De opmaak van deze Tour…..

De Tour is in mijn ogen beslist. En op de laatste etappe van morgen is de spanning er ogenschijnlijk wel vanaf. Als je het klassement ziet, denk je nog dat er volop spanning is. Maar ik zal je vertellen wat er morgen gebeurt… Froome is alleen maar af te stoppen door een val. Zelfs bij materiaalpech zal hij geen moment in de zenuwen zitten. En ik zal ook direct vertellen waarom. Morgen laat Froome nog een keer zien waarom hij deze Tour de beste is. Hij zal de rit van morgen wellicht niet winnen, maar van alle renners in het overgebleven peloton is hij één van de allerbeste tijdrijders.

Sky wist de hele Tour dat zij tot gister de boel gesloten moesten houden. Want in hun achterhoofd zat al die tijd de tijdrit van morgen. Gister was zo’n rit waarop de concurrenten van de Britse Keniaan hadden gehoopt verschil te maken. Maar Sky deed een perfect staaltje ploegenspel. Maarten (ik roep maar wat dan is er altijd wel iets goed) Ducrot schreeuwde dat het muiterij was. Herbert (ik zit ernaast maar snap echt niets van het wielrennen) Dijkstra schreeuwde hem na en ging helemaal mee in de vermeende muiterij van Landa. Maar Landa en Sky was de Knabbel en Babbel van de Nederlandse tv te slim af. Het was geen muiterij van Landa maar het perfecte spel om je concurrenten één voor één te elimineren. Domoren Ducrot en Dijkstra (D&D voor intimi) moesten 5 kilometer later door het stof en zagen toen wat er werkelijk aan de hand was. Eigenlijk is dit wat Sky de gehele Tour al probeert te doen door het peloton in een wurgende houdgreep te houden. Op één etappe na (die Aru won) vertoonde Sky en Froome de kracht van een winnaar. En dat is knap. Natuurlijk heeft Sky het meeste geld te besteden, maar je moet er als ploegleiding nog wel een team van kunnen maken. Om een vergelijking naar het voetbal te maken… Manchester United geeft 200 miljoen euro uit aan nieuwe spelers en wordt ook geen kampioen. Het gaat erom dat je de juiste renners neerzet en weet (en berekent) tot wat de concurrentie in staat is. Uiteraard werd Sky geholpen door het feit dat Valverde in de eerste etappe uit de Tour verdween. Maar deze Tour heeft aangetoond dat Quintana nooit een gevaar voor Froome heeft gevormd. Dus Valverde had het alleen moeten doen. Nee, Sky en Froome waren de beste en de rest van het peloton zal goed na moeten denken hoe zij in de komende jaren de Sky ploeg op hun knieën kunnen dwingen. Maar enkele renners (Aru, Contador, Martin en Bardet) durfde de strijd aan, maar de meeste (Uran, Meintjes en Quintana) volgde en waren daar al heel blij mee.

Tegenvallers
Tegenvallers waren er zeker in de Tour. De zeer talentvolle Colombiaan Chaves van Orica heb ik de gehele Tour niet gezien. Waar was die als een van de grote outsiders? Geen etappe voorop gezien, wat al knap is, omdat ik de halve Tour wel Thomas de Gendt voorop heb zien rijden (en dat levert hem daarom ook €20.000,- op). En de Gendt is echt minder dan Chaves. Pierre Rolland, een kleine franse hoop in bange dagen (ook totaal niet gezien), Andrew Talansky (die voor veel geld bij Cannondale rijdt) werd totaal zoek gereden door zijn teamgenoot Uran. Al deze bovenstaande renners zijn goede renners, die niet tegen de druk van de Tour op konden boksen. Je moet ook van hele goede huizen komen om top te presteren in het grootste circus van deze zomer. De Tour is niet voor watjes, maar juist voor de echte mannen.

De grootste tegenvaller was echter de jury van de Tour. Deze “wijze” mannen besloten in hun bekrompen wijsheid om Sagan naar huis te sturen. Een grof schandaal wat te weinig is uitgediept, omdat de franse bulldozer Démare alles mocht doen in de sprints en nooit werd bestraft. Dat is echt een groot nadeel van de Franse Tour (vraag Cees Priem nog maar eens naar zijn verhalen van een franse cel in de Tour), de franse slag overheerst volkomen.

De uitblinkers
De uitblinkers waren er meer dan genoeg, dat ik niet eens weet waar ik moet beginnen. Wie heb ik nu onder een uitblinker geschaard? Dat zijn vooral de renners, die durfden aan te vallen. Die durven op hun bek te gaan, maar alles geven en schijt hebben aan de dominantie van Sky. Dat zijn voor mij de uitblinkers. Deze uitblinkers behoren een speciale vermelding te krijgen en in mijn ogen zijn dat de volgende renners:

1) Allereerst om toch enige vorm van chauvinisme (wat een echte Fransman bekend in de oren moet klinken) te laten zien, een Nederlander. Bauke Mollema! In de Giro vond ik het maar magertjes met de Groninger. Maar deze Tour laat Bauke zien uit welk hout hij gesneden is. En dat is absoluut eikenhout. Quintana had meer het niveau van waaibomen hout, maar Bauke niet. De Groningse tegenwind van vroeger zette hij deze Tour om in extra motorolie voor zijn omwentelingen. Bauke was top. Hij durfde aan te vallen en gelukkig werd deze strijdlust deze tour voor hem beloond. Althans hij beloonde zichzelf. Ik heb deze Tour echt genoten van Bauke en dat was eigenlijk voor het eerst. Speciale vermelding is voor Marco Minnaard. Vrij onbekend in Nederland, rijdend voor een kleine Belgische ploeg, maar wel vandaag op de 40e (!!) plek bivakkerend.

2) Thomas de Gendt. De meest onbekende in mijn uitblinkerrijtje. Maar Thomas staat er in, omdat hij gek is. Gek? Ja, echt gek. Thomas had maar één doel en dat was zorgen dat hij de strijdlustigste renner van de Tour zou worden. Ik heb Thomas werkelijk in de helft van alle etappes vooraan zien rijden. En dan niet in het peloton. Nee, Thomas reed vaak in zijn eentje vooraan. Thomas was de gekke Henkie van deze Tour, maar wel een Henkie waar je een ontzettende diepe buiging voor moet maken. Thomas lacht zich zondag helemaal gek als hij de cheque van €20.000,- in ontvangst mag nemen. Tenzij de Franse Jury niet weer een kronkel in hun weinige hersenen halen en een fransman aanwijzen..

3) Marcel Kittel. Marcel behoeft totaal geen introductie. Met mijn voorspellingen zat ik vijf keer goed met Marcel Kittel. Iedere vlakke etappe gaf ik aan dat Kittel de etappe ging winnen en ja hoor, Marcel zette zijn turbodijen op het hoogste standje en daar vloog de man uit Oost-Duitsland naar de ronde missen en champagne. Marcel was in de sprint echt ongenaakbaar. Niet te kloppen door niemand. Jammer voor hem resulteert dat niet in het winnen van de groene trui. Door een ongelukkige val moest hij helaas deze week de strijd staken, maar dat doet niets af aan de succesvolste renner van deze Tour.

4) Warren Barquil. Warren was de echte uitblinker van de laatste week. Warren zag je met de dag beter worden en dat resulteerde in ongelofelijke prestaties. Eén etappe verloor hij nog op het nippertje, maar zijn beloning voor twee volgende etappewinsten en het winnen van de bolletjestrui maken deze Tour voor hem absoluut geslaagd. De fransman werd in het voorjaar gehinderd door een bekkenbreuk. Zijn tourdeelname was een twijfelgeval, maar dan zulke daden laten zien doen de beste hem niet na. Warren was het goudhaantje van Sunweb en daar zal de Touroperator op zijn dijen slaan van vreugde. Frankrijk heeft er (met Bardet) een absolute held bij, wat ook zijn geldwaarde in grote hoogte zal doen stijgen.

5) Sunweb. Ongelofelijk maar waar, maar Sunweb was de beste ploeg van deze Tour. Natuurlijk Sky wint met Froome de Tour, maar (wellicht buiten morgen) hoeveel etappes winnen zij? En ja, Quickstep wint er net één meer (tenzij Matthews zondag stunt in Parijs), maar Sunweb was op veel vlakken echt de beste ploeg. Vooral op tactisch vermogen waren ze echt top. Iwan Spekenbrink (het brein achter Sunweb) heeft fantastisch werk gedaan door de ploeg van sprintersploeg (met toen nog Kittel en Degenkolb) om te turnen naar een allround ploeg die alles beheerst. Ze winnen de Giro en deze Tour winnen ze vier ritten en nog een aantal tweede plekken (Barguil en Arndt vandaag). Ik heb een enorm zwak voor deze ploeg en bijbehorende renners. Ik kan echt genieten van de manier van rijden. Ten Dam is mijn held. Altijd maar gaan, een niet altijd gezonde voorbereiding, maar zodra de startvlag is gevallen dan is Ten Dam een van de fijnste renners om mee samen te rijden. Nee, Sunbweb is top en met nog één of twee toppers doen zij straks overal mee om de prijzen. Naast Matthews als puncher zouden ze nog een echte sprinter moeten hebben. Het zou een stunt zijn van Spekenbrink om goed naar de situatie bij Quickstep te kijken waar volgend jaar zowel Gaviria als ook Kittel de Tour willen rijden en dat gaat niet gebeuren. Dus één van hen zal weggaan bij Quickstep.

6) Mikel Landa. Naast Barguil de beste renner bergop deze Tour. Ik durf zelfs te beweren, dat hij beter was dan zijn kopman, Froome. Maar Froome heeft dit zelf ooit meegemaakt door Wiggins bijna in de vernieling te rijden. Met grote bewondering heb ik zitten kijken naar het gemak waarmee Landa naar boven reed. Altijd in opperste ontspanning. Geen moment in paniek raken. Sky mag in zijn handen knijpen dat Landa in de eigen ploeg rijdt, anders hadden ze een hele harde dobber gehad aan de Spanjaard. Tijdens de Tour lekte al uit dat Landa zijn kansen volgend jaar elders gaat beproeven (Movistar). En dan zou het zomaar kunnen dat Quintana volgend jaar de rol van Landa voor Froome over moet nemen in zijn jacht naar de 5e touroverwinning. Maar Landa was echt heel goed. Ik had soms het gevoel dat hij echt in moest houden, zo makkelijk zag het er soms uit bij de man uit het Spaanse Vitoria-Gasteiz.

Ik kon eigenlijk nog wel doorgaan, maar zij waren voor mij de allergrootste van deze Tour. Uiteraard hoort hier Froome bij te staan, maar Froome is gewoon de beste, die deze Tour bewijst dat hij weer de beste is geworden. Het is voor mij veel knapper dat je eigenlijk minder bent of minder in vorm en dan tot grootste daden in staat bent. Met weemoed neem ik afscheid van Alberto Contador in de Tour. Best met een traan neem ik afscheid van wellicht de beste renner van zijn generatie. Alberto wilde altijd aanvallen. Alberto was en is (en blijft daardoor) voor mij een groot kampioen. Matthews, Uran, Bardet waren allemaal goed. Maar die zijn (op Uran wellicht) altijd wel goed. En dan vind ik de prestaties soms net niet goed genoeg. Maar voor mij blijft bovenaan staan, dat als je de Tour mag rijden en ook nog uitrijdt… iedereen die deze aanslag op je gezondheid overleeft, een groots kampioen is.

Ik neem dan ook mijn petje af voor al deze geweldenaren en dank iedereen voor een hele mooie Tour, waar weer eens alles in zat. Helaas was ploeg Sky te goed. Volgend jaar hopen op meer tijdrit kilometers en de deelname van Tom Dumoulin. Morgen en overmorgen de laatste etappes en dan zit de Tour erop. Ik gok nog een keer en denk dan aan Primoz Roglic. Morgen wint hij waarschijnlijk zijn tweede rit.

Ik wil bij deze mijn partner voor deze blog, Janna van Zon, ontzettend bedanken voor de samenwerking. Het was enorm leuk om dit samen te doen. En ik hoop dat jullie als lezers het ook leuk hebben gevonden.


Eindelijk de winnaar, Bauke Mollema


De plaaggeest van het peloton, Mikel Landa


De franse Held, Warren Barguiln

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.