De TOUR 2020 etappe 18

Stik naar de kloten”

Vandaag opnieuw een etappe waarvan wordt verwacht dat er verschuivingen gaan plaats vinden in het klassement.Het is de laatste kans voor de klimmers en zij moeten alles uit de kast halen om hun posities te behouden. Het wordt een strijd in de strijd! Wie houdt het geel en wie de bolletjestrui?  

Het getoonde landschap is imposant – prachtige beelden van de Mont – Blanc. Aan toeristische beelden geen gebrek. Frankrijk laat zich gedurende de gehele Tour op z’n mooist zien.

Topsport gaat alleen om het winnen maar….. er is er altijd maar één die kan winnen!

Twee Ineos renners Richard Carapaz uit Equador en de Pool Michal Kwiatkowski komen met de armen om elkaars schouders geslagen over de finish. Toch vindt de verwarde jury dat de Kwiatkowski met een millimeter wint. Het is een Salamon’s oordeel, want Carapaz neemt de bolletjestrui over van de Sloveen Tadej Pogacar. 

Zo is het toch eind goed al goed! Het verbroederde beeld van de finalisten maakt het er – in mijn ogen – de wielersport er alleen maar mooier op. De reactie van de winnaar was om tranen van in de ogen te krijgen zo mooi en filosofisch. De renners redden de eer van Ineos. Het gemis van hun kopman Bernal – die deze Tour geen deuk in een pakje boter wist te slaan – werd door hen gevoeld. Hij had hen nog veel succes gewenst voor hij weer naar huis ging. ‘Wij wisten dat het er in zat, werden steeds beter en vandaag hebben wij dit kunnen bewijzen. Wij hadden samen zo’n lol op de fiets.’

Echter… de wielersport is ook keihard. De meest aanvallende renner van deze Tour; de Zwitser Marc Hirschi neemt – onder zware druk gezet – een bocht verkeerd en maakt een lelijke schuiver over het asfalt. Zijn droom – de bolletjestrui veroveren – spat uiteen. De opgelopen achterstand haalt hij niet meer in. ‘Bij Hirschi is de veer gebroken’, aldus de Belgische commentatoren.

Een dure kwak

Peter Sagan zal zich de komende dagen de haren uit het hoofd trekken om zijn hardhandige manoeuvre waarvoor hij moest boeten met een fiks aantal strafsecondes. 

Deze dure kwak kan hem wel eens zijn begeerde achtste groene trui hebben gekost.  Nu heeft de nieuwe groene drager Sam Bennett die trui tot nu toe zeker niet cadeau gekregen. De Ier werd vaak door Sagan en zijn ploeg onderdruk gezet maar wist toch meestal het duel in zijn voordeel te betwisten.

Nairoman

Nairo Quintana is in deze Tour een schimp van zichzelf. Eindelijk onder het juk van zijn vorige ploeg Movistar vandaan moet hij nu steeds weer afhaken. Hij is ziek – heeft netelroos – en kan daarom zijn nieuwe ploeg Arcea Samsic waar hij het – naar eigen zeggen – zeer naar zijn zin heeft, niet bewijzen dat hij nog altijd bij de beste renners hoort. Op de fiets is de Colombiaan nu niet bepaald een lachebek, maakt hij eerder een stugge indruk maar in de streek waar hij vandaan komt wordt hij gezien als een held en liefkozend Nairoman genoemd. Deze geuzennaam is niet alleen vanwege zijn fietscapaciteiten. Opkomend voor de zwakkeren strijdt hij voor een betere sociale Colombiaanse wereld. Houdt levendige toespraken en organiseert bijeenkomsten waar hij op handen wordt gedragen. 

Risicovol Geitenpad

Alsof het allemaal al niet zwaar genoeg is voor de renners moet er ook bijna aan het eind van de etappe nog een risicovol geitenpad worden overwonnen waar de kans op lekke banden overdreven groot is en de renners stofwolken naar binnen happen. ‘Waarom zo’n riskant pad na zo’n zware etappe? is een terecht gestelde vraag. Overal staan aan de kant van de weg helpers met wielen klaar om de tijdschade zo beperkt mogelijk te houden. Adam Yates  – goed staand in het klassement en kans op een podiumplaats – treft het lot. Gelukkig kan de Brit aansluiten bij een achtervolgende groep waaronder de Jumbo-Visma renners Tom Dumoulin en Wout van Aert, zij brengen hem weer terug naar de kop van het peloton. 

Het team Jumbo-Visma toont zijn Koninklijke superioriteit, wat een geweldige uitgekiende finish! Roglic behoudt het geel, de superstar Wout van Aert is “stik naar de kloten”, en Robert Gesink zegt – na geprezen te zijn over zijn prestaties  – “graag gedaan hoor! Roglic is een fijne vent. Wij hebben een fijne ploeg.”   

janna

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.