Net niet…..

Klein vloekje
Ik zal het eerlijk zeggen… ik heb heel hard gevloekt. Ik zal ook bekennen, dat ik mijn vuist op het dashboard van de auto heb geplant. We gingen met het gezin een hapje eten, maar ik kon het niet laten om weg te lopen zonder te weten hoe het zou aflopen. Daar stonden we op een parkeerterrein in de auto blijvend en met z’n allen naar de tv te kijken. Mijn dochter wilde graag naar binnen, maar we bleven zitten totdat de eerste renner de finish had bereikt.

Wat een fantastische rit was dit. En vol trots zeg ik, dat heeft de wereld te danken aan twee Nederlanders. Allereerst was daar Steven Kruijswijk (Stevie voor de insiders). De kopman van Lotto-Jumbo heeft een heroïsche koers gereden. Helaas werd het net niet beloond. Als er een renner het verdiende om te winnen was het onze Stevie. Stevie was al een held sinds twee jaar. Toen had Kruijswijk de Giro van 2016 moeten winnen, maar vond hij het leuker om in een muur van sneeuw te sturen. En weg was de bijna zekere overwinning in de Ronde van Italië. Ik kan mij nog goed herinneren, dat hij opstond en nooit meer in zijn ritme kwam. En eigenlijk bekroop mij het gevoel weer toen zijn zekere voorsprong van vandaag van 6 minuten heel rap terug liep tot onder de minuut. Ik kreeg hetzelfde gevoel als twee jaar geleden. Een gevoel van …. “het zal toch weer niet?!”….. juist, net niet!

Slim, maar niet op het juiste moment
Toen Stevie weg reed en weg bleef, was er één renner die in een zetel naar voren werd gebracht. Je zag het aan zijn manier van rijden. Hij was steeds vooraan te vinden, maar deed geen trap teveel of een trap extra. Tom Dumoulin had zijn zaakjes goed voor elkaar. Niet Sky was de concurrentie aan het slopen, maar juist Tom is stilletjes aan de concurrenten aan het slopen. Tom rijdt ongelofelijk sterk. En je zag het op de laatste kilometer. Tom is sterker dan Froome. Froome kon het wiel van de beste Nederlander in koers niet houden en dat moet de sympathieke Limburger goed doen. Froome zal minder goed slapen. Die heeft naast zijn (ingecalculeerde) concurrent (lees, Dumoulin) ook nog eens een concurrent uit zijn eigen ploeg. Ik denk dat Dave B. een harde noot moet kraken, want eerlijk is eerlijk Geraint Thomas is gewoon de betere van de twee. Thomas is in alles net wat beter dan de witte Keniaan. Maar ook Thomas zal Dumoulin nog vrezen. De ploeg Sky heeft drie dagen continue vooraan moeten rijden. Dat gaat in de derde week zijn tol eisen. En juist in die derde week verwacht ik nog vuurwerk van de geslagene, Quintana, Bardet en Landa. Zij zullen later volgende week nog een keer een punch uit willen delen. Vandaag was het uiteindelijk toch weer Sky die als laatste juichte. Tom was slim, maar op het moment dat het moest was er één renner van Sky die net wat beter was.

Het vervolg
Wat gaan we nu nog krijgen? Morgen gaan we een ontsnapping met eindelijk een succesvolle afronding zien of gaan we toch weer een sprint zien? Alleen sinds vandaag is het aantal echte sprinters uitgedund tot 4, misschien hooguit 5. Sagan zal zeker genoemd worden, maar als ik een renner van Wanty of FDJ was dan zou ik morgen omcirkelen. Vroeg weg en dan een giga voorsprong opbouwen en vervolgens tot aan de streep volhouden. Er zullen weinig ploegen zijn, die nog willen werken voor een uiteindelijke massasprint. Dus de dag(en) van de aanvallers komt er eindelijk aan. Voor het klassement worden nu de eerste contouren zichtbaar. Thomas staat er nu goed voor. Maar Thomas heeft een nadeel…. hij valt nog wel eens. En dan geen gewone val. Nee, het zijn vaak valpartijen met een lelijk eind. Of wel, Thomas valt dus vaak uit na een dergelijke valpartij. Dat scenario hopen we nu eigenlijk ook weer, al is dat natuurlijk niet netjes. Maar voor Tom heb ik dat er wel voor over.

Ik geloof steeds meer in een mogelijke tourwinst voor Dumoulin. Tot nu toe (op de ontbrekende spaken na) gaat alles volgens plan. Het enige wat tegenzit is dat zijn sterke rijden nog niet is beloond met een ritwinst. Deze zal moeten komen in etappe 20, de voorlaatste etappe. Als het verschil binnen de anderhalve minuut is met zijn naaste concurrenten, dan kan Tom de Tour op zijn kop zetten. Tom weet dat. Thomas en Froome weten dat ook. De aanvallen zullen dus van Sky moeten komen, wat Sunweb (en Dumoulin in het bijzonder) in de kaart zal spelen. Het enige wat mij zorgen baart is de geringe ondersteuning vanuit de ploeg Sunweb. Vandaag zag ik Geschke lang zijn kopman ondersteunen. Had Ten Dam weliswaar lang vooruit gereden, maar waren de overige renners niet of nauwelijks zichtbaar. Iwan Spekenbrink (de grote baas van de ploeg) heeft huiswerk te doen, want als Dumoulin de Tour verliest doordat hij weet dat de ondersteuning minimaal was, zou hij wel eens naar een andere ploeg kunnen gaan kijken. Maar zover is het nog niet. Tom is scherp, sterk en erg attent. Het zijn de ingrediënten die een Tourwinnaar vaak heeft….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.