Een mindere dag voor Jumbo/Visma

De TOUR 2020
achtste etappe

Een mindere dag voor Jumbo-Visma

‘Vandaag wordt toch wel duidelijk dat de corona lock-down de nodige impact heeft op sommige renners. Zij missen de wedstrijd routine van de afgelopen maanden. Heeft Bernal niet te veel vooraf van zichzelf gevergd? En de Sloween Pogacar lijkt ook minder dan vorig jaar. Gisteren verloor jij 1.20 minuut. Vele renners passeren de revue en even zoveel aannames worden er gebezigd om de tijd vol te praten.
Wout Poels strijd voort met de moed der wanhoop. Het is zwaar en pijnlijk en hij hoopt dat er een dag komt dat het lijf hem beter gezind is, dat is hem immers voorspeld.

klimmen en dalen
“Slechts”141 km. is de achtste etappe en eerste Pyreneeën rit. Waar twee cols van de eerste categorie overwonnen moeten worden en één van de buitencategorie. Het is klimmen en dalen. Niet de sterkste kant van CCC renner Linur Zakarin, hoe de Rus naar beneden zeilt is zo eng dat zelfs de commentatoren met de handen voor de ogen zitten. Een klimmer eerste klas die zijn voorsprong onmiddellijk teniet doet bij het dalen. Dat hij toch nog op zijn fiets blijft zitten lijkt een raadsel. ’s avonds tijdens Vive le Velo legt de Nederlandse ex-renner Bram Tankink uit hoe het wel moet. ‘Het valt leren hoor!’ De Fransman Romain Bardet (AG2R) hangt aan de wagen van de Tourdokter om de wonden van een eerdere val te laten verzorgen. De martelaar der martelaren Thibaut Pinot strekt zijn pijnlijke rug nog maar eens. De hoog gespannen verwachtingen voor de Tour vallen vandaag voor hem in duigen. Het gestuiter op het asfalt van de eerste rit speelt hem teveel veel parten. Het wordt een trieste dag voor de Fransen met ook nog eens het afstappen van Calmejane. (Total Direct) Daar staat dan wel weer een zeer verdiende overwinning van een sterk rijdende Franse renner met Nederlandse roots Nans Peters (AG 2R.) tegenover.
Bij Jumbo – Visma lijkt er tot op dit moment nog niet zoveel aan de hand. De commentator wil een standbeeld voor Wout van Aert en denkt dat zowel Dumoulin als Roglic vandaag hun slag gaan slaan. De gele geoliede machine heeft de overmacht en laat zijn grootste concurrent Ineos peentjes zweten.

Wij blijven voor het hoogste gaan

Maar…. dan wordt het toch even slikken voor de eerder zo fortuinlijke ploeg. De Amerikaan Sepp Kuss en Nieuw Zeelander George Bennett hebben beiden de dag daarvoor teveel van hun krachten verspeeld. Dumoulin neemt niet de juiste beslissing en door zich zo op te offeren voor zijn kopman Roglic valt hij helaas in zijn eigen zwaard. Hij duikelt met een pijnlijke dreun uit de top tien door met een achterstand ruim 2 minuten na de winnaar binnen te komen. ‘Tom is veel beter dan hij zelf denkt’, is de reactie van ploegleider Frans Maassen. ‘Wij hebben best nog wel kansen maar dit had Tom beter niet kunnen doen. Het had niet zo gehoeven. Maar wij blijven voor het hoogste gaan.

Pokerspel?
Speelt Jumbo- Visma met vuur of is Roglic teveel aan het pokeren? De hele media heeft er een mening over. Maar Tom en Primoz verdwijnen stilletjes achter de schermen. Roglic houdt zich vast aan het eerder uitgezette plan om zo laat mogelijk het geel te veroveren. Voor hem nu nog geen plichtplegingen die de gele trui met zich meebrengt. Hij pakt liever zijn rust om uiteindelijk zondag 20 september op de hoogste trede van het podium in Parijs te gaan staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.