Is Froome minder dan afgelopen jaren?

De grote vraag na de etappe van gister was: “is Froome nu minder dan de afgelopen jaren?” Of is dit de wens de vader van de gedachten? Alle wielrenfans hopen dat waarschijnlijk ook.
En als ik eerlijk ben, ik hoop het ook!

Laat voorop staan, dat ik het ontzettend knap vind wat hij de afgelopen jaren heeft gepresteerd. Maar het rijden van de ploeg Sky is voor de wielerfan dodelijk saai. Sky is een steenrijke Engelse wielrenploeg. Sky pompt vanaf de start van het project al ontzettend veel geld in de ploeg. Op zich is dat niet zo erg, maar het meest irritante is dat de ploeg de wielrennerij wetenschappelijk benadert. De renners van de ploeg dienen in laboratoria zich zo goed mogelijk te prepareren. Ik hoop nog steeds dat dit “schoon” gebeurt, maar mijn handen zal ik hier nooit voor in het vuur steken. Iedere renner van de ploeg weet welke wattage men met elkaar moet trappen om niemand voorbij te laten gaan. Je ziet de ploeg dan ook net na de start van een beklimming en bloc voorop rijden en vervolgens het tempo moordend hoog te zien houden. Ik vind dat persoonlijk helemaal niets aan. Ik ben meer een liefhebber van man-tegen-man gevechten. Dat blijft toch het mooiste en is voor de neutrale toeschouwer ook het leukste om te zien. In het vorige decennium begon de ellende met de ploeg Raleigh onder leiding van Peter Post. De Raleigh ploeg legde in vlakke etappes de wil gemakkelijk op, gewoonweg omdat zij zoveel goede hardrijders hadden dat het voor eenlingen vaak onmogelijk was om weg te komen. Later gevolgd door de ploegen La vie Claire, Renault, PDM, Panasonic, Mapei, de ploegen van Patrick Levévre en nu dus Sky. IJzersterke ploegen die zich hadden gespecialiseerd op disciplines binnen het wielrennen en daar bijna ongenaakbaar in waren.

Maar gister was het opeens anders. Er waren twee (goede) Belgische renners nog voorop. Daarachter zat een nagenoeg gesloten peloton. Na de voet van de berg schoven de mannen van Sky naar voren aangevoerd door een hele goede Kwiakowski. Eeuwig zonde dat zo’n goede renner voor de poen alleen maar in dienst moet rijden van Froome. De ploeg Sky deed weer wat ze altijd doen, snel naar voren rijden en dan het tempo onmenselijk hoog houden. Echter, Aru sprong weg en sloeg echt direct een gaatje. Normaal rijdt de ploeg Sky dan in één tempo hard naar de ontsnapte renner toe. Nu was dat (gelukkig) niet het geval. Aru sloeg van een gaatje een gat en weg was hij. In de ploeg Sky sloeg enigszins paniek toe, omdat Kwiakowski het hoge tempo (logischerwijs) niet meer kon volhouden. Dus moest de grote Froome zelf de achtervolging inzetten. Inmiddels vloog Contador en verrassend Quintana eraf. Helemaal verrassend is dat ook niet want Quintana reed eerder al de Giro. Froome kon het hoge tempo ook niet volhouden of had geen zin om zich te moe te maken, want op een gegeven moment maakte hij bijna een surplace (bijna stilstaan op de fiets). Aru reed onbedreigd naar de zeer verdiende overwinning. Achter hem was Yates een nummertje aan het opvoeren door makkelijk weg te rijden van het groepje Froome. Contador kon zich enigszins makkelijk herstellen. Tot geruststelling van vele fans.

Op bovenstaande vraag kan ik moeilijk antwoord geven, maar mijn gevoel zegt dat Froome niet minder is. Maar ik heb het gevoel dat zijn ploeg minder is. Froome zal in het hooggebergte sneller op zichzelf aangewezen zijn en dat zal de Tour alleen maar mooier maken. Ik kijk daarom uit naar een open en spannende Tour.

Vandaag weer een vlakke etappe. Dus volop kansen voor de sprinters. We missen er sinds deze week wel twee, dus wie weet kan Dylan Groenewegen ons allen verrassen.
Mijn voorspelling is vandaag: 1. Kittel 2. Démare en 3. Greipel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.