Massa ontsnapping…

Wat is het nut van een zo geheten massa ontsnapping? Je rijdt je als renner 150 kilometer helemaal horendol en als zekerheid heb je dat je op 3 kilometer van de finish door het jagende peloton wordt opgeslokt.

Het nut zit hem niet in de roem van de renner, maar in het geld. Geld is ook waar het om draait in de wielrennerij. Een sponsor moet tegenwoordig met miljoenen over de brug komen om een fatsoenlijke ploeg leuk aan te kleden. Vroeger had je ploegen als Kas, Coop-mercier, Miko en IJsboerke. Deze sponsoren konden met een redelijk budget een gemiddelde ploeg op de been brengen. Nu is het zo dat er alleen al meer dan 30/40 mensen meegaan per ploeg (kok, mechaniciens, chauffeur, masseurs, pr-medewerker, ploegleiders etc.). Alles kost geld. Heel veel geld. En voor dat geld wil men iets terug zien. Exposure is daarbij zo belangrijk, dus zullen renners uren alleen (en omdat de tv vaak al vroeg in de koers aanwezig is) vooruit moeten rijden. Tegenwoordig is het vanaf kilometer 1 al dringen geblazen en hopen als renner dat je met gratie van het peloton weg mag rijden.

Deze tactiek zorgt vaak wel voor dodelijke saaie etappes. En zoals mijn tante treffend schreef, de koers lijkt vaak meer op behang van stillevens. Er gebeurt te weinig, omdat de sprintersploegen pas laat gaan rijden. En dan is het aan de eenzame renners die vroeg in de koers voor eeuwige roem rijden zonder dat daar een persoonlijke beloning aan vast zit.

Vandaag hebben we weer een vlakke etappe. Dus grote kans dat we weer de bovenstaande riedel voorgeschoteld krijgen. Het is jammer voor de neutrale kijker, maar het zal weer een saaie etappe worden. Ik vrees dat we tot zondag moeten wachten tot we echt spektakel te zien krijgen.
Mijn voorspelling van vandaag is: 1. Kittel 2. Demare en 3. Groenewegen


De legendarische shirts van IJsboerke


Sean Kelly in een kas shirt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.