De magie van Alpe d’Huez

De magie van Alpe d’Huez
In 1989 won Gert-Jan Theunisse de Alpe d’Huez. Het verlangen van de wielerfans is groot om dit Nederlandse succes te herhalen. Deze berg heeft magie, wordt niet voor niets de Nederlandse berg genoemd. Want eens wonnen wij daar! Vandaag waren wij er met een schitterende rit van Steven Kruijswijk heel dichtbij maar toch was het die verdraaide Brit Geraint Thomas die roet in het eten gooide.

Steven Kruijswijk kleurt de twaalfde etappe
Wat een prestatie leverde vandaag Steven Kruijswijk. Ik weet zeker dat heel veel kijkers vanachter het beeldscherm de renner naar de finish hebben geschreeuwd. Alleen mocht het niet baten. 72 kilometer berg op berg af in je eentje rijden is onmenselijk. Heel lang wist hij stand te houden maar tegen de gele truidrager Geraint Thomas was de gigant Kruijswijk niet opgewassen. Wat een klasse dat hij ondanks de hevige teleurstelling en frustratie bleef strijden voor zijn top tien klassement. Hij zakte weliswaar een paar plaatsen, maar van Kruijswijk is bekend dat hij zich juist in een derde week – wanneer de andere renners de vermoeidheid in de benen voelen – steeds sterker wordt. Vandaag verdiende hij meer dan terecht het rode rugnummer voor de strijdlustigste renner. Het zou fantastisch zijn wanneer hij in de Pyreneeën nog één keer kan vlammen voor een dagzege. Ook vandaag versloeg Tom Dumoulin Froome maar toch was de teleurstelling bij de Nederlander groot. Vlak voor het aangaan van de sprint maakte hij een schakelfout waarmee de kans voor de overwinning op de Alpe d ‘Huez was verkeken.

Diepe buiging
Analist Thijs Zonneveld maakte na afloop en public een diepe buiging voor Steven Kruijswijk – die overigens toch al eeuwige roem verdient doordat hij ooit in een zwembad een meisje redde van de verdrinkingsdood – en voor Tom Dumoulin. ‘Zij zijn van een nieuwe generatie renners die niet blijft volgen maar durft aan te vallen. Zij kleuren met hun wijze van rijden de Tour.’

Het laboratorium Sky is als ploeg oppermachtig maar het zou toch echt niet verkeerd zijn als zich zo hier en daar wat scheurtjes in het bolwerk komen. De ploeg niet meer alles in de Tour blijven bepalen. Daarom was het wel goed te horen dat Garaint Thomas aan een journalist verklaarde op zijn instinct te hebben aangevallen. Tot nu toe toont hij zich de betere ten opzichte van Froome maar de geschiedenis heeft uitgewezen dat Froome minder slechte dagen telt. Thomas staat wel een beetje bekend als een brokkenpiloot vooral in de laatste week. Tot nu toe geeft Thomas Froome echt het nakijken. En ja …dan het geld dat Sky heeft te besteden. Dat staat niet in een enkele verhouding met de andere ploegen. Zij kopen gewoon de renners die het beste passen bij hun strategie. Op zich brengt dat alleen al een ongelijke strijd met zich mee.

Slagveld voor de sprinters
De drie zware dagen in de Alpen werd een slagveld voor de sprinters. Greipel, Kittel, Groenewegen, Gaviria, Cavendish verdwenen allemaal zonder rugnummer in de ploegen auto’s. Het is nog te vroeg om te juichen – tenslotte is de Tour pas in Parijs beslist – maar Sagan die zijn punten pakt waar hij dat kan, staat nu dik bovenaan is een nauwelijks meer te kloppen man. Hij zal – als alles goed gaat – het groen mee naar Parijs nemen.

Een bijdrage van Janna van zon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.