De Tour door de ogen van Jeroen……

De Analisten van de TV

Gert Jacobs
Als de Tour begint, is hij niet van de buis af te slaan. Gert Jacobs is een amusante man en nog beter hij kan heel goed vertellen over zijn carriere en de momenten die hij in zijn wielerleven heeft meegemaakt. Tegenwoordig verdient hij zijn geld met lezingen. Jacobs is een entertainer. Hij weet vaak mensen te boeien. Iedereen kent hem nu als een clown, maar Jacobs was echt een goede sportman. Naast wielrennen kon de man uit Emmen ook erg goed schaatsen. En hij was deelnemer aan de Olympische Spelen van 1984 in Los Angeles. Hij reed daar met Maarten Ducrot (nu commentator bij de NOS), Erik Breukink (die later een geweldige carriere zou beleven) en Jos Alberts. Ze reden daar met z’n vieren naar een knappe en vooral ondankbare vierde plaats.

Het schaatsen was voor Jacobs ook erg belangrijk. Jacobs deed mee aan marathonschaatsen, waarin hij 5 wedstrijden won. In 2009 gaf hij aan Mart Smeets toe dat hij in de Tour van 1989 doping (Epo) had gebruikt. Het mooie was dat Epo toen nog niet om de dopinglijst stond. Over Jacobs is ook een biografie verschenen.

Michael Boogerd
De kompaan van Jacobs bij “Tour du Jour” is bekender, Michael Boogerd. Een introductie van Boogerd is makkelijker. Boogerd reed van 1994 tot en met 2007 in het peloton. De belangrijkste overwinningen van Boogerd zijn twee etappes in de Tour de France, waarbij de 16e etappe in 2002 naar La Plagne iedereen nog wel op het netvlies staat. Boogerd ging in de Koninginnenrit al vroeg op pad met een aantal vluchters. Boogerd was die dag zo sterk, dat niemand het kon volgen. Bekende bergen als de Galibier, Télégraphe, Madeleine en La Plagne waren een peulenschil voor “Boogie”. Boogerd vloog die dag. Hij werd dat jaar 12e in het eindklassement. Wellicht was zijn beste Tour een van de meest zwarte Tours uit de Nederlandse geschiedenis.
In de Tour van 2006 was Michael Rasmussen de grote man. Rasmussen was niet te kloppen. Boogerd en ook vooral Thomas Dekker waren fantastisch.

Wat nu Ineos doet, door het tempo zo hoog te houden dat geen enkele favoriet (behalve in deze Tour) kan wegrijden, dat deden toen Boogerd en Dekker met z’n tweeën. In de laatste week kwamen echter de verhalen los. Vier dagen voor het einde, toen Rasmussen door Dekker en Boogerd al bijna in veilige haven was gebracht, werd Rasmussen door zijn eigen ploeg uit de Tour gehaald. Boogerd en ook Dekker zwaar ontgoocheld achter gelaten. Dekker die trouwens jaren later Boogerd beschuldigde van dopinggebruik in de die Tour. Boogerd ontkende, maar moest jaren later toch door het stof. Boogerd had ook doping gebruikt in zijn carriere.

Thomas Dekker
Dekker werd in 2005 prof. Thomas was een van de allergrootste talenten van Nederland. In 2009 bleek dat er twee jaar daarvoor Epo in zijn lichaam was gevonden. Dekker werd geschorst tot aan 2011. Zijn bijnaam zegt alles; Golden Boy. Dekker begon bij de opleidingsploeg van Rabobank. Dekker bleef de Rabobank (tot aan het dopingschandaal) lang trouw. Zijn grootste overwinning behaalde hij in de Tirreno-Adriatico. Daar verraste Dekker de gehele wielerwereld door de manier van rijden. Dekker was een toptalent. In België reed op dat moment zijn evenknie rond die dezelfde status als Dekker had, Frank vandenBroucke.

Dekker ging al vroeg op zichzelf wonen in Italie. Daar kon hij ongezien zijn gang gaan en werd hij een klant van Fuentes. Dat werd de ondergang van Dekker. Fuentes bracht Dekker aan de doping. Dekker was te zwak om zijn geworven faam zomaar te laten gaan en zakte steeds verder in het moeras van ellende. Doodzonde, want Thomas Dekker was een geweldige wielrenner, die alles had. Hij had de looks van een moviestar en de kwaliteiten van een toprenner. Helaas werd de faam zijn grootste vijand.

Maarten Ducrot
De meest saaie commentator die we hebben op de TV. Als Maarten begint te praten, gaan mijn nekharen recht overeind staan. Wat is de man ongelofelijk saai en vaak irritant. Ducrot reed de grootste tijd van zijn carriere bij de ploeg van Jan Raas. Alleen op het einde van zijn carriere koos hij voor de ploeg van Cees Priem. Zijn grootste zege behaalde Ducrot in de Ronde van Frankrijk van 1985. In 1984 reed hij met Gert Jacobs en Erik Breukink de Olympische Spelen in Los Angeles. Het jaar daarna stapte hij over naar de profs. In zijn eerste jaar won hij een etappe en werd hij tevens verkozen tot strijdlustige renner van de Tour. Dat strijdlustige heeft hij jammer genoeg niet meer in zijn commentaar. Dat wordt ook niet versterkt door zijn kompaan aan zijn zijde bij de Tour, Herbert Dijkstra. Ook Dijkstra was een verdienstelijk schaatser en wielrenner.

Hoe Ducrot ooit een contract kon bemachtigen bij de NOS is voor iedereen, behalve Dijkstra en Ducrot zelf, een raadsel. Het is zelfs zo erg dat ik tijdens de Tour de BRT ga kijken. Daar zit Jose de Cauwer (oud ploegleider van o.a. de winnende Greg Lemond), die geweldig kan vertellen. De Cauwer boeit echt. Heeft ongelofelijk veel goede contacten en is in het peloton zeer geliefd.

Thijs Zonneveld
De allerbeste. Thijs is authentiek, echt, puur en durft op zijn bek te gaan. Thijs Zonneveld was een verdienstelijk beroepswielrenner. Hij was geen hoogvlieger, maar hij kwam wel uit het milieu. Zijn grootste zege was het eindklassement van de Ronde van de Gard. Dat was niet echt schokkend. Maar dat hij uit de wielrennerij komt, merk je wel direct. Zijn laatste scoop was een hele grote. Thijs beweerd namelijk dat hij voor bijna 100% zekerheid heeft dat Tom Dumoulin naar Jumbo/Visma gaat.

Zonneveld schrijft ook boeken. Zo was hij verantwoordelijk voor het boek van Thomas Dekker, “Mijn gevecht”. Hij is nu analist en columnist voor het Algemeen Dagblad. En hij is geregeld tafelheer van de Avondetappe van de NOS. Zoals Thijs moeten er meer zijn. Zijn stijl van schrijven nodigt echt uit om te blijven luisteren of te lezen. Hij heeft een prettige stem, die een verhaal goed weet te verpakken.

De etappe van vandaag

Over de etappe van vandaag kunnen we kort zijn. Twee zaken vielen wel op. Eén; de valpartijen vandaag waar toch aardig wat grote renners bij betrokken waren. De eerste grote renner die valt is Geraint Thomas. Thomas die toch al niet een hele solide indruk maakt de afgelopen dagen valt hard op het asfalt. Bij de tweede valpartij ligt Jacob Fugelsang op het asfalt. Dat ziet er ernstiger uit dan bij Thomas. Zo erg dat de Deen helaas moet opgeven. De Tour is weer een favoriet kwijt. Cees Bol zoekt ook het asfalt op. Dan de sprint van een compleet peloton. Grote favoriet is Groenewegen. Quintana moet intussen het peloton loslaten. Groenewegen wordt afgezet, maar kan weer de sprint niet afmaken. Caleb Ewan behaalt zijn tweede overwinning. Viviani wordt twee en Dylan wordt derde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.