Kan een Tour mooier eindigen….

Afgelopen vrijdag begon ik al met een terugblik. Eerlijk gezegd niet rekening houdend met het slot van vandaag…. Maar kan een Tour beter eindigen dan dit? Ongelofelijk, wat een sprint! In een van mijn eerste blogs vertelde ik over de sprint van een aantal jaar geleden die Cavendish afleverde. Vanaf de bocht reed hij achter lead-out man, Renshaw, aan en katapulteerde hij zichzelf naar een monsterlijke zege. Maar deze sprint was pas van een hoogwaardig niveau. De zuurpruimen zullen beweren dat de Tour onthoofd is van de beste sprinters (Sagan, Kittel en Cavendish), maar je moet er in de grootste sprint van het jaar dan toch maar staan.
Een Amsterdamse schoffie, die opgegroeid is uit een fietsenwinkelfamilie flikte het vandaag. Dylan Groenewegen sprintte naar een magnifieke zege, die ook nog eens totaal verdient is. De laatste kilometers zat hij helemaal alleen, overigens net als alle andere sprinters. Dat is opvallend, omdat de meeste sprints toch wel aardig goed zijn voorbereid. Maar in deze Tour is elke sprinter op zichzelf toegewezen gebleken. Dylan maakte het feest voor de Nederlandse ploeg, Lotto Jumbo, extra groot na de eerdere overwinning van Roglic. In 1988 hadden we als Nederland de laatste winnaar op de Champs-Élysées, luisterend naar de naam Jean-Paul van Poppel. Heeft iedereen gezien hoe Dylan Kristoff op 750 meter even een kwak gaf? Met Dylan valt niet te spotten en dat zullen we de komende jaren nog zien.

Dylan Groenewegen begon zijn carrière in 2014 bij het team de Rijke, waarna hij overstapte naar Roompot. Roompot zag de potentie van het Amsterdamse mannetje. In 2016 stapte hij over Lotto-Jumbo. In de Ronde van Valencia boekte hij daar zijn eerste zege voor de grootste Nederlandse ploeg. Dylan is geen Froome, dus voor het klassement moet je de krachtpatser uit Mokum niet meerekenen. Dylan harkt echt naar boven. En eerlijk gezegd, hoop ik dat dat ook zo blijft. Je ziet het aan de Duitser Tony Martin, die jarenlang de beste tijdrijder was. Martin wilde zich opeens toeleggen om een goed klassement te rijden, maar sinds hij dat heeft gedaan heeft hij nagenoeg geen aansprekende (tijdrit)resultaten meer geboekt. Een bekend gezegde (schoenmaker blijf bij je leest) is hier absoluut van toepassing. Vandaag de dag kennen wij hierin maar één uitzondering en dat is onze eigen Tom Dumoulin. Maar dan hebben we het over een exceptioneel talent. Dylan heeft één (megagroot) talent en dat is dat hij gigantische sprintersbenen heeft. Dylan wordt de Kittel van de toekomstige Tour de France. En sinds vandaag is dat eruit gekomen. Dylan had deze overwinning echt nodig. En ik verwacht dat hij nu ook echt los is. Lotto-Jumbo heeft eindelijk de opvolger van Oscar Freire. De spanjaard was een gigant voor Rabobank. Maar Dylan is Dylan. Met niemand te vergelijken en dat wil hij ook niet. Dylan gaat zijn eigen historie schrijven en daar zijn wij in Nederland heel blij mee.

Als Nederland hebben wij twee overwinningen binnen gehaald. Dat zijn er twee meer dan de Belgen om maar een voorbeeld te noemen. Hebben wij talent in Nederland? Absoluut. De komende jaren gaan we in de grote rondes genieten van Dumoulin, Kruijswijk, Kelderman, Mollema, Oomen en Groenewegen. Ieder van deze renners heeft zijn eigen kwaliteiten, maar zij horen daarbij nu echt bij de absolute top (op Oomen na, maar die komt er echt aan). Dat zorgt ervoor dat het wielrennen meer kijkers gaat trekken. Dat zie je ook aan de Formule 1. Sinds dat Max Verstappen in een formule 1 auto rijdt en hele goede resultaten behaalt, is de aandacht voor de F1 sensationeel gestegen. Ik voorspel nu al dat dat bij het wielrennen ook gaat gebeuren. Wij Nederlanders zijn het volk van schaatsen, voetbal en wielrennen. Groot geworden met de allergrootste wielrenners en vandaag de dag is er weer een bijgekomen. Ik kijk uit naar de komende Tours en neem (spreekwoordelijk) een goed glas franse wijn op een hele mooie, fascinerende Tour. Een Tour met vele gezichten met dieptepunten, hoogtepunten, tragedies en sensationele prestaties.

Deze blog is mijn laatste voor deze Tour, maar we gaan door met deze blog. Het voetbalseizoen gaat weer beginnen, dus dat ga ik zeker verslaan. Janna zal hele mooie stukken schrijven over cultuur en politiek, die je zeker moet gaan lezen. Ik pak voornamelijk de sportverhalen eruit. Deze week zal ik daarom beginnen met een vooruitblik op het komende seizoen. Blijf deze blog dus ook zeker volgen als u geïnteresseerd bent in mooie verhalen over alles wat er rondom ons leven gebeurt. Maar nu nog even nagenieten van een hele mooie Tour.


De sprint van Dylan!!


Sam Oomen, het grote talent van Sunweb


Steven Kruijswijk gaat de komende jaren nog azen op de roze trui

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.