(eerste blog tour 2017) De verwachting…..

Janna,

Morgen gaat de Tour eindelijk beginnen. Heb jij er net zoveel zin in als ik? Ik merk aan mezelf dat de kriebels langzaam beginnen te komen.
Wat verwacht jij van deze tour? En waar kijk je in deze Tour naar uit?

Voor mij is de Tour jeugdsentiment. Als klein jongetje zat ik voor de buis in de middag en sprong op mijn fiets zodra de etappe was afgelopen. Dan deed ik alsof ik de laatste kilometers van Bernard Hinault moest rijden. Bernard Hinault, de Das….. Wat een geweldenaar! Door Hinault ben ik van de Tour gaan houden. Later werd zijn rol overgenomen door de Spanjaarden. Het begon met Pedro Delgado, vooral de manier van afdalen was indrukwekkend. Daarna kwam mijn allergrootste held, Miquel Indurain. Bijgenaamd El Rey, voor de lezers die geen spaans spreken, dat betekent “de koning’. En daar is geen woord spaans bij. Miquel had één tactiek, bij de eerste tijdrit zo hard rijden dat bij iedere tegenstander de moed al direct in de schoenen was gezakt. En daarna in het gebergte de boel consolideren. Deze tactiek beheerste Miquel als geen ander. Het was niet eens saai, want vaak ging hij in de eerste bergetappes ook nog eens flink tekeer. De manier van rijden van “El Rey” was om van te watertanden. Tijdens de tijdritten bewogen alleen zijn benen en zijn lichaam was in opperte staat van totale rust. Na Indurain kwam Alberto Contador, die helaas bekend is geworden om de legendarische uitspraak “0,0000000001”! De wielerliefhebbers weten dan direct wat daar mee bedoeld wordt. Dat was het percentage wat ze in zijn bloed hadden gevonden en waardoor hij in twee tours uit de boeken werd geschreven. Het mag echter niet vergeten worden, dat hij een meer dan fantastische wielrenner is. Ik hoop dan ook dat hij dat dit jaar nog één keer laat zien.

De kriebels worden heden ten dagen vermengt met historie. Ik merk aan mijzelf dat ik vaak terugdenk aan gebeurtenissen uit het rijke verleden van de Tour. Waarom weet ik eigenlijk niet. Ik maak daarbij de Tour voor mijzelf nog iets groter dan het in werkelijkheid is. Maar de Tour is de Tour. Uniek in zijn soort. En voor mij een evenement waar ik met spanning en plezier naar uitkijk. Elk jaar staan in mijn agenda de belangrijkste (berg)ettapes. Met mijn werk probeer ik hier ieder jaar dan ook zoveel mogelijk rekening mee te houden.

Wat verwacht ik van deze Tour? Ik verwacht een open Tour met aardig wat kanshebbers; Froome uiteraard, Quintana (ondanks zijn deelname aan de Giro), Valverde, Contador, Bardet, maar vooral Porte. Outsiders zijn er ook, al hoop ik dat Gesink daar tussen zit. Gesink zegt dat hij voor een etappewinst gaat, maar ik hoop stiekem dat hij in een goede ontsnapping zit en dan vervolgens uitstekend in het klassement staat. Andere outsiders zijn Aru, Chaves en Majka.

Ik kijk uit naar een strijd waarbij BMC oude rekeningen gaat vereffenen met Sky. Ik heb helemaal niets met Sky. Dat wetenschappelijke manier van rijden van de ploeg zegt mij niets en maakt het er voor mij ook niet leuk op. Geef mij dan maar Contador, die wellicht weet dat hij de Tour niet gaat winnen, maar die wel wil vechten. En probeert alles te forceren om tegenstanders te breken. Daar kijk ik naar uit.

Janna, ik ben benieuwd waar jij je op gaat verheugen… Morgen gaan we beschrijven wat er gebeurt en waarom meer mensen de Tour zouden moeten omarmen.
Tot morgen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.