De Tour door de ogen van Janna…..

De TOUR 2019 vijfde etappe

Als je maar geduld hebt……

“Lol trappen en lachen….kom op mannen jullie zijn er toch, probeer eens wat.” Maarten Ducrot verbaast zich duidelijk over de afwachtende houding van de renners.

Hij begrijpt er niets van. Volgens hem moeten in deze overgangsetappe de avonturiers hun slag slaan of het in ieder geval proberen. Tim Wellens van het Belgische Lotto Soudal doet naar mijn idee toch een aardige poging. Hij zit er net als gisteren weer bij vluchters om nog wat punten te vergaren voor de berg – bolletjes trui. Overigens word ik vandaag op mijn wenken bediend. Want wanneer er enige rust heerst binnen het peloton wordt er tijd gemaakt voor een aardig interview. Het is een etappe die door veel renners is opgeschreven. Er wordt verwacht dat de klassement mannen zich sparen want die moeten morgen figuurlijk met de billen bloot. Kansen dus voor de avonturiers. OK! je denkt een beeld te hebben van hoe het mogelijk zou kunnen gaan. Maar…. zoveel wordt wel duidelijk, het blijft speculeren. Het houdt de spanning er in. Bij de laatste klim gooit het gehele peloton -inclusief de klassement mannen – nog wat kooltjes op het vuur. En zo verliep de dag toch weer anders dan werd voorspeld. Dat uiteindelijk Peter Sagan de groene trui wat steviger om zijn schouders krijgt is overigens niet zo’n een grote verrassing. “Als je maar geduld hebt, dan komt de winst vanzelf”, lacht de Slowaak die hoopt voor de zesde keer het groen mee naar Parijs te kunnen nemen. De als derde geplaatste Steven Kruijswijk (Jumbo Visma) weet ploeggenoot Wout van Aert – goed naar de sprint te brengen. Deze sprokkelt nog wat puntjes en staat nu op 14 seconden van de gele trui drager Alaphilippe die zich aan het eind van de etappe ook behoorlijk van voren laat zien door een meesterlijk huzarenstukje bij een rotonde.. “Het is goed voor de moraal om elkaar te helpen, het brengt ook vertrouwen in de ploeg.” Toch heeft Kruijswijk naar eigen zeggen zijn energie kunnen sparen. “Wie weet komt het er morgen uit. Elke dat is weer een nieuwe dag en als ik kansen zie dan pak ik die.” De sympathiek Edvald Boasson Hagen (Dimension Data) – ik ben een fan van hem- rijdt lek. De wijze waarop hij zich weer terug worstelt in het peloton, tjonge wat een power en wat een geweldige mentaliteit.

Groene parasol

Pech blijft de Franse renner Tony Galoppin (AG2R La Mondiale) deze Tour achtervolgen. Iedere dag ligt hij wel ergens op het asfalt of in de berm. Inmiddels is er geen plek meer aan het magere lijf dat niet in het verband zit. Ook vandaag was het weer raak. Een groene tollende parasol komt hem vanuit het publiek als een soort duivel tegemoet. Werkelijk levensgevaarlijk! Gisteren was er ook al zo’n moment waarbij het hart even overwerk verricht. De renners razen voorbij terwijl een jongetje nog even een stap naar voren om alles beter te kunnen zien. Het gaat maar net goed, je kon de adem in de keel horen stokken van de commentatoren.

Wielrennen is geen sport voor watjes, het is een gevaarlijk sport. De renners moeten risico’s nemen. Het is de dood of de gladiolen. Podium of Jodium. Maarten Ducrot doet een opsomming van renners die deze Tour meerijden en ooit met gigantische verwondingen per ziekenauto werden afgevoerd. Naast de “simpele” sleutelbeen breuken zijn er ook de gebroken bekkens, gebroken rug – en nekwervels, gebroken lenden, gebroken knieschijven….. het houdt niet op. Je wordt er akelig van.

Dan zou je denken: einde oefening voor deze sporters maar niet voor wielrenners. Kijk maar eens naar Wout Poels of Annemiek van Vleuten – wat doet zij het goed in de Giro Rosa! – De beelden van beide valpartijen zullen velen nog op het netvlies staan. Wielrenners hebben een bovenaardse gave om snel te herstellen. Het is werkelijk een klasse apart. Iedere dag maak ik voor hen een diepe buiging voor hen en ben ik opgelucht als de valpartijen geen desastreuze gevolgen hebben.

janna van zon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.