar moet uiteindelijk de zege overlaten aan zijn landgenoot Dylan Teuns. Deze doet daarmee ook goede zaken voor het klassement. Even lijkt het er op dat de klassement renners het overlaten aan de vluchters maar de renners van Movistar hebben wel wat goed te maken na de teleurstellende tijdrit en zetten er de sokken in. Het peloton valt in stukken. Alaphilippe kan heel aardig mee komen en verbaast daarmee de commentatoren. ‘Kijk nou eens…..daar is Geraint Thomas’

De gele trui winnaar van verleden jaar rijdt in een noodtempo de huidige gele trui drager voorbij. Het is wel duidelijk dat er met hem niet te spotten valt en hij nog lang niet afgeschreven kan worden. De burgemeesterszoon en de lieveling van de Fransen: Thibaut Pinot rijdt voor eigen publiek. Zijn vader heeft het hele dorp vrijaf gegeven om zijn zoon te kunnen aanmoedigen. Dat gebeurt op luidruchtige wijze maar het levert geen eindoverwinning op. Steven Kruiswijk vecht zich omhoog maar raakt toch op achterstand en verliest zijn derde plaats. Hij maakt na afloop een redelijk montere indruk en weet: De Tour duurt nog wel even om zich revancheren. Hij gokt met name op de derde week.

janna van zon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.