De bekendste berg die nu niet wordt beklommen….

Wat een heerlijke etappe. Deze Tour blijft iedere dag een genot om naar te kijken. Ik kan mij voorstellen, dat als je niets met wielrennen hebt en alleen maar vind dat je mannen op een fietsje hard rond Frankrijk ziet rijden, de schoonheid wellicht niet meekrijgt. Ik heb de afgelopen weken samen met mijn tante jullie geprobeerd mee te nemen in de schoonheid van het wielrennen. En ik hoop dat dat ook een klein beetje is gelukt. Ik kan in ieder geval iedere dag weer genieten van het snoeihard rijden door de renners. Deze Tour gaat echt met een TGV snelheid door Frankrijk. Hoe gaat dat eindigen? Dat is nu de grote vraag. Wie het weet mag het zeggen? Is het toch Froome? Of komt Aru of Bardet nog met een ongelofelijke poets (Belgisch voor stunt) in een van de twee komende etappes? Het moet in de komende twee etappes gebeuren. Dat weten de tegenstanders van Froome nu ook, waarbij ik verwacht dat donderdag op de Izoard de beslissing gaat vallen. Iets zegt mij dat Sky morgen alles uit de kast moet halen om de kop bij elkaar te houden. En dat donderdag de boel echt ontploft. Als je dan toch een mooie bergetappe wilt gaan zien en je bent in de gelegenheid zet dan zeker de etappe van donderdag in je agenda. En zet daarbij de naam van de Izoard.

De Tour heeft in het verleden veel grote en vooral ook mooie bergen gehad. Ieder jaar kruizen de matadoren van de Tour hun degens in de Pyreneeën en de Alpen, waarbij de belangrijkste berg in de Tour toch altijd de L’Alpe D’Huez zal zijn. Er zijn maar weinig bergen die zich kunnen meten met de L’Alpe D’Huez. de Alp was 28 keer de finishplaats van een touretappe. De renners beginnen de beklimming in het dorp Le Bourg d’Oisans. De beklimming is in totaal 13,8 km lang. L’Alpe d’Huez werd voor het eerst beklommen in de Tour van 1952 die werd gewonnen door de legendarische Italiaan, Fausto Coppi. Het was tevens de eerste Touretappe ooit waarbij de aankomst boven op een berg lag. De aankomst lag toen nog in het dorpje Huez, ongeveer halfweg de klim die tegenwoordig tot de top wordt beklommen. De berg werd voor het laatst beklommen in de Tour van 2015.

De klim telt 21 genummerde haarspeldbochten. Bovenaan de berg ligt bocht één en onder aan de berg bocht 21. In elke bocht staat een bord met de vermelding van één of twee etappewinnaars op de Alpe d’Huez (de eerste winnaar is vermeld in bocht 21).In de Tour van 2013 vond voor het eerst een afdaling plaats na een beklimming van de Alpe d’Huez. Nederlandse wielrenners waren in het verleden zeer succesvol op Alpe d’Huez. Van de 27 aankomsten was achtmaal een Nederlander de winnaar. Hennie Kuiper, Joop Zoetemelk en Peter Winnen wonnen zelfs tweemaal. De laatste Nederlandse winnaar was Gert-Jan Theunisse in 1989 (die ik al eerder deze week memoreerde), die na een solo over ruim honderd kilometer (over de Col du Galibier en Col de la Croix-de-Fer) met een minuut voorsprong op Pedro Delgado en Laurent Fignon aankwam. De mythische uitstraling van de klim zorgt steeds voor veel publiek langs het traject. Bij elke editie van de Tour die de berg aandoet, staan er vele Nederlanders op de berg om de wielrenners aan te moedigen. Bocht zeven staat bekend als de “Nederlandse bocht”. Heden ten dagen kennen wij de Alp van de stichting Alpe D’HuZes.

Iedere berg in de Tour heeft ook zo zijn of haar verhalen. Mooie verhalen (Theunisse op de Alp), maar ook zeer droevige verhalen (Simpson op de Mont Ventoux). Morgen volgen er wederom een aantal legendarische bergen, zoals de Col de la Croix de Fer, Col du Télégraphe en de Col du Galibier. De laatste kun je zowel van de Noord- als Zuidkant beklimmen. In 2011 was de laatste keer dat de renners op de Galibier finishte. Nu is de Galibier de laatste berg die zij voor morgen passeren waarna de renners nog 28 kilometer naar beneden moeten om uiteindelijk te finishen in het plaatsje Serre Chevalier. Gelet op de zwaarte van de berg en daarna nog 28 kilometer dalen gok ik toch nog op een stunt van mijn grote favoriet, Alberto Contador. Mijn voorspeling is een ontsnapping van een groep. 1. Contador 2. De Gendt 3. Chaves

https://www.youtube.com/watch?v=3rEzEqfI5AI
Docu van Peter Winnen en de winst op de Alp


Hinault en LeMond in een van de mooiste van de Alp


L’Alpe D’Huez

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.