We zijn weer van start!!

6 juli 2019

De tour is weer begonnen. Voor mij als wielerfanaat en supporter is de Tour het summum. De overtreffende trap! De Vuelta (ronde van Spanje) en de Giro (ronde van Italië) zijn vaak qua spektakel in hoger aanzien. Maar de Tour is legendarisch. Het is De koers voor de wielrenners van het profpeloton. Vraag aan iedere willekeurige profrenner van welke etappekoers zij dromen en 9 van 10 zeggen de Ronde van Frankrijk.

Wat moeten we weten van deze Tour?

Dit wordt de Tour van de onvoorspelbaarheid. Wie zijn dit jaar de grote favorieten? Je zou zeggen, dat dit de twee kleppers van Ineos moeten zijn, Geraint Thomas (de winnaar van de laatste Tour) en Egan Bernal. Bernal miste de Giro door een gebroken sleutelbeen. Maar dit hoeft zeker geen belemmering te zijn om okselfris vandaag aan de start te komen in Brussel. Op het moment van schrijven valt juist een van de overige favorieten, Jacob Fugelsang. Dat is een flinke streep in een mogelijke krachtmeting straks in de bergen. Fugelsang is in de vorm van zijn leven. Hij kan het de Engelse poenerige ploeg erg moeilijk maken. Andere favorieten? Ik zou zeggen, iedereen die in een monsterrit (een rit die gewonnen wordt met heel veel tijd voorsprong) meezit en goed in de bergen is. Zo heb ik ooit Claudio Chiappucci dagen in het geel zien rijden. Totdat veelvraat Indurain hem hardhandig in de bergen en vooral in de tijdrit sloopte. Maar je komt dan met bekende namen; Bardet, Mas, Nibali, Pinot, Uran, Yates, Martin, Porte en de drie toprenners van Movistar; Quintana, Landa en Valverde.

Nederlandse favorieten…

Voor Nederlands klassement succes moeten we toch echt bij Jumbo/Visma zijn. Roglic gaan we niet zien. Die kwam uitgeput uit de Giro. Maar “Stevie” Kruijswijk heeft zeer goede hulp dit jaar. Bennett, de Plus en vooral van Aert zijn meer dan gemiddelde knechten. Vlak dus zeker Kruijswijk niet uit om zeer hoog in het klassement te eindigen. Wat te denken van Poels? Alle ogen zijn natuurlijk gefocust op de twee toppers van Ineos, maar als die tegenvallen, dan zou het de kans van de man uit Limburg kunnen zijn.

Nederlandse ritwinst

De eerste gele trui zou voor Groenewegen zijn. Echter de grote favoriet viel een paar kilometer voor de eindsprint. Lang leek het tot winst voor Sagan te gaan worden, maar toen was daar opeens als een duveltje uit een doosje, een van de lead-out mannen van de ploeg! Vorig jaar heb ik al geschreven wat het belang van een lead-out man is. Mike Teunissen is zijn naam. Geboren in Ysselsteyn (Limburg). Mike is een goede renner in de Vlaamse klassiekers, maar dat hij een sprint zou winnen hadden weinigen verwacht. In 2014 won hij Parijs-Roubaix voor de beloften. Vandaag wist hij wat hij moest doen. Mike moest Dylan zijn eerste gele trui te bezorgen. Maar na de sprint staat Mike met de gele trui. Na 30 jaar hebben wij Nederlanders weer gele truidrager! Chapeau Mike, Magnifique!!! Zijn reactie na zijn ritwinst zegt alles over hem als persoon. Hij vroeg direct hoe het met Dylan stond. Hij had zelf moeite om het te geloven. Maar wij hebben als Nederland weer een gele trui… wat een begin van deze Tour! Ik heb er nu al ongelofelijk veel zin in.

Overige kanshebbers voor Nederlandse winst

Uiteraard had het vandaag moeten gebeuren. En we moeten afwachten hoe hij uit de valpartij komt, maar Dylan Groenewegen is in goede doen zeker kanshebber voor één of meerdere etappewinsten. Ik zou ook Mollema opschrijven straks in de bergen. Bauke wil graag zich laten zien en de Tour is daarvoor uitermate geschikt. Kruijswijk en Poels zullen zeker voor een etappewinst gaan. En wellicht dat de overgang naar Total Energie Direct hem goed doet. Niki Terpstra moet in staat zijn om ergens in een etappe voor een verrassing te zorgen.

De Tour is top begonnen

De Tour kon gewoon niet beter beginnen. Uit handen van “de Kannibaal” Eddy Merkcx kreeg Mike de gele trui. Ook kreeg hij de bloemen voor de ritzege en Mike werd er moe van, maar hij ontving ook nog de groene trui (puntenklassement). Teunissen zal deze dag nooit vergeten. Hij bezorgt Nederland eindelijk weer een gele truidrager. We gaan de komende dagen zien hoe vaak de gele trui van schouders wisselt, voordat de bergen ingaan. Want dan komen de grote mannen zich met hun neus aan het venster melden. Het is feest bij Jumbo/Visma vandaag, hopen dat een andere Nederlander of Sunweb het feest kan vergroten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.