De eerste etappe door de ogen van Janna van Zon

De TOUR 2020 eerste etappe

In twee en een halve maand was er geen spat regen gevallen in Nice en precies op de eerste dag van de TOUR 2020 valt de regen met bakken uit de hemel. Het asfalt waarop in de afgelopen maanden olie en vuil zich hadden verzameld veranderde daardoor in een spekglad wegdek. ‘Het leek wel alsof er zeepsop op de weg lag “, aldus de Belg Tiesj Benoot. De renners vielen als domino stenen om en zeilden over de straten. Wij mogen toch niet hopen dat dit krankzinnige begin van de Tour tekenend is voor de rest van de komende twintig dagen. Alsof de corona onzekerheid al niet genoeg voor spanning zorgt. Want wat eerst als de dagelijkse slogan gold: Parijs is nog ver! is nu veranderd in; haalt de Tour Parijs? De Franse overheid kan hierin wel eens een grote rol gaan spelen.

Goede actie van Jumbo-Visma
Wanneer door extreme weersomstandigheden een derde van het peloton van zijn fiets valt, moet je dan als Tourdirectie optreden? Het is een vraag die niet eenduidig beantwoord kan worden. Zo blijkt wel bij de Nederlandse nabeschouwing. ‘Het is een zaak van de renners’, vond de gekroonde keizer van deze machtige sport: Jan Jansen. En hij kreeg bijval van commentator en oud-renner Danny Nelissen. De actie van Tony Martin (Jumbo Visma) alle renners te manen tot een wandeltempo wordt gezien als een optreden passend bij de rol van een ploeg die de smaakmaker van de komende weken moet worden. ‘Zij laten hun leiderschap zien.’

Vive le Velo
Ook bij de Belgen wordt nagepraat over de deze chaotische dag en de wijze waarop de gasten: José de Cauwer , Eddy Plankaert en Serge Pouwels dat doen heeft zoveel meer inhoud. Dat telt overigens voor het hele programma Vive le Velo. Hier kunnen de mensen van de avondetappe nog wel wat van leren. De Belgen winnen het wat kennis en presentatie betreft het dik van de Nederlanders.

Zo is er een leuk weetje dat de winnaar van vandaag; de Noor Alexander Kristoff (team Emirates ) de oudste winnaar van de eerste etappe is sinds 1948. ‘Was het vandaag te gevaarlijk voor de renners?’ vragen ook de Belgen zich af. ‘En had de UCI dit moeten oplossen?’ Dat het goed is om alle koppen eens bij elkaar te steken om de veiligheid van de renners nog meer te waarborgen daarover verschilt men niet zo van mening. Maar in principe is het zo dat een intelligente renner gewoon zelf zo een onverwachte situatie moet oplossen. Laten ook de ploegleiders de hand in eigen boezem steken of zichzelf een spiegel voorhouden. Het belang om te winnen is echter zo groot dat de realiteit soms uit het oog wordt verloren. Daarom moeten de renners zichzelf laten horen. Zij maken de koers en niemand anders.

Thibault Pinot
Het knuffeldier van de Fransen Thibault Pinot (FDJ) is één van de ongelukkigen, hij komt behoorlijk gehavend aan de finish. De blik in zijn ogen is die van onmacht boosheid en teleurstelling. Voor John Degenkolb (Lotto-Soudal) is de TOUR al zelfs ten einde, hij kwam na zijn val – die hem een zeer pijnlijke knie opleverde – te laat aan de finish. Dat betekent niets anders dan huiswaarts keren. ‘Ik ben zeer teleurgesteld’ kan gezien worden als eufemisme voor de hele ploeg van Lotto- Soudal want Philippe Gilbert is eveneens niet meer van de partij vanwege een gebroken knieschijf.
Gelukkig kwamen – op George Bennett na – de Jumbo-Visma renners goed weg. Wout van Aert bedankte om in deze gevaarlijke omstandigheid mee te sprinten en de kopmannen Roglic en Dumoulin verloren geen tijd.

Bijdrage van janna van zon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.