Terecht of niet…..

Er is al zoveel over geschreven…. Is de straf voor Sagan nu wel of niet terecht?

Iedereen had er gister wel zijn of haar eigen mening over. Of zij nu Greipel, Cavendish, Groenewegen, Clement, Genee, Zonneveld of de Vries heten. Voor een ieder was het vanuit eigen gezichtspunt wel klaar als een klontje. Ik dacht bij de eerste beelden ook dat de elleboog (vooral het shot van bovenaf) van Sagan wel erg naar buiten stak. Het schijnt dat Sagan zich wel vaker breed maakt. Maar een bewuste elleboog is nu eenmaal niet toegestaan. Echter, ik ben gaan twijfelen. Niet zo zeer om alle meningen maar wel omdat de beelden vanuit meerdere hoeken zijn genomen. Mijn gevoel zegt dat het beeld van bovenaf het beste beeld weergeeft. Echter, de beelden bovenaf geven niet weer wat er onder bomen gebeurt. In mijn perceptie (na het zien van tientallen beelden) duikt Cavendish in een gat wat er eigenlijk niet is. Hij neemt daar een te groot risico. Dan leunt hij als het ware naar Sagan toe, die daarop reageert en zijn elleboog gebruikt. Dat laatste is niet toegestaan, maar de actie begint toch echt bij Cavendish zelf.

Helaas wordt nu de Tour beroofd van opnieuw een smaakmaker. Al moeten we er ok niet gek van op kijken, als Sagan vandaag toch aan de start staat. Sagan lag gisteravond gewoon op de massagetafel en dat doe je niet als je de volgende dag naar huis moet. Sagan gaat er dus zelf vanuit dat hij vandaag aan de start staat. Nou is Frankrijk toch een wat vreemd land, want over de manoeuvres van Démare wordt uiteraard niet gesproken. Het is een regel, dat een sprinter niet van zijn lijn mag afwijken. Démare echter wijkt alleen maar af van zijn lijn tijdens de sprint van gister. Maar geen Frans jurylid zal zich hieraan gaan branden.

Wat ik zelf van de straf vind? Ik vind de straf te zwaar. Een puntenaftrek, terugzetten naar de laatste plaats en een boete had op zijn plaats geweest. Uit de Tour nemen is een te zware straf, als je de gehele sprint van gister hiervoor terugkijkt. Na Valverde is er opnieuw een smaakmaker weg. Of eigenlijk twee, want ook Cavendish moet de strijd staken met een blessure. De strijd om de groene trui ligt nu helemaal open. Er komen dus nu ook meer kansen voor Groenewegen.

Vandaag is de eerste rit met serieuze bergen. De kans voor de klassementsrenners om er toch nog wat van te maken deze Tour. Voor nu zit Froome in een zetel. Zijn maatje Thomas rijdt in het geel en doet op dit moment het zware werk. Froome hoeft alleen zijn concurrenten in de gaten te houden. Daarom verwacht ik vandaag veel van Porte en Contador. Maar stiekem denk ik ook aan Gesink. Ik verwacht een leuke en spannende rit en ik hoop uiteindelijk op Nederlands succes. En wie weet mag Ten Dam van Barquil wel mee in een vroeg ontsnapping en dan weet je het maar nooit.
Mijn voorspelling: 1. Porte 2. Contador en 3. Froome

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.