Tour de France 2018 – elfde etappe

Smaakmaker Tom Dumoulin
Een kopman kan nooit in zijn eentje de Tour winnen. Zoveel is wel zeker. Froome heeft een leger van renners om zich heen en Tom……moet het met heel wat minder doen. Prima mannen overigens, die het uiterste van hun kunnen geven.

Vandaag werd er met instinct gereden en dat leverde de ploeggenoot van Froome: Geraint Thomas zowel de dagzege op als het geel. Ook bij Tom was het zijn gevoel dat hem de sprong naar de dagzege deed wagen. Juist vandaag reed hij door een gebied dat heel bepalend is geweest in zijn jeugd. Zijn emotionele verhaal na afloop van de rit bezorgde menigeen kippenvel en een traantje was ook helemaal geen schande. Hij had zo graag de rit voor zijn oom en zijn vader willen winnen. ‘Het was bijna geslaagd.’ Tom zorgde vandaag voor kleur in de Tour waar menigeen naar snakte. Hij was het die de kopmannen uitdaagde en zij verloren – op Froome na – dik van hem. Onderweg was er niet één renner die hem wilde of kon helpen. De Giro winnen en podium kansen bij de Tour maakt een renner eenzaam. Wielrennen is een prachtige sport maar ook oh zo hard. Maar met zijn derde plek achter Thomas en Froome is zijn kwaliteit wel duidelijk.

Concurrentie
Gisteren had Froome het al aangegeven: ‘Morgen rijdt Thomas in het geel. Froome zou de uitvinder kunnen zijn van de zo overbekende Britse stiff upper lip. Altijd even minzaam, op enige vorm van animositeit kan je hem niet betrappen. Hoewel er in de wandelgangen toch het gerucht gaat dat Thomas het niet al te nauw neemt met zijn knechten rol voor zijn kopman en graag voor eigen kansen gaat. Na afloop van de etappe werd Geraint Thomas ten eerste gefeliciteerd en vervolgens was er de brandende vraag van de journalist hoe dat nu verder moest tussen hem en Froome. Ook Geraint verblikte of verbloosde niet; ‘We are mates!’

Dat het uitjouwen door het publiek naar Froome toe erg mee valt, heeft volgens de Belgische commentatoren te maken met het WK voetbal. De Fransen wonnen en vieren nog steeds feest. .

Een hel voor de sprinters
Voor de sprinters was deze dag weer een hel. Wat moet je over ongelooflijk veel power beschikken om niet het bijltje er bij neer te gooien. Analist Danny Nelissen verwoordde het als volgt: Je kan maar aan één dingen denken: Opgeven en dan brult de ploegleider in je oortje: Doorgaan en dat doe je dan ook, want ergens in de Tour komen er nog kansen voor jou. Gelukkig was Dylan Groenewegen anderhalve minuut voor de toegestane tijd binnen. Morgen wacht hem nog een etappe waarin hij vreselijk moet afzien.

Steven Kruiswijk en Primo Roglic laten zich iedere etappe weer van voren zien. Zij rijden tot nu toe een prima Tour. Allebei geplaatst in de top tien! Helaas geldt dat niet voor Bauke Mollema zijn klassement is naar de vaantjes. Een valpartij op de kasseien zorgt voor veel blessure leed. De kopman van Trek hoopt nog op enig herstel en mogelijk een dagzege.

Bijdrage van Janna van Zon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.