De Tour door de ogen van Jeroen……

Mijn persoonlijke top 5

Iedereen heeft wel een renner waar hij of zij zich mee verbonden voelt. Een persoonlijke verbondenheid omdat de stijl of vechtlust van de renner je aanspreekt. Ook ik heb renners die mij enorm aanspraken. Gek genoeg zijn dat vooral renners uit het verleden. Ik denk dat dat vooral komt, omdat in mijn jongere jaren de adoratie groter was.
Opvallende in mijn lijstje is dat 3 van 5 renners Spaanse renners zijn. 4 van de 5 renners waren uitmuntende tijdrijders. Waarbij direct mijn voorliefde voor het tijdrijden is verklaard. De discipline is vanaf de jaren 80 mijn grootste reden om naar het wielrennen te kijken.

Alberto Contador
De spanjaard was in de jaren 2007 t/m 2014 ieder jaar dwingend aanwezig in de grote rondes. Hij werd helaas het meest beroemd om zijn Clenbutarol zaak. Hij werd betrapt op de aanwezigheid van 50 picogram (!!). Hij beweerde dat het kwam door besmet vlees. De biefstuk was speciaal voor hem gehaald. Hij werd geschorst in 2012 en moest daarbij de Tourzege uit 2010 en de Giro overwinning uit 2011 inleveren.
Maar wat wordt vergeten wordt is dat Contador een geweldige renner was, die alle aspecten van het wielrennen beheerste. Hij had een perfecte bouw voor het hooggebergte. Maar bovenal was hij een begenadigd tijdrijder. Contador is na de fransman Bernard Hinault de tweede renner in de geschiedenis die de drie grote rondes elk minstens tweemaal wist te winnen. Bewonderenswaardig was dat hij op 25-jarige leeftijd al de drie grote rondes had gewonnen, waarmee hij dat record alleen hoeft te delen met de beroemde Gimondi en opnieuw Hinault. De spanjaard met de bijnaam “El Pistolero” vanwege het schietgebaar na een overwinning, zal bij de echte wielerliefhebbers in herinnering blijven door zijn vechtlust.

Pedro Delgado
De volgende Spanjaard in mijn lijst was niet zo’n grote winnaar als Contador. Maar de plek 4 in mijn ranglijst heeft hij vooral te danken aan zijn stijl van rijden. In mijn ogen de beste daler aller tijden. Zijn manier van heel hard naar beneden rijden kreeg een andere dimensie door zijn neus letterlijk en figuurlijk op zijn voorband te drukken. In de 90-er jaren werd dit voor uniek en totaal onverantwoord versleten. Eén keer ging het mis en kwam de Spanjaard ten val. Maar ik zat als jonge jongen voor de buis en keek met open mond naar zijn stijl. Dat was eigenlijk voor het eerst dat ik de bergetappes in mijn agenda ging vermelden. Ik wilde gewoon de afdalingen van Delgado zien.
Pedro Delgado was geen groot renner qua resultaten, maar hij won wel de Ronde van Spanje en de Ronde van Frankrijk in 1988.

Gert-Jan Theunisse
De volgende renner in mijn top 5 heeft de 3e plaats bepaald. Dat heeft hij te danken aan zijn onvermoeibare stijl van wielrennen. Theunisse dacht in onmogelijkheden. Niets was de man uit Oss teveel. Ook Theunisse was geen groot winnaar, maar zijn grootste en mooiste overwinning was de etappe van de Tour in 1989, toen hij het hele peloton op een hoop reed in de rit naar L’Alpe d’Huez. Theunisse was een klimspecialist. Hij was zo goed getraind dat geen berg tegen de oerkracht van Theunisse bestand was.
Theunisse is de laatste Nederlander die de bollentrui in de Tour heeft gewonnen. Geen renner komt meer in de buurt. Ook Theunisse had een zweem van doping om hem heen, maar bij hem was het in de meeste gevallen onterecht omdat het lichaam eigen stoffen aanmaakte. Helaas gaat het op dit moment niet goed met Theunisse. Hij is zwaar hartpatiënt. Zijn rug ligt in puin door een zwaar ongeluk in 1997. En tot overmaat van ramp werd bij hem ook osteoporose geconstateerd. Maar zijn vechtlust helpt hem ook in het dagelijkse leven om iedere dag weer tot een mooie dag te maken. Zijn vechtlust is een inspiratie voor velen.

Bernard Hinault
De man die ervoor heeft gezorgd dat ik de Tour ben gaan volgen. De fransman Bernard Hinault was de reden dat ik voor de buis gekluisterd was. Daar reed, de niet bijster grote renner, maar wel een renner die met oerkracht leek te fietsen. Hinault reed altijd met het meest grote verzet. Als klein kind (8/9 jaar) ging ik ook op een drie versnellingsfiets op het aller zwaarste verzet trappen. Ik was na 10 minuten kapot en zag ’s middags mijn grote held op de tv en hoorde welk verzet de Fransman wegtrapte. Ik was overtuigd. Dit was de beste renner die ik in mijn leven zag. Ook zijn stijl was fantastisch. Hij beheerste alle verzetten van het wielrennen; hij kon goed berg op rijden (wel met een belachelijk zwaar verzet), kon goed op het vlakke overweg en behaalde zijn winst vaak in het tijdrijden.
Hinault was een groot winnaar en wordt algemeen beschouwd als een van de grootste wielrenners van de vorige eeuw. Hij behaalde in totaal 237 zeges. Hij won 3x de Giro, 2x de Vuelta en 5x de Tour. En daarmee is hij nog steeds recordhouder. Hij werd 1x wereldkampioen. Was hij alleen een ronderenner? Nee, zeer zeker niet. In deze tijd rijdt een ronderenner nagenoeg geen voorseizoen. Hinault won ook gewoon Parijs-Roubaix, Amstel Gold Race en Luik-Bastenaken-Luik. Voor mij nog steeds een van de grootste helden, die nooit opgaf en alles gaf wat hij had. Nog steeds het voorbeeld van veel Franse renners.

Miquel Indurain
Nummero Uno! De allergrootste voor mij, die nooit meer geëvenaard zal worden. In mijn ogen de allerbeste. Zijn stijl was niet overweldigend, was nooit agressief. De stijl van Indurain was juist mooi en gracieus. Indurain was de beste aller tijden in de tijdritten. Zij stijl wordt nu benaderd door Tom Dumoulin. Het bewegingloos zitten op een fiets op het moment dat je 55 kilometer per uur rijdt.
Ook Indurain behoort tot de recordhouders wat winst in de Tour betreft. Ook hij kwam tot het magische aantal van 5 Tourzeges. Daarnaast won de man uit Villava 2x de Giro. Gek genoeg won hij nooit de Vuelta. Nadat de tourzeges van Armstrong werden ontnomen heeft hij nog steeds het record van vijf achtereenvolgende tourzeges.
Ik keek ademloos naar de tijdritten, waar hij de concurrentie op onoverbrugbare achterstand zette. En of dat nog niet genoeg was reed hij de eerste bergetappe altijd keihard omhoog, verpletterde daarbij wederom de concurrentie om een statement te maken. Dat er voor de concurrentie niet meer te behalen was dan de tweede plaats. De rest van de Tour reed hij consoliderend en kwam nooit in de problemen. De concurrentie was vaak murw geslagen. Ieder jaar was het weer hetzelfde. En niemand die er wat aan kon doen. Ik vind Indurain nog steeds de allergrootste. Mijn held….

Transfergeruchten
Iedere Tour is de rustdag voor de geruchten van de wielertransfers. Het is niet als bij het voetbal waar 86 miljoen wordt betaald voor een renner. In de wielrennerij geldt nog dat een contract uitgediend moet worden. Toch gaat dat niet helemaal op, omdat de geruchten rond de beste Nederlandse wielrenner van dit moment (Tom D.) zeggen dat Tom zijn contract aan het einde van het seizoen op zal zeggen. En dat allemaal in goed overleg met Sunweb. Moet je bedenken, dat Marc Overmars tegen Dusan Tadic zegt; : ga maar! Je kan zonder transfersom weggaan. Dat zou in de voetballerij ondenkbaar zijn. Mino Raiola zou een hartverzakking krijgen.
– Europees kampioen Trentin rijdt volgend seizoen waarschijnlijk voor CCC. Nu rijdt hij nog voor het redelijk succesvolle Mitchelton-Scott.
– Jens Keukeleire gaat de andere kant op, die rijdt volgend seizoen voor Mitchelton-Scott.
– Movistar kiest, na het zekere vertrek van Quintana, voor een drietal renner van Euskadi. Rodrïquez, Samitier en Barceló rijden volgend seizoen voor Movistar.
– Giro sensatie Ardila gaat rijden voor UAE Emirates
– Katusha gaat waarschijnlijk stoppen met sponsering en de licentie gaat waarschijnlijk naar Correndon-Circus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.