De Tour door de ogen van Janna…… deel 1

DE TOUR 2019

De afgelopen maanden waren voor mij al behoorlijk feestelijk. Zoveel als mogelijk, heb ik de internationale wielerwedstrijden op Eurosport Live bekeken. Natuurlijk was ook voor mij de schok groot toen eerst favoriet Chris Froome bij een val zoveel brak dat hij voor het komend seizoen en wie weet veel langer is uitgeschakeld. Vervolgens – door een stomme fout van een Italiaanse renner – ‘onze’ Tom Dumoulin het slachtoffer werd. Van favoriet zijn zij nu beiden de grote afwezige. Maar ja ….de gevleugelde uitspraak : De Tour wacht op niemand, telt ook nu. …Want ondanks deze tegenvaller opent het ook weer nieuwe kansen. De Tour is en blijft tenslotte de grootste smaakmaker. Dat is niet iets wat ik bedenk maar het is de taal van alle organisatoren, bobo’s en wielrenners. Alle voorbereidingen van de afgelopen maanden waren gericht op die magische TOUR. Zoveel werd de kijker wel steeds duidelijk gemaakt!

Wat bezielt een renner om zich drie weken helemaal het snot voor de ogen te rijden, voor knecht te spelen, zijn lichaam uit te hollen, broodmager aan de start te verschijnen, grote risico’s te nemen? Ook voor de renners is het de heroïek van de Tour die met niets anders te vergelijken valt. Drie weken lang zal ik aan de buis gekluisterd zitten, genietend van het spel, maar ook met de handen voor de ogen, kreten slakend van ontzetting, juichend bij de finish. Maar vooral zal ik met een ongelooflijke bewondering de prestaties van de renners volgen en zal ik letten op alle kleine details die deze sport voor mij zo bijzonder maken.

Die Bobo’s toch

Zaterdag 6 juli 2019 Brussel: Om 11.55 uur de start van het zwaarste sportevenement:

De TOUR! Of preciezer; alle plichtplegingen voor de Grand Départ……

De Belgische koning is aanwezig maar de keizer van dat moment is ’s werelds meest bekende en succesvolle renner; Eddy Merckx. Hij won ooit vijf Tours en maar liefst 525 etappes. Dat is nooit meer geëvenaard. Hij wordt begroet door een enthousiast publiek dat scandeert: Eddy….Eddy…. Glimlachend steekt de renner zijn hand omhoog. Achteraan loopt een bobo die steeds weer door een ieder genegeerd wordt. Het lijkt alsof hij smeekt om een hand, hij rekt zich voortdurend uit: ‘Ik hoor er ook bij!’ Tja… sommige mensen hebben net iets te veel last van hun ego.

Goede acteurs

De Belgische renner Greg van Avermaet had vooraf al meerdere malen aangegeven dat hij zich de eerste dagen nog niet zou laten zien. En wie zit er op de eerste dag bij de eerste vier renners? Juist ja…..Greg! Hij wordt hiermee de eerste bolletjestrui drager van deze Tour. Het ontlokte commentator Maarten Ducrot tot de uitspraak: ‘Geloof nooit een wielrenner!’ Renners kunnen niet alleen hard rijden maar het zijn ook voortreffelijke acteurs. Overigens liet Greg – wanneer de buit binnen is – zich terug zakken in het peloton. Dus iets van zijn uitspraak klopte wel. Hij zal absoluut gedacht hebben; ‘Morgen weer een dag.’ Voor iedere renner is de ploegentijdrit niet echt iets om naar uit te kijken. Niet voor niets wordt er gezegd dat hiermee de Tour niet te winnen valt maar wel te verliezen.

Papier versus Asfalt

Aan de tekentafel en binnen de theorie valt veel te bedenken maar renners zijn mensen en geen robots en het verschil tussen papier en asfalt of keitjes is hemelsbreed. Dylan Groenewegen wordt als favoriet gezien en alle analisten leggen uit waarom. Vooraf aan de etappe moet Dylan voor de zoveelste keer uitleggen dat hij de druk aan kan, dat hij heel erg zijn best gaan doen om na dertig jaar het geel voor Nederland binnen te halen. Zijn lach straalt zekerheid uit. Maar Groenewegen komt 2 kilometer voor de streep terecht op het asfalt en blijft ontredderd zitten. Een drama voor degenen die met stip zou kunnen winnen. Zijn ploegmaten Mike Teunissen en Wout van Aert rijden door en horen via hun oortje dat Dylan is gevallen. In een split second gaat voormalig veldrijder Mike Teunissen het zelf proberen en met een geweldig resultaat. Hij blijft de Slowaak Sagen een halve banddikte voor. Sagan wordt voor de 22ste keer tweede.

En Teunissen – kamergenoot van Groenewegen – schrijft geschiedenis om na dertig jaar het geel voor Nederland te veroveren.

Janna van zon

Eén antwoord op “De Tour door de ogen van Janna…… deel 1”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.