NBA…..

Wat is NBA?
Ik ben helemaal (sport)gek van de NBA. Misschien nog wel meer van de NBA dan van voetbal. Om volledig te zijn NBA staat voor National Basketball Association. Ooit had je in de tachtiger jaren op het open net de zender Supersport. Dat was min of meer een voorganger van een combinatie van Eurosport en wat nu Fox sports is. Supersport werd uitgezonden vanuit Engeland en had als enige zender het Amerikaanse Basketball. Basketbal is een sport die zijn oorsprong in 1891 te danken had aan James Naismith uit Springfield, Massachusetts (Verenigde Staten). Heden ten dagen bestaat de NBA uit 30 ploegen, die verdeeld zijn over Amerika in 29 verschillende steden en één ploeg uit Canada. De namen die de teams dragen/droegen zijn legendarische namen, zoals Pistons, Lakers, Celtics, Knickerbockers, 76ers, Supersonics, Jazz en nog vele anderen. De succesvolste tot aan dit jaar zijn de Boston Celtics uit de gelijknamige stad. Deze club heeft dat vooral te danken aan twee supersterren uit het roemruchte verleden van de groenen, namelijk Bill Russell en Larry Bird. Zij gaven kleur (groen en wit) aan de stad en maakte de stad ook regelmatig het center of sports in de VS.

Los Angeles Lakers
In Los Angeles huist de tweede gigant uit het heden en verleden van de NBA. Ik begon mijn verhaal met te vertellen dat ik vroeger als klein jongetje mij zat te vergapen aan super atleten. Als u geïnteresseerd bent moet u echt eens naar YouTube gaan en tik dan “Los Angeles Lakers 80-er jaren” in. Wat u voorgeschoteld krijgt is wat de fans in Amerika “Showtime” noemen. Showtime is verbonden aan de Lakers van de jaren 1980 t/m 1989. In deze periode zat ik dus te kijken naar een oranje zwart/wit teeveetje. Laatst was ik in het Beeld- en Geluid museum in Hilversum en zag ik dat teeveetje daar ook staan. Op dat oranje kleine ding zag ik de namen en het spel van Kareem Abdul Jabbar, Earvin ‘Magic’ Johnson, James Worthy, Byron Scott, Michael Cooper en vele anderen. Ik was direct verkocht. Dit was kunst met een bal. Later in de jaren 2000 kwamen daar opeens Kobe Bryant, Shaquille O’Neal, Cedric Ceballos en Pau Gasol bij. Sindsdien kijk ik altijd en iedere morgen eerst het NBA nieuws. Waar ik ook ben, ik moet en zal weten wat de resultaten zijn van “mijn cluppie”. De laatste jaren was het niet best. Kobe is inmiddels gestopt en de Lakers hadden moeite met het vinden van de juiste mix.

LeBron James
Maar dit jaar is de stap ingezet (best een parallel met Ajax) naar een nieuwe dynasty. Sinds enkele weken is een van de allergrootste basketballers lid geworden van mijn Los Angeles Lakers. Zijn naam is LeBron James. James wordt algemeen beschouwd als een van de allergrootste. De man kan alles, is groot en sterk, maar kan vooral schieten. Nou weet ik niet of u vroeger wel eens een hoop heeft geschoten op het schoolplein. Maar het ijzeren rondje waar de toch wel grote bal doorheen moet, is niet zo heel groot. LeBron heeft daar ogenschijnlijk niet heel veel moeite mee. James schiet werkelijk uit alle hoeken en standen raak. Alle fans over de hele wereld (en dat zijn er in het geval van de Lakers heeeeeel veel) verwachten nu wonderen. LeBron kan het echter niet alleen en het gaat erom of de jonkies van de Lakers (let op de namen Ingram en Kuzma) LeBron genoeg kunnen ondersteunen.

Is dat het geval, dan worden het aankomend jaar al hele mooie tijden. Zo niet, dan is het met de ruimte in de salary-cap (dat zou wat voor het voetbal zijn, zorgt in ieder geval voor meer eerlijkheid) zo goed gesteld dat de Lakers volgend seizoen een tweede superster aan kunnen trekken. Er wordt hardop gefluisterd dat dat Kawhi Leonard gaat worden. Leonard is een fabelachtige schutter, die als derde beste basketballer van de NBA te boek staat. Als u geïnteresseerd bent: nummer 1 is LeBron James, nummer 2 is Kevin Durant en nummer 3 is Kawhi Leonard. De fans uit Inglewood (of wel de City of Angels) verheugen zich nu al op de jaren die komen gaan. Bij de Warriors worden ze al zenuwachtig. De Warriors uit San Francisco zijn de afgelopen jaren de sterkste, maar aan die hegemonie lijkt binnenkort een einde te komen.

Geïnteresseerd in de NBA en heeft u Ziggo? Kijk dan gewoon eens de samenvattingen en u ziet wat een superatleet met een basketball allemaal kan. Het is en blijft een fantastische sport om naar te kijken. Net als het wielrennen en het voetbal…..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.